Hoppa till huvudinnehållet

EQT:s agerande får allvarliga konsekvenser

Lock-up, ett sätt att lugna investerare

I samband med att Investors riskkapitalbolag EQT satte bolaget Sanitec på börsen så åtog de sig att inte sälja några ytterligare aktier inom 180 dagar. Ett sådant åtagande kallas lock-up och är vanligt att huvudägare åtar sig vid noteringar. Det anges i prospektet och syftet med en sådan utfästelse är oftast att stilla potentiella köpares misstanke om att huvudägarna bara vill göra en snabb affär och bli kvitt bolaget fortast möjligt.

EQT bryter löftet

Sanitec har under noteringsprocessen arbetat tillsamman med Handelsbanken och i prospektet som tagits fram finns en skrivning om att åtagandet om lock-up kan frånträdas om det sker i överenskommelse mellan bolaget och banken som rådgivare. Precis detta har hänt eftersom EQT sålde en 20 miljoner aktier (hälften av alla man ägde) under en bookbuilding-process i går kväll trots att de 180 dagarna inte har passerat. Aktien faller kraftigt idag.

Allvarlig händelse som urvattnar begreppet

Som jag ser det så är gårdagens händelse ytterst allvarlig. EQT bidrar nämligen till att fullständigt urholka begreppet och värdet av en skrivning om lock-up i noteringsprospekt. Händelsen blir särskilt allvarlig eftersom många investerare kalkylerar med en ökad kursrisk i samband med att lock-up-perioder avslutas och därmed tar ställning till detta i sina investeringsbeslut. I det här fallet har EQT genom sin manöver fråntagit investerarna möjligheten att agera på den information som alla, innan gårdagens händelse, tog för givet.

Riskkapitalister under press

Under senaste åren har riskkapitalister varit satta under press från flera håll. Deras sätt att driva bolag för att kortsiktigt maximera vinsten har varit i skottgluggen. Genom EQT:s agerande öppnas nu dörren för ny kritik, men denna gång för hur de agerar mot övriga ägare. De spelar ett högt spel!

Skärpa regelverket

Efter denna händelse anser jag att regelverket måste skärpas för att skapa en trovärdighet i de prospekt som når marknaden. Att kunna förhandla bort åtaganden, som många investerare uppfattar som tvingande, tillsammans sin investmentbank, ska inte vara möjligt. Vi vill inte skapa en marknadsplats där investerare försöker vilseleda varandra genom prospektskrivningar som bara syftar till att sko sig själva.

Lock-uphälsningar
Günther Mårder, som du kan följa på Twitter här.

Mer läsning:

DIse: Sanitec tappar på EQT-försäljning

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-05-25 16:16

Hej!
Jag har 295 000:- kvar på mitt bolån. Köptes för 395000:- och värde idag ca 500k. Jag skulle i princip kunna lösa lånet. Skall jag göra det eller ska pengarna användas till någon annan investering? Sparande?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-05-29 23:33

Ha en årslön på banken så du har likviditet om något händer. Därefter lös lånet och starta ett månadssparande (minst 10 % av din nettolön) i breda indexfonder med låg avgift. Rör inte indexfonderna om det sjunker utan försök då öka ditt månadssparande! Lycka till!

Anonym
Anonym
2014-09-19 12:17

Finansieringserbjudande mycket tillförlitlig

Jag är jag är speciell. Jag har en massa pengar på mitt konto och min oro är att hjälpa de människor som inte har råd att slutföra sitt projekt, jag hjälper seriösa och ärliga människor som kan betala tillbaka lånet i normal tid. Detta kommer att lämna vården att arbeta nära med mina notarie procedurer som används för att slutföra denna transaktion. Jag erbjuder lån till kort, medellång och lång sikt från 5000 € till 500.000 € Kr och utanför. Min kink görs med en 3% ränta.
mail: philippepanier@live.fr

Anonym
Anonym
2017-08-17 20:58

ou är särskilt
Du har dålig souvenit det senaste året och undrar hur man faktiskt startade denna en utan ekonomiska bekymmer eftersom alla banker är i du fortfarande väntar när du vill qued startade denna år utan ekonomiska svårigheter så kontakta mig och mindre 48 timmar är en rimlig takt på 3% per år jag kan komma igång här annéed hotande skönhet
etudiant
Du behöver finansiering för att fortsätta din utbildning
– Vill du ta en utlandsresa
– Du vill lösa (insättning av bostäder, omlokalisering, hyra)
– Du köper hårdvara (dator, skrivare) eller ens en bil
e-post: teodoraandreea4@gmail.com