Epirocs börsnotering: “Uppdelningar brukar ha en rejält kursdrivande effekt”

Atlas Copcos avknoppning Epiroc noteras på Stockholmsbörsen på måndag. I tisdags var den sista dagen var den sista dagen det gick att handla Atlas Copco-aktier för att få tilldelning av aktier i Epiroc. En aktie i Atlas Copco gav en aktie i Epiroc. Under onsdagen föll Atlas A-aktie med 24,7 procent, eller 91,05 kronor per aktie. Om detta är högt eller lågt vet vi alltså på måndag.

Ulf Petersson på Dagens Industri skrev inför avskiljningen att det mot tidigare mönster på avknoppningar väntas en god börsutveckling för det avknoppade bolaget medan det statistiskt kommer gå sämre för bolaget det avskiljs i från.

Uppdelningar brukar ha en rejält kursdrivande effekt, menar han. Av de fem stora avknoppningarna som har varit de senaste två åren på Stockholmsbörsen så har de nya börsbolagen stigit med i genomsnitt 42 procent. Det är klart bättre än Stockholmsbörsen som de senaste två åren har stigit med 17 procent.

Av de fem avknoppningarna som listas nedan så har två backat, Essity mest följt av Bonava. För två av de nya bolagen har stuckit iväg med över 60 procent, Addlife och Momentum, även Arjo står på plus.

Bland de avskiljande bolagen så har bara två ökat i värde, Addtech och SCA, dock även här med över 60 procent vardera.

Endast i två fall så har det avskiljande bolaget gått bättre än för avknoppningen, och det är Addtech och SCA.

Avslutningsvis skriver tidningen att om man vill spekulera i detta mönster skulle man ha köpt Atlas Copco inför onsdagen och sålt nästa dag samtidigt som man behåller Epiroc-aktierna.

Vilken kurs kan då Epiroc få vid måndagens notering? I slutet av förra veckan satte Kepler Cheuvreux en rekommenderad riktkurs på 108 kronor. Barclays däremot ser ett värde på mellan 90-100 kronor per aktie.

Nordea skrev i en analys i slutet av maj att Epiroc troligtvis kommer att handlas till en premie mot sina sektorkollegor.

Nordea bedömer vidare att båda delarna, Atlas Copco och Epiroc är högkvalitativa aktieägarvänliga företag som förtjänar att handlas till en premie, men man bedömer att aktien är fullvärderad varför man väljer att bibehålla sin behåll-rekommendation och diskonterade kassaflödesvärdering med en riktkurs på 353 kronor.

Jefferies bedömde i veckan att Atlas Copcos aktie skulle kunna falla med 85 kronor under onsdagen som alltså var första dagen utan rätt till Epiroc-aktier och en startkurs under måndagen med lika mycket för Epiroc. Analytikerns riktkurs för Atlas Copco ligger på 412 kronor, vilket innebär en potential på 17 procent och bedömer att potentialen är jämnt fördelad mellan Atlas och Epiroc.

Exane BNP Paribas bedömer att Epiroc kan komma att handlas i spannet 80-90 kronor och på 12 månaders sikt till 90-100 kronor. De bedömer att cykeln för gruvutrustning är långt i från över och att nuvarande utrustning behöver bytas ut på den nivån att tillväxten väntas hamna över nuvarande konsensusnivåer fram till år 2020.

Vid Epirocs kapitalmarknadsdag i slutet av maj gick bolaget ut med en prognos att efterfrågan under det andra kvartalet skulle ligga kvar på ungefär samma nivå som i första kvartalet. Vd Per Lindberg uteslöt då inte heller förvärv på flera miljarder kronor.

Epirocs finansiella mål är bland annat att växa 8 procent per år över en konjunkturcykel, vilket kan jämföras med en nivå på cirka 5 procent under åren 2015-2017. För det behövs förvärv för att stödja den organiska tillväxten, bland annat för att stärka teknologiportföljen, sade vd:n.

Det framkom fler intressanta saker under kapitalmarknadsdagen: I en intervju med Dagens Industri uppgav han att bolaget år 2023 ska vara mycket större än i dag, bättre på att hantera gruvcyklerna, i nya affärssegment och i täten av digitaliseringsracet.

Per Lindberg sade också att bolaget har jobbat undan en del flaskhalsar den senaste tiden och kan nu öka produktionen till önskvärd takt.

Helena Hedblom, chef för affärsområdet Gruv och Infrastruktur slog fast att Epiroc ska fortsätta fokusera på att vara ledande i sina nischer och utveckla tjänster som tar gruvindustrin in i framtiden. Detta bland annat genom att fokusera på batteriteknologi, automatisering och interoperabilitet.

Epiroc kommer inte att ta plats i storbolagsindexet OMXS30 vid noteringen, men bolaget har chans att ta plats vid nästa revidering av indexet som sker vid årsskiftet.

Bolag Datum Kursutveckling Avknoppades från Kursutveckling Kommentar
Addlife 2016-03-16 67,87% Addtech 68,11% Första dag utan rätt till avknoppningsaktien var 10 mars
Bonava 2016-06-09 −4,02% NCC −19,00% Första dag utan rätt till avknoppningsaktien var 3 juni
Essity 2017-06-15 −12,87% SCA 64,37% Första dag utan rätt till avknoppningsaktien var 12 juni
Momentum 2017-06-21 63,11% Bergman & Beving/B&B Tools −35,25% Första dag utan rätt till avknoppningsaktien var 15 juni
Arjo 2017-12-12 10,77% Getinge −31,19% Första dag utan rätt till avknoppningsaktien var 7 december

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer