En uppdatering på Tankar och teman för 2017 – Madz Trader

Årets andra rapportperiod är mer eller mindre avklarad och jag tänkte passa på att uppdatera lite kring tankarna jag hade i slutet på 2016 gällande vad 2017 skulle bjuda på.

 

I det stora hela har det väl sett ut ungefär som jag tänkte mig. Post-Trump-bullen har fortsatt, men någon topp i februari blev det inte. Halvvägs in i maj så fortsätter det pressa på uppåt och volatilitetsindex har fortsatt att falla och är på rekordlåga nivåer. Rapportperioden var urstark, men det kändes lite som att marknaden var lite före och hade prissatt det under hela våren.

 

“Slutet på tjurrusningen”?

 

Jag tror vi är inne i sluttampen av den här tjurrusningen och det börjar hopa sig lite orosmoln i horisonten. Kina och centralbankerna kan vara temat för nästa halvår tror jag. Att FED fortsätter höja är de flesta överens om, men jag tror att ECB och vår egen riksbank närmar sig punkten, eller har passerat punkten egentligen, för ”how low can you go”. Going forward så blir deltat i penningpolitiken stramare och det tror jag vi kommer börja prisa allt eftersom. Sell in may and go away heter det. Jag letar nästan bara korta trades och försöker sitta på händerna och inte dippköpa. Att de mindre bolagen har det tuffare jämfört med de större tar jag också som ett tecken på att riskprofilen skiftar allt mer. IPO-klimatet har varit tufft för de mindre emissionerna och vikten av att vara selektiv har varit extremt hög. Tror det kommer fortsätta komma guldkorn till börsen, men blir nog längre emellan och risken att få ordentligt med stryk mellan varven fortsätter öka.

 

“Hellre lång än kort i Fingerprint”

 

Fingerprint….ja epitetet Stolle-Madz behöver jag ju verkligen inte leva med! Redan i mars så var aktien ner mer än de 50% jag ”tippade” intradag och efter mer lagerproblematik, inställd utdelning och sämre marginaler cementerades aktien under halveringsstrecket. För er som följer mig på Twitter så vet ni att jag passade på att ”ta hem vinsten” på 30 kronor för en vecka eller så sedan. Risken är klart mindre skulle jag påstå rent aktiemässigt. Bolaget har fortsatta utmaningar och mycket att leva upp till fortsatt. Men nu har vi sett lite insiders agera och köpa aktien och om de lyckas få rätsida på lagersituationen under kommande kvartal så tror jag vi kommer röra oss uppåt. Mycket av det som blankarna gått efter är i mål skulle jag tro och caset att vara kort nu är långt sämre riskmässigt. Fortsatta stängningar av korta positioner kommer nog de närmaste månaderna.

 

Nästa rapport blir hyperintressant så klart. Lyckas ledningen visa en förbättring tror jag det blir rusning för stängning av blankningar. Därifrån dock återstår att se hur de ska lyckas. Strukturellt sett tror jag inte de är i rätt position och att det i slutändan leder till en betydligt lägre värdering. Men här och nu är jag nog hellre lång än kort helt enkelt.

 

“Oljan uppåt – men begränsad uppsida”

 

Resan i oljan har varit skakig. Nån stark marknad har vi inte sett och för bara 2 veckor sedan var Brent på besök under 50USD per fat. Sedan dess har vi fått en fin rekyl och jag ser egentligen ingen anledning att ändra hållningen att oljan ska upp. Några 75-80 usd per fat kommer vi däremot nog inte se. Den norska kronan har haft det tufft i den här miljön och den fina återhämtningen inom oljeservice har helt kommit av sig. Nån negativ Trump-effekt för Vestas har vi inte heller sett av. Efter ytterligare en kanonrapport handlar aktien inte långt från bubbelhighsen 2007.

 

President Trump – vilken snubbe! Galenskaper var att vänta och en del galenskaper har vi definitivt få se. Fake news är ett begrepp nu för tiden och marknaden väntar med spänning varje dag på att han ska kliva ur sängen och börja twittra. Ungefär så långt man kan komma från Obama-days helt enkelt.

 

“Dollarns styrka har kommit av sig”

 

Det vi sett hittills är väl egentligen svårigheten han har att kunna få med sig partiet och kunna genomföra det han gick till val på. Tror inte det kommer bli lättare direkt heller. Sparkandet av FBI-chefen som inte var Trumpvän och lite i fronten att vilja undersöka rysskopplingar ger varje fall mig lite rysningar. Maktfullkomligt agerande som jag tror kommer straffa sig hårt och marknaden i längden. USD-styrkan som vi såg efter valet har helt kommit av sig och vi handlar nu EUR/USD på knappa 1.10 mot 1.05 vid årsskiftet. SEK har stärkts ungefär i linje med EUR mot dollarn och jag tror det kommer fortsätta. Både ECB och Riksbanken kommer tvingas strypa och efter Macrons seger i presidentvalet i Frankrike ses nog EUR starkare än på länge. Det som talar mot starkare krona resten av året är om det blir stök i marknaden. Det brukar generellt dra med sig kronan neråt.

 

“Kort och lång portfölj upp 15 procent i år”

 

Avslutningsvis några ord om den ”portfölj” jag såg som ett derivat på mina tankar kring året. Jag konstaterar att av 8 positioner så är 6 i pengen. Både den långa och den korta portföljen är upp drygt 15 procent sedan årsskiftet justerat för alla utdelningar. Korten i Fingerprint sticker så klart ut en del, men rensat för den så är den korta portföljen upp över 2 procent trots den starka marknaden vi har. Om jag skulle byta ut den stängda positionen i Fingerprint mot något nytt så skulle det nog bli en kort i svensk verkstad, Atlas Copco till exempel.

 

 

“Svårt få betalt för risken”

 

Personligen har jag inte alls lyckats i nivå med de senaste åren. Dels har jag haft väldigt mycket ledig tid på skidor och dels tycker jag det varit väldigt svårt att få bra betalt för risken jag tagit. Tycker det måste jagas rätt ordentligt för att få igen de dagar man går bort sig i något. Hoppas att jag har rätt i att volatiliteten kommer. Tror hela traderkollektivet hoppas innerligt att jag har rätt!

Snart sommar och sol och mer ledighet. Glad sommar och lycka till!

//Madz

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer