Hoppa till huvudinnehållet

En företrädesemission varje börsdag under hösten

Stockholmsbörsen har fallit rejält under 2022, även om en tydlig återhämtning har skett under oktober och hittills i november. Fjolåret präglades av stora börsuppgångar och en rusning av nya bolag där omkring 150 bolag noterades på börser och marknadsplatser i Sverige i fjol. Många av dessa nykomlingar är nu i behov av att ta in nytt kapital från aktieägarna. Det finns också ett stort antal noterade bolag som går med förlust och som löpande behöver göra nyemissioner.

Nyemissionerna har duggat tätt under hösten. Finwire har granskat vår databas och räknat hur många nyemissioner som skett. Slutsatsen är att i genomsnitt har en företrädesemission varje börsdag skett under hösten. Siffran för december kommer helt säkert att fyllas på med fler emissioner i takt med att de presenteras.

Höstens företrädesemissioner (hittills aviserade, uppdaterat per den 17 november):

månadantal företrädesemissioner
september22
oktober20
november21
december13
summa76

Underlaget är det drygt tusen bolag som är noterade på Nasdaq Stockholm, First North, NGM och Spotlight. Datum för när aktien handlas exklusive teckningsrätt är avgörande för vilken månad nyemissionen placerats under.

Säkerhetsbolaget Securitas genomförde under hösten en företrädesemission på 9,6 miljarder kronor som övertecknades. Villkoren i nyemissionen var 4:7, innebärande att sju befintliga aktier ger rätt att teckna fyra nya aktier till teckningskursen 46 kronor per aktie. Syftet med nyemissionen var att finansiera förvärvet av Stanley Securities som aviserades i december i fjol. Emissionslikviden ska användas för att återbetala en del av de brygglånefaciliteter som tillhandahållits för förvärvet.

Konsumenthälsovårdsbolaget Midsona har en förestående företrädesemission på 600 miljoner kronor före emissionskostnader. Syftet med nyemissionen är att minska bolagets skuldsättning. Nyemissionen är fullt säkerställd av storägaren Stena Adactum. Villkoren i nyemissionen är 1:1, innebärande att en befintlig aktie ger rätt att teckna en ny aktie till teckningskursen 8,25 kronor per aktie.

Teknikbolaget Fingerprint Cards har en pågående företrädesemission som ska tillföra 305 miljoner kronor. Emissionsvillkoren är 5:16, innebärande att 16 befintliga aktier ger rätt att teckna fem nya aktier till teckningskursen 3,02 kronor per aktie. Här tilldelas även de som tecknar i nyemissionen vederlagsfria teckningsoptioner. Teckningstiden löper till den 24 november.

Diagnostikbolaget Boule Diagnostics har en pågående företrädesemission som ska tillföra 150 miljoner kronor före emissionskostnader. Villkoren innebär att en befintlig aktie ger rätt att teckna en ny aktie till teckningskursen 7,70 kronor per aktie. Teckningstiden löper till den 28 november.

I statistiken ovan ingår inte riktade nyemissioner. Bland de större riktade nyemissionerna som nyligen genomförts kan nämnas programvarubolaget Vitec Software som tog in 834 miljoner kronor till en rabatt på 9 procent mot föregående dags stängningskurs och ljudboksspecialisten Storytel som tog in 400 miljoner kronor till en rabatt på 5,7 procent.

Ytterligare två helt dagsfärska riktade nyemissioner är teknikkoncernen Sdiptech som tog in 506 miljoner kronor till en rabatt på 6,9 procent mot föregående dags stängningskurs och kontraktstillverkaren Hanza som tog in 147 miljoner kronor till en rabatt på 9,7 procent.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer