Hoppa till huvudinnehållet

Hur en bra möjlighet blir till en dålig position

I min handel ligger mycket av fokuset på intjäning kontra risk. För att överleva långsiktigt på börsen, trots att jag ibland (oftast) är extremt kortsiktig, behöver jag alltid ha koll på min risk och exponering.

Men jag gör också många slask-affärer där jag inte riktigt har någon tydlig plan i vare sig målkurs eller andra relevanta prisnivåer där jag vill öka eller minska positionen. Det händer framför allt när jag handlar index. I slutet av maj gick börsen väldigt svagt och som den contrarian jag är var det självklara valet att bygga upp en swingtrade i OMX. Jag började doppa tårna vid 1530 och fyllde på 1520, 1510 och när vi sedan noterade 1500 kändes det inte alls bra. När terminen bara läcker pengar från depån spiller ofta det negativa tillståndet också över i övrig handel och mycket av mitt fokus går just till att bevaka index och allt där till. Och då är index vanligtvis väldigt irrelevant för mig då jag använder den mest som en indikator på börshumöret.

Hur som helst så vet ni flesta att börsen till slut studsade upp vilket gjorde att positionen blev bra men vinsten blev mindre än vad förlusten var ett tag. Inte direkt en trade från skolboken men vi får inte heller glömma att det är också skillnad på teori och praktik…

Analysen i sig, att index skulle rekylera upp var rätt men i backspegeln, där det är så otroligt lätt att identifiera misstagen, var min riskhantering och plan för traden långt ifrån bra och det gjorde att så fort positionen kom upp till mitt gav så minskade jag positionen till hälften. Trots att storleken i terminen inte var speciell anmärkningsvärd mot den vanliga sizen. Men mentalt att komma från en snegunga till att “få tillbaka insatsen” är jag alla gånger lättad över och det gör att jag nästan alltid vid de tillfällena minskar min exponering.

Att index skulle studsa så mycket som det nu har gjort fanns inte på min världskarta, inte på så kort tid men det var inte det heller som var min idé. Tanken var att index skulle rekylera upp men eftersom jag från första stund var back i positionen blir det en befrielse i att komma upp till gavet och ta hem hälften.

Enskilda aktier kan tack vare nyhetsvärde och flöde prestera helt individuellt varje dag gentemot index som trendar mer långsiktigt och därför kan det också ta längre tid innan det ändrar riktning, det är någonting som jag tycka mig själv hitta som en stor skillnad mot aktier. Och det är även min svaghet i att jag inte använder i min analys när jag väl handlar terminen. I den vardagliga handeln kommer jag ofta ur positioner mycket lättare än vad jag tycker att jag gör i index.

Det jag ska ta med mig till nästa äventyr i terminen är att jag ska försöka att låta index tydligt vända, sluta vara smartmoney och öka positionen när jag får bekräftelse i min plan. Dels kommer det bli bättre rent riskmässigt men framför allt mentalt då jag undviker situationen där jag ligger back från start och min smärtgräns, tiden i marknaden också kommer minska.

För att illustrera har jag satt dit blåaprickar som motsvarar köp och röda prickar som motsvarar sälj. I den första bilden ser vi hur verkligheten var och i den andra hur jag önskar att jag gjort istället.

Hur jag gjorde. Så fort jag blev breakeven tog jag hem och vinsten blev betydligt mindre än vad risken var.

Och hur jag önskar att jag gjorde.. låta en tydlig botten sättas, testa lite size och öka den när jag får bekräftelse.

Vad som är fantastiskt är att man får en ny chans imorgon. Hoppas ni kunde ta med er något i det otydliga ordbabblet.

Hörs framöver! Ekka

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-07-08 09:47

Frågan är hur man vet att det inte vänder ner igen efter köpen (blå prickarna i önskegrafen)? Vilken/vilka indikatorer använder du för att få stöd i ditt beslut?