Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Ekonomiskt fri vid 55!

Vår bloggare Monica delar med sig av sin resa från utbränd till ekonomisk fri. Hon hade som mål att kunna gå i pension vid 55 och nu är hon i mål.

I måndags var det ingen vanlig dag, utan dagen då jag fyllde 55 år. Dagen jag har haft som mål, dagen då jag ska ha möjlighet att kunna gå i pension om jag vill. Dagen då jag ska vara ekonomiskt fri! Vet du vad? Jag är i mål! När jag gick in i väggen för sex år sedan beslutade jag att jag inte ska behöva jobba på en arbetsplats där jag inte mår bra, att jag ska ha valfriheten att jobba om jag vill, men också att inte behöva jobba om jag inte vill.

Där och då startade en resa där jag ströp kostnader, downsizade boendet, ökade mina inkomster, startade bolag och började investera. Ja, inte allt på samma gång förstås. Ni som läst mina tidigare inlägg vet hur jag har räknat, kämpat och stretat på. I inlägget Smarta tips för att optimera pensionen! – Nordnet gjorde jag en uppskattning hur mycket pengar jag skulle ha i pension om jag gick i pension vid 55, 61 eller 65 år.

Jag gjorde även en uppföljning i våras om hur det gått, med ytterligare lite tips. Den artikeln hittar du här: 5 steg för att skapa en rikare pension! – Nordnet

Aftonbladet gjorde i förra veckanett reportage om min resa. Om du är intresserad av läsa så hittar du det här: Drömde om tidig pension – så lyckades Monica ställa om livet rekordsnabbt (Den bör vara öppen fortfarande.)

Gå i pension vid 55

Ja, det är ju drömmen för många, kanske även för dig. Om det ska vara möjligt kommer det att krävas en extraordinär insats av dig (om det inte är så att du har en rik man/fru/okänd släkting/tur i spel eller något annat som gör att pengar inte är ett problem). För de flesta krävs det dock att man ändrar sina vanor och fokuserar på målet. Hur man väljer att göra är upp till var och en, men här kommer några generella råd:

 1. Sätt en detektiv på dina pengar, så du vet var de tar vägen och vad de hittar på.
 2. Gör en budget och följ upp den varje månad.
 3. Gör en pensionprognos på minpension.se.
 4. Gör en sammanställning över alla dina tillgångar och skulder för att se hur mycket pengar du teoretiskt sett har att leva på när du blir äldre.
 5. Gör en uppskatttning över hur mycket pengar du kommer att behöva som pensionär per månad. Säg att du behöver ha 25 000 kronor efter skatt, men att du “bara” har en pension på 25 000 kronor brutto.Då saknas det ungefär 5 000 kronor per månad.
  För att räkna ut pensionsbeloppet efter skatt kan du avända Skatteverkets tjänst: Räkna ut din skatt (skatteverket.se). Se till att sätta ett födelseår som matchar åldern då du tänker ta ut pensionen.
 6. Beräkna hur mycket mer pengar du behöver. Du har i exemplet ovan ett behov av att spara/öka avkastning på existerande innehav med 5 000 kronor x antal år som pensionär. Går du i pension vid 65 så är det rimligt att räkna på 20 år då vi numera har en medellivslängd på cirka 85 år. Total summa som behövs är därför 5 000 kronor x 12 månader x 20 år = 1 200 000 kronor.
 7. Skapa en plan för att få fram pengarna. Det finns flera olika alternativ att fram pengarna och du kan välja flera av dem:
  1. Minska dina kostnader och investera din besparing
  2. Öka dina inkomster
  3. Öka din avkastning på existerande pension och privata investeringar
  4. Frigöra bundet kapital, till exempel sälja boende och flytta till hyresrätt eller billigare ägt boende. Ställ dig i så fall i kö i god tid.
 8. Använd en sparkalkylator med nuvärdesberäkning för att räkna fram beloppet som behövs i dagens pengavärde. Säg att du är 45 år idag och att du behöver ha 1 200 000 kronor extra om 20 år. Du har ingenting sparat idag. Det innebär att du behöver spara cirka 3 700 kronor/månad om du har 8 % avkastning per år. Detta belopp kan exempelvis bestå av 1 000 kronor i minskade kostnader och 2 700 kronor i sparande (under förutsättning att ditt framtida behov också är 1000 kronor lägre).
 9. Investera löpande och följ upp resultatet. Det finns mängder av artiklar på Nordnetbloggen om hur man kan investera i fonder eller aktier.

Jag har fått förfrågningar om att vara lite mer specifik i hur jag gjorde så jag har skrivit ett inlägg på Pensionsguidens blogg om det. Det inlägget hittar du här: Bli ekonomiskt fri och gå i pension vid 55 – Pensionsguiden. Är det så att du är sugen på att gå i tidig pension så finns det inget att tveka över. In och läs, räkna och skapa din egen plan! Vill du läsa mer om pension i största allmänhet kan du läsa mer på Nordnets sida om pension: Pension – Vi hjälper dig med ditt pensionssparande – Nordnet.

Tiden är vår bästa vän så om du fortsätter med ditt månatliga uppföljande och sparande så kommer det sannolikt att ge din pension en extra skjuts!

/Monica – den löjligt lycklige 55-åringen som nu ska börja plocka ut sin tjänstepension.

Monica Sjödin
Entreprenör och ekonomientusiast

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer