Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 131 – Ekonomisk IQ del 1

#Sparpodden ep 131. I veckans pod får jag och Peter besök av Elin Helander som jobbar som kognitionsvetare med inriktning på sparande. Vi pratar ekonomisk IQ och vilka drivkrafter det finns när det kommer till sparande. Vi tar upp vikten av att förstå vilka samband det finns mellan mina ekonomiska val i livet och utfallet av dem.

Vi pratar också marsvin, mc hjälmar och säsongsmönster på börsen och mycket annat!

I podden nämner vi en undersökning den hittar du här:

Undersöknng ekonomisk IQ

Lyssnarfrågor                        

Idag blev det bara en fråga, men vi grottar ner oss rejält i den. Magic Formula, vad är det? hur fungerar den och är den tillförlitlig?

Sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt?

Sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål. Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt? Lämna gärna kommenterar här eller ställ frågor till oss på Twitter under hashtagen #sparpodden.

Hälsningar,

Jocke Bornold, Sparekonom på Nordnet, som du kan följa på Twitter här.

 

Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-05-11 21:50

Hej!

Jag skulle vilja börja långa och korta index, men vill inte använda ETF produkter (XACT Bull/Bear). Kan ni berätta lite om hur man går tillväga med t.ex. minifutures, vad man bör tänka på m.m.

Tack för en bra podd!

Anonym
Anonym
2016-05-12 08:59

Tack för bra avsnitt! Elin har så bra tips till den lata hjärnan som är oförmögen att förstå sparande

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-05-15 18:55

Tack Sandra! 🙂 Vad kul att du lyssnar!

Anonym
Anonym
2016-05-12 11:39

Hej,
När man har en strategi, så som magic formula, vill man gärna testa den för att verifiera hur väl den fungerar. Man testar den knappast framtidsdata. Så varje teori och strategi MÅSTE fungera mot hsitorisk data, annars är den värdelös. Detta medför att “alla” strategier och teorier som preseteras är fett bra i retrospekt. Dessa kan aldrig verifieras på andra sätt. Men det säger ju inget om framtida avkastningar om man tillämpar den fr.o.m. idag.

Anonym
Anonym
2016-05-13 09:19

Hej!
Tack för en underbar podd. Skönt avbrott i ens föräldrarledighet!

Skulle ni kunna kommentera Stan Druckenmillers “End Game” tal på Sohn konferensen. Möjliga utgångar och risker för dessa? Strategier?

Tack åter igen för en bra podd!

Anonym
Anonym
2016-05-13 10:54

Hej och tack för en mycket bra podd! Jag och min sambo ska snart gifta oss och med anledning av det har jag en fråga gällande aktiesparande. Jag har sedan 2008 investerat i aktier via en KF medan min sambo enbart sparat via sparkonto och mindre summor i fonder i vanlig depå. Mitt fokus är till stor del aktier med stabila och växande utdelningar för att på sikt skapa en passiv inkomst. Hon vill nu att jag skall stoppa in delar av hennes sparkapital i min “pengamaskin” och vi kommer efter giftermålet att varje månad bidra med lika stora summor… Läs mer »