Hoppa till huvudinnehållet

Ekonomin mer stabil än politiken

Det blev ett minst sagt stökigt år inom världspolitiken men börserna lyckades skaka av sig oron och även 2017 ser ut att bli ett år där börsen stänger på plus. Tittar vi på vår omvärld så måste vi dock konstatera att den politiska risken stadigt har tilltagit under året.

Nordkorea har varit en oroshärd som har skapat en hel del oro över hela världen. Ett allt starkare militärt Nordkorea med en utmanande ledare på ena sidan och en mycket frispråkig amerikansk president med trytande tålamod på den andra sidan.

I en annan del av världen har IS kämpats tillbaka men vad har det resulterat i? Numera sker maktkampen mellan Iran och Saudiarabien inför öppen ridå. De allt högre tongångarna gynnar dock båda länderna då vi har fått se oljepriset stiga till nivåer över 60 dollar fatet. Eskalerar läget mellan länderna kan det få  oerhört stor påverkan på världsekonomin.

Hemma i Europa hann många knappt smälta Macrons oväntade jordskredsseger i det franska presidentvalet förrän det tyska valet gick av stapeln. Att Merkel skulle få det tufft att få till en regering var nog alla medvetna om men att Tyskland skulle kastas in i en av de största regeringskriserna i mannaminne var en stor negativ överraskning.

Dessa och många fler politiska orosmoln har dock inte bitit på aktiemarknaden. När jag skriver det här har globalindex gått upp med cirka 10 % under 2017.

Varför har då inte börsen reagerat starkare på den ökade politiska oron i vår omvärld? Min analys är att den globala ekonomin visar en helt annan bild av läget. Många hade förväntat sig att ekonomin skulle vika av nu och att den högkonjunktur som vi haft under flera år var på väg mot sitt slut, men det har visat sig bli tvärtom. Hur man en vrider och vänder all fakta ser det onekligen ut som konjunkturen har tagit fart igen och kanske kommer äntligen investeringsviljan i företagen tillbaka. Allt fler tecken pekar på att så kan vara fallet.

I dessa tider när det är oroligt runt om i världen och mycket ser allt mörkare ut så är det inte så dumt att lämna den dagliga nyhetsrapporteringen för ett slag och vända blicken mot lite siffror istället. Tolkar man världsläget utifrån ekonomin så ser det allt ljusare ut. Under året så fick vi se vinsttillväxt bland bolagen igen och självklart så påverkar även det börsklimatet. Det är inget lätt läge för investerare nu men helt beckmörkt är det sannerligen inte.

/Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer