Hoppa till huvudinnehållet

Egenföretagare riskerar 25 procent lägre pension

Pensionsmyndigheten har tagit fram en ny rapport om egenföretagarens pensionssituation. Och det är inget annat än skräckläsning. Egenföretagare omfattas ju inte, till skillnad från de flesta anställda, av tjänstepension. Det riskerar att sänka pensionen med hela 25 procent.

Men, som de flesta egenföretagare säkert känner till, är problem till för att lösas. Och Pensionsmyndigheten presenterar i sin senaste rapport vägledning för den som saknar pension via anställningen. Råd som jag skriver under på.

Så här bör du agera

Om du ska kompensera för den tjänstepension du saknar bör du sätta av pengar i relation till en normal marknadsmässig lön i din bransch. En vanlig nivå är 4,5 procent på lön upp till 40 250 kronor och 30 procent på lön över 40 250 kronor.

När du vet hur mycket du ska spara är det dags att bestämma hur. Då gäller det att känna till vilka gränser som gäller för skatt och pensionsintjänande.

  • Om överskottet i enskild firma är mindre än 42 033 kronor per månad är det normalt bäst att spara skattade pengar i en kapitalförsäkring. Pengarna är flexibla och du kan få månatliga utbetalningar när det är dags att sluta jobba. Enkelt.
  • Om överskottet å andra sidan överstiger 42 033 kronor per månad är det oftast bäst att spara i en avdragsgill sparform. Det vill säga IPS eller privat pensionsförsäkring.
  • Driver du aktiebolag? Då bör du spara inom tjänstepensionsförsäkring eller direktpension.

Slå oss en signal så får du hjälp

Svårt att veta vad som passar dig – eller behöver du bara hjälp att komma igång? Ring mina kollegor inom Corporate Sales på 010-583 30 00 så tar ni det från början. Eller läs mer om våra koncept för entreprenörer här och tjänstepension här.

/Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

Pensionsmyndighetens rapport

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer