Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Eftersläparna under uppsikt

Jag utvärderar ständigt innehaven i portföljen så att de uppfyller mina kriterier och också utvecklas enligt plan kursmässigt. Jag har särskilt koll på de som släpar efter index och några aktier i portföljen är under uppsikt, varav en får lämna.

Portföljen har klarat sommaren hyfsat och med en uppgång på knappt sju procent hittills i år ligger jag före mitt jämförelseindex och före Stockholmsbörsen. Mitt mål är att konsekvent leverera överavkastning såväl på kort som lång sikt. För att uppnå det måste portföljen innehålla rätt aktier och jag håller ständigt uppsikt över mina innehav så att de sköter sig. Portföljen hittar ni på Shareville och i Experterna.

10 av 13 bättre än index

För att slå index måste man ha aktier som går bättre än index i portföljen och jag håller noga koll på hur mina aktier utvecklas mot index på både kort och lång sikt. Jag har inte råd med för många eftersläpare i portföljen om jag ska fortsätta slå index. Jag tittar också mycket på hur de reagerar på ny information, både positiva och negativa nyheter. Bra aktier tenderar att svara positivt på goda nyheter och klara eventuella bakslag relativt bra. De bra aktierna leder också normalt börsen och ligger steget före index i kursutveckling i såväl upp- som nedgång.

Så det räcker inte för mig att det är bra bolag med attraktiva värderingar, goda utsikter etc. Det är bra grundförutsättningar, men aktierna måste också prestera kursmässigt. Flertalet aktier i portföljen har utvecklats väl i år och över sommaren. Av totalt 13 aktier har tio slagit index hittills i år och tre har utvecklats sämre än index.

Mest uppmärksamhet på eftersläparna

Aktier som utvecklas väl låter jag vara och ägnar inte så mycket uppmärksamhet åt. Jag har generellt bra bolag i portföljen och de har ofta potential att utvecklas väl under lång tid. De tre aktier som tappat mot index under året är istället de som jag ägnar mest uppmärksamhet åt. De är Assa Abloy, Malmbergs Elektriska och Nolato.

Assa Abloy är mitt äldsta innehav och aktien har varit med sedan starten av denna portfölj för drygt fem år sedan. Aktien har utvecklats väl under denna tid och är upp 150 procent sedan jag köpte aktien. Den har skött sig exemplariskt och konsekvent gått bättre än index. I verksamheten har bolaget har också konsekvent överträffat marknadens förväntningar avseende omsättning och vinster och har lyckats över förväntan med sin förvärvs- och tillväxtstrategi. Aktien är inte billig, men jag ser fortfarande förutsättningar för bolaget att fortsätta slå förväntningarna. Aktien har bara gått marginellt sämre än OMXS30-index och står bara strax under historiska toppnivåer. Bidragande till den lite svagare kursutvecklingen har varit oro för den kinesiska marknaden och en rad nedgraderingar av aktien från analytiker. Jag är dock villig att ha tålamod med aktien och den hänger kvar som kärninnehav.

Nolato är ett annat innehav som utvecklats ganska väl långsiktigt, men som haft ett lite sämre år på börsen. Jag har knappt 50 procents uppgång i aktien efter att ha haft aktien i drygt två år i portföljen. Aktien har backat tre procent i år, men över sommaren har aktien gått bra och utvecklats bättre än index. I verksamheten utvecklas Nolato väl, men stora svängningar i försäljningen inom affärsområde Telecom gör bolaget lite oförutsägbart. Efter en tillfällig puckel i försäljningen inom Telecom förra året utgör 2016 något av ett mellanår där omsättning och resultat minskar. Det innebär ett visst motstånd för aktien, men underliggande finns enligt min uppfattning förutsättningar för fortsatt tillväxt och god lönsamhet. Aktien hänger kvar, men är under uppsikt.

Kastar in handduken i Malmbergs

Malmbergs Elektriska är ett ganska nytt innehav. Jag köpte aktien i april och positionen har inte fått någon lyckad start. Bolagets rapport för första kvartalet var sämre än väntat och drog ned aktien. Bakom det svaga resultatet låg vissa säsongsfaktorer som gjorde jämförelsesiffrorna ogynnsamma. Andra kvartalet var bättre och säsongsfaktorerna vägdes delvis upp. Aktien har förvisso återhämtat sig efter den senaste rapporten, men har inte hängt med index och jag har fortfarande en förlust på drygt tio procent på innehavet. Det här är den typen av reaktioner jag inte gillar, när negativa nyheter får större effekt än positiva nyheter. Jag kastar in handduken i Malmbergs, tar förlusten och går vidare.

Efter justeringen har jag fortfarande lite övervikt mot aktier, drygt 76 procent mot 70 procents normalläge. Jag letar dock ständigt nya aktier och har några kandidater på lut, men mer om det vid ett annat tillfälle.

/Roger Jansson, förvaltningsansvarig på Nordnet.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer