Hoppa till huvudinnehållet

Du har makten i pensionssystemet

Vid det här laget vet de allra flesta att pensionen består av tre delar; den från staten (allmän pension), den från jobbet (tjänstepension) och det egna privata pensionssparandet. Vad lika många inte vet är att du kan påverka alla delar.

Den allmänna pensionen är normalt den största delen av din pension. 18,5 procent av din årslön (upp till ett tak) sätts av till allmän pension. Majoriteten av penarna försörjer dagens pensionärer och dessa kan du inte påverka. Men en mindre del, premiepensionen, väljer du själv hur du ska placera. Mitt råd är: Skippa allt vad onödiga avgifter. Premiepensionen kan vara det mest långsiktiga sparande du har – då har priset betydelse.

Tjänstepension är visserligen inte lagstadgat, men för de allra flesta arbetsgivare som vill kunna rekrytera och behålla kompetent personal är den ett måste. Tjänstepension är egentligen inget annat är ett pensionssparande och ett trygghetspaket om något oförutsett skulle hända; sjukdom, olycksfall eller dödsfall. Hur du kan påverka? Kräv tjänstepension. Inget annat är okej.

Ditt privata pensionssparande är de pengar du själv sätter av för framtiden. Öppna en kapitalförsäkring, ta reda på din individuella riskprofil och starta därefter ett månadssparande. Som en av få aktörer på marknadens har vi skippat allt vad kontoavgifter heter när det kommer till sparande inom kapitalförsäkring. Det betyder mer pengar till dig.

Och så en halv miljon till

Det finns faktiskt en sak till du kan göra, för att bättra på chanserna att få en hög framtida lön. Nämligen att byta ut en dyr aktör mot en billigare. Vi har inga fasta avgifter utan tar bara betalt för det du väljer att spara i; förvaltningsavgifter för fonder eller courtage för aktier. Genomsnittskunden som flyttar sin pension till oss kommer att spara över en halv miljon kronor, bara genom att skippa onödiga avgifter.

Beställ en gratis pensionssammanställning och få reda på vilka pensioner du har och om du kan flytta. Det kostar ingenting att få en sammanställning.

/Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

Med en tjänstepension på 0,5 mkr vid 35 år och 6% i antagen avkastning varje år har du vid 65 år cirka 2,9 mkr om du sparar hos oss, jämfört med ca 2,4 mkr om du sparar hos ett bolag som tar 0,65% i kapitalavgift och 360 kr i fast årsavgift. Skillnaden på cirka 0,5 mkr beror på att du hos det andra bolaget betalar ca 230 000 kr i avgifter.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer