Hoppa till huvudinnehållet

Dramatisk börsvecka över

Detta inlägg är marknadsföring.

För 6 börsdagar sedan satte OMXS30 ny All Time High, och med fredagens stängningskurs har index fallit inte mindre än drygt 12%. Det kan tyckas extremt, men har faktiskt inträffat ganska många gånger tidigare.

Jag kan också konstatera att varningen från ökad volatilitet som jag skrivit om senaste två analyserna visade sig vara korrekt. Man ska aldrig underskatta snabbt ökande volatilitet.

Jag börjar med en titt i diagrammet nedan i Autotrader där vi åter ritat ut volymprofilen som nu kommit “i spel” igen efter att kursen varit en bra bit över det användbara analysområdet. Nu när OMXS30 fallit ned till tidigare intressanta kursnivåer finns all anledning att åter titta på vilka nivåer som köpare och säljare haft lätt resp svårt att komma överens på historiskt. Under fredagen var index nere och testade nivån för 12-månaders medelvärde runt 1650, som också återfinns som en tydlig topp i volymprofilen. Det verkliga stödet ligger strax under, runt 1635, där det tidigare varit liten omsättning.

Köpare och säljare har haft uppenbart svårare att komma överens på just den nivån, som därmed utgör en s k “reject”-nivå – kursen har tenderat att spendera mindre tid just där. Antingen studsar det upp därifrån eller fortsätter snabbt nedåt förbi nivån. Just i fredags vände index upp igen och stängde klart över, vilket är en positiv teknisk indikation på att stödnivån kan komma att hålla. Alla månadsstängningar över årsmedelvärdet – utritat som violett kurva i diagrammet – är också positiva signaler. 

Det kan vara så att vi får se en upprekyl från dessa nivåer kommande dagar. I händelse av att kursen fortsätter pressas nedåt väntar nya stödnivåer vid 1600 och 1560.


Är det här en extrem situation eller egentligen ganska vanligt?
Vi tar en titt på hur ofta liknande situationer inträffat tidigare och hur utfallet har blivit historiskt. För att efterlikna senaste veckans dramatiska fall kan vi sätta upp följande villkor:

OMXS30 faller mer än 11% på 5 börsdagar. Jag testar antal tillfällen det hänt senaste 7000 börsdagarna vilket motsvarar ca 28 år, och får följande utfall:

Antal ggr som OMXS30 fallit minst 11% på 5 börsdagar: 64
Procentuellt antal ggr som kursen stod högre 5 dagar senare: 64,1%
Procentuellt antal ggr som kursen stod högre 20 dagar senare: 68,7% 
Procentuellt antal ggr som kursen stod högre 63 dagar senare: 67,2%

Vi kan alltså se att det trots allt inte är någon speciellt ovanlig situation historiskt med så här dramatiska nedgångar. Förra gången någon liknande inträffade var i augusti 2015.  Dessutom finns en tydlig tendens att index återhämtar sig ganska snart efter nedgången, åtminstone tillfälligt. Merparten av tillfällena historiskt har inträffat i en tydlig bear-market, dvs längre tids nedgångsfas. Just den här gången har det dock hänt trots en uttalat stark bull-market. 

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-03-01 17:32

Vilka bolag klarar Corona bäst