Dollarspecial

Hur stark eller svag bör dollarn vara? Svaret beror förstås på vem man frågar, men faktum är att valutan har varit föremål för en ovanligt ihärdig diskussion i veckan – av så väl USA:s president Donald Trump och Europeiska centralbankens ordförande Mario Draghi.

Bakgrunden är den allt svagare dollarn. Igår, torsdag, föll dollarn genom flera tekniska stöd och nådde treårslägsta mot den europeiska valutan vid nära 1,25 dollar per euro.

Under onsdagen gjorde USA:s finansminister Steen Mnuchin ett utspel under sitt besök i Davos och World Economic Forum. I en intervju välkomnade han en försvagning av dollarn för att det skulle främja investeringar i landet och gynna amerikanska exportbolag.

Uttalandet gick inte valutamarknaden obemärkt förbi. Utspelet sänkte dollarn en hel procent. Mnuchin försökte senare att korrigera sitt uttalande, men det gav inget större utslag i dollarkursen.

EUR/USD Januari

Någon som inte välkomnar en försvagad dollar, och i förlängningen en starkare euro, är Mario Draghi. Detta då en euroförstärkning riskerar att dämpa inflationen och sätta käppar i hjulet för centralbankens penningpolitiska mål om en inflation nära, men under, 2 procent.

ECB-chefen passade under torsdagens presskonferens därför på att i förtäckta ordalag kritisera Mnuchins uttalande.

Utan att nämna någon vid namn sade Draghi att euron under den senaste tiden har stärkts delvis på grund av ett språkbruk kring växelkursutvecklingen “som inte återspeglar de regler som man har kommit överens om”.

Det är en referens till höstens IMF-möte i Washington, där deltagarländerna kom överens om att avstå från verbala valutainterventioner.

“Om detta leder till en ovälkommen åtstramning i de penningpolitiska förhållandena kommer vi behöva fundera kring vår penningpolitiska strategi”, sade ECB-ordföranden. Uttalandet tolkades av vissa analytiker som ett inlindat hot om valutakrig.

“Att ECB på detta sätt skulle ge sig in i ett valutakrig med USA förefaller dock mindre sannolikt vilket gör att de tuffa orden ändå klingar en smula tunt”, kommenterade SEB-ekonomen Elisabeth Kopelman i ett marknadsbrev.

Nu var det den amerikanska presidentens tur att ta bladet från munnen. Anmärkningsvärt gick han emot sin egen finansminister och sade istället att han förespråkar en stark dollar, samtidigt som han hävdade att Mnuchins budskap dagen innan var misstolkat. Hursomhelst så fick utspelet dollarn att svänga åt andra hållet och stärkas på valutamarknaden.

Redan tidigare i januari har dollarn varit föremål för svängningar. Detta beroende på USA:s vara eller icke vara i Nafta, frihandelsavtalet där Kanada, USA och Mexiko ingår.

Uppgifter om att USA planerar att gå ur frihandelsavtalet Nafta fick dollarn att stärkas. Uppgifterna, som kom från kanadensiska regeringskällor, ska ha tillbakavisats av Vita huset och även kanadensiska tjänstemän, enligt Financial Times. En lättnadsreaktion innebar att dollarn försvagades mot så väl kanadensiska dollarn och peson.

I skrivande stund står den amerikanska valutan i 1,2427 mot euron och är på väg att stänga ytterligare en vecka på minus, vilket skulle innebära den sjunde nedåtveckan i rad för Bloomberg Dollar Spot Index. Det är i sådana fall den längsta nedgångssviten sedan 2010.

Och det finns enligt vissa prognosmakare en risk för att Mario Draghis huvudbry kommer att tillta. Enligt ING Banks valutastrateg Viraj Patel kan dollarn stå i 1,30 mot euron vid årets slut om Donald Trump går vidare med sin protektionistiska handelspolitik.

EUR/USD 2010-2018
Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer