Hoppa till huvudinnehållet

Anders Tandberg-Johansen: Tech äter sig in i allt fler industrier

Detta inlägg är marknadsföring.

Att den teknologiska resan går allt snabbare är de flesta överens om. Förändringar kommer snabbt och de slår hårt. För företagen är det viktigt att följa med, annars blir man ifrånsprungen. Anders Tandberg-Johansen, ansvarig förvaltare i den globala aktiefonden DNB Teknologi, uttalar sig om varför techaktier är här för att stanna.

Uber. Facebok. Alibaba. Airbnb. Där har du fyra bolag som alla är världsledande inom sin nisch, och som kör om andra bolag brutalt. Fyra bolag som levererar en tjänst på ett helt nytt sätt. Ingen av bolagen äger i princip något fysiskt, de har bara en app vilket ger en tankeställare. Teknologisektorn är inte längre en enskild sektor som bara handlar om datorer. Istället ”äter tech sig in” i de flesta branscher och det gäller numera allt från bilar till hem, telefoner, videotjänster, banking med mera.

Bilindustrin som exempel

Google och Apple tittar intensivt på bilbranschen. Vi tror inte att techbolagen kommer med en bil som är lik en Volvo eller en Audi. Istället kommer de att göra något nytt och förändra något vars princip inte har ändrats på sedan Henry Ford gjorde T-forden. Vi kommer att ha förarlösa bilar på vägarna redan om fem, tio år. Det handlar om att kunna jobba samtidigt som man blir transporterad. Det tillbringas miljarder med timmar i bilar, totalt improduktivt – bara för att man är fast i gammalt tänkande.

Förutom det faktum att ”tech” nu finns i de flesta andra branscher så är en annan viktig aspekt som talar för teknologisektorn att världen blir allt mer uppkopplad. Antalet Internetanvändare har gått från 1 till 3 miljarder på knappt tio år. Kommande fem år går antalet Internetanvändare från 3 miljarder upp till 6 miljarder användare – det dubblas alltså på relativ kort tid. Hissnande!

DNB Teknologi

Är en femstjärnig global aktiefond som förvaltas av ett erkänt kunnigt förvaltarteam, allt sedan 2001. Jag (Anders Tandberg-Johansen), Sverre Bergland, Erling Thune och senaste tillskottet Erling Kise reser och träffar techbolag över hela världen i syfte att hitta de mest spännande investeringarna.

Med en avkastning på cirka 375 procent ligger fonden i topp när det gäller avkastning de senaste tio åren på Morningstar.se. Hur har vi lyckats med det?

Vi fokuserar inte på index utan investerar bara i de bolag vi tycker förtjänar det. De senaste 10 åren har vi slagit MSCI TMT-index med 8 procentenheter i snitt per år. Det är samtidigt 10 procentenheter bättre än MSCI världsindex varje år. Eftersom teknologifonders investeringar sträcker sig över en femtedel av världsindex investeringsuniversum finns det många intressanta investeringsmöjligheter och vi bevakar kontinuerligt cirka 500 bolag.

Vi i förvaltarteamet har arbetat tillsammans under en lång tid vilket skapar en trygghet. Vi är dessutom en aktiv förvaltare som handlar mycket i fonden. Vi tittar på många aspekter i ett bolag, inte bara aktiepris utan även ledarskap, tillväxtmöjligheter med mera och vi försöker fånga upp marknadstrender.

Värdering

Många tror att teknologiaktier är högt värderade men det är en missuppfattning som möjligtvis hänger kvar från IT-bubblan vid millennieskiftet. Faktum är att den globala teknologisektorn värderas till ett p/e-tal på cirka 16 vilket är i linje med vad en global genomsnittsaktie värderas till. Många techbolag är fortfarande billiga i våra ögon och vi tror att tillväxten finns där.

Utvecklingen har bara börjat, den teknologiska resan går allt snabbare och det är därför du borde investera i techbolag!

Läs mer om DnB Teknologi här

Text: Anders Tandberg-Johansen, förvaltare av fonden DnB Teknologi

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer