Hoppa till huvudinnehållet

Dina pengar växer inte på banken

Ett av de vanligaste felen bland svenska sparare är att under lång tid spara i sparkonto där avkastningen med inflation inräknat har sjunkit senaste åren. Men ibland är ett sparande i banken att föredra. Här får du lite tips på när det är bra att spara på börsen och när man bör spara på banken.

Riksbanken nådde sitt inflationsmål på två procent i somras och ligger nu strax över målet. Inflationen, som innebär att pengar minskar i värde, är ett hot för sparare som lägger pengar i sparkonto, där sparräntan bland de stora bankerna senaste åren legat under en procent.

Konjunkturinstitutet menar att trots att den globala realräntan sjunker, har det inte skett på bekostnad av global tillväxt. Detta innebär för dig som sparare att det på lång sikt sannolikt kommer att fortsätta vara bättre avkastning på börsen än på ett sparkonto. Om du ska välja aktier eller fonder är upp till dig, men om du känner att du inte vill vara aktiv och låta sparandet rulla på är fonder ett bra alternativ.

När ska jag spara i fonder och när ska jag ha pengar på banken?

Generellt kan det vara bra att ha en buffert på sparkonto för kortsiktigt sparande och oväntade utgifter. För långsiktigt sparande är fonder ett bättre alternativ. Nedan har vi sammanställt en tabell som är bra att ha i åtanke när du ska välja hur du fördelar ditt sparande på bank och i fonder.

Fonder Sparkonto på bank
– När du ska spara pengar på längre sikt (över ett års tid)

– När du sparar till pension

– Om du sparar långsiktigt åt andra, till exempel barn eller barnbarn

– När du ska bygga en buffert för oväntade utgifter

– När du ska spara till resa, bil eller något annat som du ska köpa inom närmsta framtid

Vilka fonder ska jag spara i?

Att välja fonder är inte alltid lätt, men det finns mycket att inspireras av. Om du vill få fonder som passar just dig och din riskprofil så kan du använda vårt verktyg Fondrådgivaren.

Vill du istället blir inspirerad av andra, kan du se vilka fonder de bästa investerarna på vårt sociala investeringsnätverk Shareville handlar.

Hur fördelar du ditt sparande? Kommentera gärna nedan.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer