Hoppa till huvudinnehållet

Din pension – ditt ansvar

Din pension – ditt ansvar

Pension är ett av de mest omdebatterade ämnena när det gäller vår privatekonomi. Det är inte så konstigt med tanke på det stora ansvar som vilar på individen när det gäller pensionssparande. Det gamla klassiska att staten ser till att man får en dräglig pension gäller inte längre på samma sätt utan nu handlar det om att själv se om sitt eget hus.

Det är därför som tjänstepensionen är så oerhört viktig för pensionen. Din pension är ju faktiskt din  framtida lön som du ska klara dig på när du slutat jobba. Vi har i undersökningar sett att tjänstepensionen rankas allt högre som personalförmån, en utveckling som är sund! Ett företag som erbjuder tjänstepension innebär i realiteten ett ordentligt lönepåslag som du drar nytta av som pensionär.

Avgifter och avkastning

En tjänstepension blir i slutändan mycket pengar och där kommer avgiftsnivåer och avkastning spela stor roll för hur mycket pengar som finns tillgängliga. En skillnad i avgift på 0,5% kan innebära flera tiotusentals kronor när pensionen väl ska betalas ut. Avkastningen är givetvis svårare att beräkna men är det mer än 10 år tills du ska gå i pension tycker jag att en majoritet av dina pengar ska vara placerade i aktier eller aktiefonder. Tycker du att det är svårt att välja? Börja med en bred indexfond med låg avgift.

Börja tidigt

För pensionssparande är alltid det gällande rådet att börja så tidigt som möjligt då ränta på ränta-effekten gör att kapitalet växer för varje år om man har en stabil avkastning. En regelbunden avsättning till tjänstepension eller ett privat pensionssparande  gör att du skapar dig förutsättningar för ett rikt ekonomiskt liv som pensionär.

Vad är ditt ekonomiska mål som pensionär?

/ Joakim Bornold, sparekonom

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-11-18 14:45

Hej, Jag lyssnade på senaste avsnittet av sparpodden och har en fråga ang. obligationsfonder. Jag har byggt en fondportölj, i vilken jag sparar 1 200 kr totalt varje månad. Detta är tänkt som ett “extra eget pensionssparande”. Portföljen innehåller 12 olika fondval varav en är just en obligationsfond och en annan är en “räntefond lång”. I senaste avsnittet så rådde ni folk att göra sig av med obligationsfonder och jag ville efterhöra om du/ni anser att så även är fallet vid sparande på lång sikt? Bör jag byta ut min obligationsfond och kanske även räntefond till något annat i portföljen.… Läs mer »