Hoppa till huvudinnehållet

Detta köpte och sålde Sharevilles medlemmar i år

Investmentbolagen och storbankerna har varit de mest intressanta branscherna att ta en position inom för Sharevilles kunder under 2019. En titt på säljlistan ger för handen att alla FAANG-bolag utom Google har fått kalla handen av Sharevilles medlemmar. Det visar en sammanställning av Finwire.

Nordea är den aktie som tilldragit sig mest köpintresse. För ganska exakt ett år sedan tog Cevian en position i storbanken. Banken välkomnade också att Cecian vill ha en plats i valberedningen. Nordea har dock fallit med 6 procent hittills i år.

Sektorkollegan Swedbank skapat en serie rubriker under året med penningtvätthärva, som ännu inte är färdigutredd. Aktien har rasat hela 36 procent.

På topp 20-listan över mest köpta aktier på Shareville kvalar också SEB in som även de hamnat under lupp för penningtvätt efter att Uppdrag Granskning även inlett en granskning. Aktien har tappat 7 procent i år.

Bland investmentbolagen har Latour varit det mest populära att köpa in sig i, näst efter Investor. Latour är upp 33 procent medan Investor klättrat hela 38 procent.

Investor har Ericsson som ett betydande innehav. På tredje plats på listan återfinns Konkurrenten Nokia som rasade i slutet på oktober efter att ha sänkt sina marginalprognoser. Det blev det största fallet i företagets historia sedan millennieskiftet. Nokia har rasat 35 procent hittills i år.

Flygbolaget Norwegian har också varit en populär aktie. Norwegian som bland annat drabbades när Boeings modell 737 Max 8 fick flygförbud efter två dödsolyckor på kort tid. Det som inledde fallet i början av året var dock beslutet av IAG att överge sitt bud på flygbolaget och istället ska sälja sin andel i bolaget. Aktien har rasat ner i källaren och tappat hela 78 procent.

En titt på säljlistan ger för handen att alla FAANG-bolag utom Google har fått kalla handen av Sharevilles medlemmar. Allra mest skeptiska har de blivit till Facebook, följt av Netflix. Den sociala mediejätten har avancerat 55 procent medan streamingjätten har ökat 11 procent.

Ett större svenskt bolag kvalar också in på listan över de mest sålda aktierna, Skanska är upp 51 procent i år.

Två aktier inom fordonsbranschen har varit vanliga säljobjekt; Volkswagen och Dometic. Tyska fordonsjätten har ökat 29 procent medan tillverkaren av kylskåp till fritidsfordonsmarknaden har klättrat 69 procent.

Här kan också noteras ett säljtryck på XXL som har varit i blåsväder under året rasat 39 procent. Norska sportkedjan bestraffade anställda med armhävningar inför sina kollegor om de exempelvis inte når säljmål eller kommer försent. Bolagets vd har också erkänt att de har fuskat med sina priser, vilket innebär att kunder blivit lurade.

Mest köpta 2019 via SharevilleMest Sålda 2019 via Shareville
Nordea BankNovo Nordisk
SwedbankFacebook
SampoGenmab
NokiaNordic Entertainment Group
Danske BankOrion
Nel AsaMTG
Wärtsilä Oyj AbpXXL
LatourVestas
NesteNetflix
InvestorPandora
CastellumPihlajalinna
Norwegian Air ShuttleZealand Pharma
Nokian Renkaat OyjSkanska
Scatec Solar AsJD.com
Astralis Group A/S MidlertidigGjensidige Forsikring
Kamux OyjAcando
SvolderVolkswagen
Outokumpu OyjSuomen Hoivatilat
KinnevikDometic
Metsä BoardKone
Upm-Kymmene OyjApple
Telia Company AbSubsea 7
Equinor AsaAfarak
IndustrivärdenAmazon
Teva Pharmaceutical IndustriesFellow Finance Oyj
SEBNuevolution
AxfoodAallon
SCACramo

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer