Det våras för Viettel – Startar nytt dotterbolag inom 5G och AI

Viettel Group som nyligen bytte namn till Viettel Military Industry and Telecoms Group är Vietnams största telekomkonglomerat som drivs och ägs till 98,68 procent av vietnams försvarsministerium genom Vietnam Military Telecommunications Industry Group. För enkelhetens skull kör vi på Viettel Group. I fredags förra veckan kom nyheten att Viettel Group startar sitt sjunde dotterbolag i ordningen och följer FPT, Vingroup och CMC Corp in i AI-racet.

För att förstå bolaget i grund och botten innan vi går in på det nya bolaget Viettel High Technology Industries Corporation (VHT) tänkte jag ge en introduktion av Viettel. Jag har skrivit om Viettel Group några gånger innan, men inte gått in mer i detalj om bolaget som helhet. På grund av bolagets storlek är det svårt att få ett fullständigt helhetsgrepp så jag lägger in en brasklapp för att jag kan ha missat en del detaljer. Många dotterbolag och avsaknad av beskrivning av konglomeratets struktur gör det lite svårare.

Viettel Group, som från början bestod av det som är idag Viettel International Investment, grundades 1989 av vietnamesiska försvarsministeriet. Konglomeratet som grupp grundades däremot 2007. Konglomeratet har 70 000 anställda (!) och 85 miljoner abonnenter i Vietnam och 12 andra länder.

Några utav dessa jag har hittat

Haiti

Laos

Timor

Kamerun

Tanzania

Kambodja

Myanmar

Moçambique

Burundi

Peru

Detta gör Viettel tveklöst till landets största telekomföretag. För att sätta dess 70 000 anställda i perspektiv så hade Google 98 700 heltidsanställda förra året.

För tillfället jobbar Viettel stenhårt med att expandera utanför landets gränser. Dotterbolaget Viettel Telecom har öronmärkt $2,3 miljarder dollar i en större expansion som började 2017 med fler nya länder i pipelinen. Under 2017 beräknades bolaget täcka så pass många länder att de kunde nå potentiellt 350 miljoner abonnenter.

Viettel Groups moderbolag, Vietnam Military Telecommunications Industry Group har flera joint ventures och dotterbolag genom Viettel. Dessa dotterbolag uppgår till 7 stycken.

  • Vietnam Distribution – I detta ingår bland annat Viettel Import and Export Co. som innehar säljrättigheterna till HP och Fujitsu i Vietnam.
  • Viettel New Service Development – Ber om att få återkomma
  • Viettel Post
  • Viettel Investment and Real Estate
  • Viettel International Investment – Konglomeratets guldägg som är noterat på UPCoM med börskoden VGI. Det bolag som hela inlägget fokuserar på. Här finner vi Viettel Telecom med alla operatörer och bassationer med mera.
  • Viettel Football Training Center – Ett Hanoibaserat fotbollscenter för unga fotbollstalanger. Ska tydligen ta fram morgondagens stjärnor genom träning och ledarskap inspirerad av landets militär.

I Viettel International Investment ingår som sagt alla teleoperatörer världen genom Viettel Telecom. Om man räknar varje enskild teleoperatör som Viettel har så uppgår de till 13 stycken och på detta finns det ytterligare ett fåtal mindre servicebolag. International Investment redovisade en försäljning på $722,4 miljoner dollar och en vinst före skatt på $277,7 miljoner under 2018.

Så nu när vi vet mer om Viettel som grupp så är det dags att presentera nytillskottet Viettel High Technology Industries Corporation. Utifrån sett känns det nya dotterbolaget starten på ett skifte där fokuset tidigare har varit privatpersoner som slutkund, medan det nya bolaget är mer renodlat mot försvarsindustrin. Viettel High technology Industries Corp, vi kan kalla det VHT, fokuserar på nätverkssäkerhet, försvar och telekommunikation.

Enligt en intervju i VietnamNews berättar ordförande för Viettel Group, Le Dang Dung, att VHT är ett sätt för landet att modernisera militären och dess resurser, bygga modern infrastruktur och utveckla landets industrier. Detta för att leda Vietnam ut ur gränsmarknadsfasen till att bli ett utvecklat land. För att nå sina visioner kommer VHT att använda sig av teknologi i form av artificiell intelligens, 5G och big data. Inom dessa områden har Viettel redan 111 patent och 78 produkter redo för att användas i kommersiellt bruk.

Egentligen har Viettel haft planerna på ett renodlat dotterbolag inom detta under en lång tid. Bolaget uppkom egentligen ur tre faser. 2011 drogs en lång process igång av R&D där man tog fram prototyper av olika tjänster inom IT-plattformar anpassade för AI, 5G och Big Data under första fasen. Under den andra fasen som påbörjades 2014 började Viettel sälja sina tjänster nationellt. Under den tredje och sista fasen som initierades 2017 finslipades tjänsterna för att uppnå internationell standard och för att kunna just sälja IT-lösningarna internationellt.

Vill ni läsa mer om Vietnam och orkar inte vänta på nästa inlägg som jag skriver så kan ni besöka min blogg Frontiervietnam.com. Där kan signa upp er på mina veckovisa nyhetsbrev som släpps på söndagar eller läsa sporadiskt ur arkivet!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer