Hoppa till huvudinnehållet

Det påverkar din plånbok i höst

Återinfört amorteringskrav, höjd inkomstpension och höstbudget. Det är några av de faktorer som kan påverka din privatekonomi i höst. Om det pratade jag i säsongspremiären av Kronor och miljoner i TV4:s Nyhetsmorgon.

Högre inkomstpension

En rad saker har potential att påverka många svenskars plånböcker i höst. Till att börja med höjs inkomstpensionerna via det så kallade inkomstpensionstillägget. Det innebär att pensionärer med en inkomst före skatt på mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden får en höjning med som mest 600 kronor i månaden. En person med 15 000 kronor i pension före skatt får exempelvis 375 kronor högre inkomstpension i månaden. Tillägget införs i september, och betalas automatiskt ut till den som har rätt till det. Du behöver alltså inte göra något.

Återinfört amorteringskrav

En annan förändring är att pausen för amorteringskravet avslutas den 31 augusti. Finansinspektionen införde pausen för att öka flexibiliteten i svenskarnas privatekonomi i en osäker tid, när vi inte visste hur hög arbetslösheten skulle bli eller om bostadspriserna skulle falla som en följd av pandemin. Så blev det inte. Nu återinförs kravet, som innebär att den som har en belåningsgrad över 70 procent ska amortera 2 procent av lånet per år, och den som har en belåningsgrad på mellan 50 och 70 procent ska amortera 1 procent av lånet per år. Belåningsgrad är lånet i förhållande till bostadens värde. Den som därtill har en skuldkvot, som är lånet i förhållande till hushållens inkomst, på över 4,5 ska amortera 3 procent av lånet per år.

För många kommer det inte att vara ett problem att amorteringskravet återinförs. I en Yougov-undersökning som Nordnet genomförde förra året var det vanligaste skälet till att pausa amorteringen att stärka bufferten. Ytterligare andra svarade att syftet var att öka konsumtionen. Men det fanns också en grupp som ville pausa för att få vardagsekonomin att gå ihop. Det är en grupp som kan få det tufft nu, om det är personer som drabbats av arbetslöshet under pandemin och är kvar i den. Det man kan göra då är dels att prata med banken om undantag från amortering kan medges på grund av särskilda omständigheter. Man kan också prova att omvärdera sin bostad, vilket får göras vart femte år. En högre värdering sänker ju belåningsgraden.

Bostadspriser som planar ut?

Under pandemin har som sagt bostadspriserna fått en boost. Men statistik under sommaren har visat tendenser på en utplaning. Kanske är toppen nådd för den här gången? Det är något att hålla koll på för dem som nu är aktiv på bostadsmarknaden. Ett gott råd är att sälja först och köpa sen.

Höstbudgeten

Löfven löste regeringskrisen, men nästa utmaning blir att lägga fram en budget som både V och C kan acceptera. Annie Lööf har krävt sänkt skatt på låg- och medelhöga inkomster, samt på ISK. Andra frågor som kan sägas hänger lite i luften, men som nog snarare blir en fråga för senare budgetar, är nivån på A-kassan och ränteavdraget. Vad gäller ränteavdraget har samtliga partier förutom M öppnat upp för en nedtrappning.

Hävda restriktioner

När, eller om, vi tillåts återvända till kontoren efter 30 september så kan det påverka våra plånböcker i form av högre lunchkostnader och resekostnader. Och utökade shopping- och nöjesmöjligheter kan förstås också inverka.

Annat som inverkar är att förmånsbilen blir lite dyrare.

Du ser hela klippet på tv4.se

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
den fete
den fete
2021-08-23 11:11

ja Sverige kommer att få problem det är uppenbart att det blivit känt Sverige har ju fört ett krig i Afghanistan och förlorat stort och den kostnaden aderras till cov 19 pausen. senaste turen när statsminister hoppar av och förelår gökurer Magdalena höj skatten höj skatten . det ser mörkt ut och en skenade inflation är det troliga. och dom riktiga problmen är inte att kapitalet drar utan när industrin fyttar . när man använder finansinpektionen och stäler till en oreda på marknaden som kontantfri och kvitton elektroniska när det passar . då kommer man att få en ekonomisk kris… Läs mer »