Hoppa till huvudinnehållet

Det köpte och sålde spararna i april

Evolution Gaming och Embracer har prenumererat på topplaceringar i spararnas aktieportföljer. Men april markerar ett trendbrott. Istället gör hajpade kryptonoteringen entré, samtidigt som defensiva köp ökar. Och på fondsidan ser vi hur tillväxtmarknader köps medan förnyelsebar energi säljs av.

April månad avslutades med en stark rapportperiod. Det var i flera rapporter framför allt låga kostnader som bidrog till starka resultat. Kan bolagen hålla tillbaka kostnaderna lite när återhämtningen och därmed försäljningen drar igång igen på allvar kan vi få se fina marginaler även i kommande kvartal.

Spararna gjorde i april helt andra val än under årets första tre månader. Enkelt uttryckt utkristalliserar sig två läger. Vi ser färre tillväxtbolag på köplistan och ökade defensiva köp, som i Telia och Astrazeneca. Ett tecken på en något ökad försiktighet.

Samtidigt slår sig också hajpade kryptonoteringen Coinbase direkt in i köptoppen. Bolaget har redan fler ägare via Nordnets plattform än till exempel Netflix. Det är en högriskaktie, aktiekursen kommer vara starkt beroende av utvecklingen i framför allt bitcoin. Och bitcoin är volatil och svåranalyserad.

April månad bjuder också på ett tydligt trendbrott. Evolution Gaming och Embracer är spararfavoriter som varit ständigt återkommande bland de mest nettoköpta aktierna månad efter månad under det senaste året. Nu är Embracer borta från köptoppen, medan Evolution Gaming finns på säljlistan.

Efter de raketuppgångar dessa spelaktier gett är det klart att många frågar sig hur länge det kan fortsätta, även om vinsttillväxten de här bolagen till skillnad från i många andra tillväxtaktier faktiskt har hängt på kursuppgången. Evolution Gaming kom i slutet av månaden med en urstark rapport, och det blir intressant att se om den förändrar spararnas syn på aktien kommande månader.

Även H&M säljs av under april. H&M:s rapport visade på en stark tillväxt online, men kanske är det konflikten med Kina – samt aktiens kursresa sedan årsskiftet – som skrämmer något.

Det köper fondspararna

ISpararnas kärlek för investmentbolag syns i fondköpen. Under april var Spiltan Aktiefond Investmentbolag den allra mest nettoköpta fonden.

Den har blivit något av en institution i många sparares portföljer, liksom investmentbolagen generellt. De karaktäriseras nu av fallande rabatter och höga premier, och jag tycker man ska tänka till både en och två gånger innan man köper ett bolag till skyhög premie. Men fonden erbjuder riskspridning och investmentbolag som sådana är fortfarande en mycket god investeringsidé,

Även tillväxtmarknadsfonder köps i apri. Flera tillväxtmarknader ligger efter i återhämtningen, vilket kan göra att det finns mer att hämta där. Däremot säljer spararna rena Kinafonder. Det finns en oro för tillbakadragna stimulanser i Kina, samtidigt som techfrossan under våren slagit hårt mot kinesiska teknikbolag.

Även kring de tidigare så populära nordiska teknikbolag tycks intresset börja svalna något. Ny teknik-fonder har prenumererat på köptoppen, och har gett extremt bra avkastning framför allt under förra året. I april ser vi dock en liten tendens till avtagande intresse. Spararna har länge hållit kvar vid dem trots rotationen mot cykliskt, men kanske ser vi nu början på en vändning.

På säljlistan fortsätter fonder med fokus på förnyelsebar energi att dominera. Fondtypen gick som tåget i höstas, men i takt med att utvecklingen vänt har också spararnas intresse avtagit.

Hur agerade du i april?

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer