Hoppa till huvudinnehållet

Det här ska du som företagare och entreprenör tänka på inför årsskiftet

Detta inlägg är marknadsföring.

December är månaden på året då vi ska hinna med mycket, både privat och på arbetsplatsen. Som företagare tillkommer funderingar kring hur skatten ska hanteras på bästa sätt. Oavsett om du valt att sköta dessa frågor själv eller anlitar rådgivare, finns många frågor att ta ställning till som kan kännas svåröverskådliga.

Under 2017 har att vi fått ett nytt rättsläge för styrelsemedlemmars möjligheter att fakturera arvoden via eget bolag. Från årsskiftet alternativt senast från nästa års bolagsstämma kommer dessa arvoden betraktas som personliga och det går inte längre att fakturera via ett eget bolag. Om detta påverkar dig, bör du uppdatera avtal och informera berörda parter.

Innan sommaren trodde många att vi skulle få se nya regler för fåmansföretagare med bland annat höjd skatt från 20 till 25 % på utdelning och kapitalvinst på den del som ryms inom gränsbeloppet. Detta förhandlades dock bort och det finns nu inget förslag till en sådan förändring. Därmed förföll även det förslag som skulle lösa frågan om möjligheter till generationsskiften och borttagandet av 4 % – spärren. Reglerna för fåmansföretagare är i och med detta oförändrade tills vidare.

Förslag på skatteområdet som finns i höstens budgetproposition är bl a förslaget om beskattning av kvalificerade personaloptioner för mindre och nystartade företag. Reglerna är tämligen komplexa och ställer upp många krav för när ett företag ska kunna använda sig av dem. Vidare har man utökat det s k ”växa-stödet” för att anställa sin första medarbetare till att gälla även för företagare som bedriver sin verksamhet genom aktiebolag eller handelsbolag, och inte bara enskilda näringsidkare.

Skatten kommer att höjas för både kapitalförsäkringar och ISK. Skattehöjningen är i sig inte så stor, men har kritiserats för signalvärdet av att man höjer skatten på sparande när man egentligen vill stimulera eget sparande.

Kontakta gärna oss om du vill resonera kring din situation och glöm inte att ta ut rätt lön om du använder dig av löneunderlags-reglerna!

/EY – partner till Nordnet när det gäller juridiska och finansiella rådgivningstjänster

Kontakta EY
Vi på EY ser fram emot hjälpa dig som är Private Banking-kund hos Nordnet. Du kommer i kontakt med oss genom att ringa direkt till Nordnets service- och mäklarteam på 08-506 377 00.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer