Hoppa till huvudinnehållet

Det här håller jag koll på i rapportfloden

Under två superintensiva dagar rämnar rapportfloden, då över 100 storbolag rapporterar. Här är rapporterna jag håller ett extra öga på.

Sandvik och SKF

Verkstadsrapporterna är i vanlig ordning intressanta som konjunkturmätare. Fokus lär bli på Kina och på fordonsindustrin, där vi vet att tiderna är påtagligt sämre. De farhågor som Hexagons vinstvarning reste, där man hänvisade just till handelskonflikten mellan Kina och USA, kom dock på skam åtminstone i Atlas Copcos rapport, som släpptes vid lunchtid på måndagen. Rapporten spretade lite – fordonsindustrin vet vi har problem exempelvis – men överlag fanns positiva tecken i rapporten.

Marknaden hade dessutom överseende med att bolaget sänkte sin guidance för efterfrågan framöver. Kanske var man lite för snabb med att justera upp den i föregående kvartal, efter den sänkning som gjordes i fjärde kvartalet. Att man skulle sänka efterfrågan något tycker jag knappast var oväntat, och reaktionen blev som sagt inte heller särskilt stor. Faktiskt tycker jag Atlas rapport inger visst lugn inför Sandviks och SKF:s rapporter som kommer imorgon torsdag. Dock ska vi ha i åtanke att aktierna gått oerhört starkt i år. Sandvik har stigit med hela 25 procent, SKF med 18 procent.

Volvo

Volvo har däremot gått sämre, och aktiens utveckling speglar väl kanske bättre än SKF, Sandvik och Atlas den oro som ändå finns för konjunkturen. Här finns lite sämre tider inprisade, aktien värderas till p/e 9, även om det inte är säkert att dessa syns i kommande rapport utan först senare. Därför blir fokus, som alltid, på orderingång och utsikter.

Ericsson

Också Ericsson kommer imorgon torsdag. Ericsson-aktien har fortsatt att gå starkt under året, och förhoppningarna ställs till att Networks i framför allt Nordamerika ska fortsätta att dra utvecklingen. Marknaden hoppas förstås att Ericsson ska fortsätta att visa organisk tillväxt, i så fall för fjärde kvartalet i rad. Marginalerna är viktiga i Ericsson, men där lär marknaden ha viss förståelse för press i takt med att 5G byggs ut, något som Börje Ekholm redan flaggat för. Det är ju 5G som är det intressanta med Ericsson. Intressant vore också om vi fick veta något mer om det böteshot som finns från amerikanska myndigheters korruptionsutredning. I föregående kvartals rapport fick vi höra att Ericsson räknar med “betydande monetära åtgärder”.

Bankerna

Det finns de som hävdar att bankernas rapporter alltid är rätt trista, men jag håller inte med. Handelsbanken rapporterar imorgon torsdag, och det är nya vd:n Carina Åkerströms andra rapport. I föregående kvartal ställde hon in avsättningarna till Oktogonen, något som inte hänt sedan finanskrisen. Jag tror hon ville signalera att nu väntar nya tider, där banken måste anstränga sig betydligt mer för att få ned kostnaderna. Kostnaderna är ett tema för flera av bankerna, däribland Nordea.

Danske Banks vinstvarning för någon vecka sedan, där man bland annat hänvisade till svagare tradingnetto, väckte vissa frågor kring de svenska bankerna med liknande affärsmodell. SEB:s rapport gav dock inte alls några oroande signaler på den punkten. Dessutom ökade man marknadsandelarna inom bolån. Överlag blir det intressant att se hur lägre upplåningskostnader har inverkat på bankernas marginaler – ökar man därmed marginalerna eller kostar man på sig att nagga på dem för att behålla kunder?

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer