Hoppa till huvudinnehållet

Det här håller jag extra koll på i rapportfloden

Förväntningarna är högt ställda på inte minst verkstadsbolagen att nu visa att ljusare tider väntar runt hörnet. Sandvik ingav åtminstone inte mig något direkt lugn. Här är vad jag håller extra koll på i rapportfloden.

Förväntningarna är högt ställda efter höstens stora uppgångar i framför allt verkstadsbolagen, som kommer sig av låga räntor samt ljusglimtar i konjunkturen. Det får till följd att marknaden nu väntar sig en ljusning runt hörnet och att framför allt verkstadsbolagens rapporter ska visa att industrikonjunkturen bottnade i fjärde kvartalet. Kommer inte den kan besvikelser vänta. Å andra sidan har börsen betett sig som en teflonpanna vissa dagar, och Sandvik stängde ju på plus till slut på rapportdagen. Men då ska man ha i åtanke att Sandvik, relativt sett, inte är den verkstadsaktie som gått allra bäst i uppgången. Det finns aktier, som Atlas Copco, där bågen är betydligt mer spänd efter en värdering på 26 gånger vinsten. Generellt kommer ett stort fokus ligga på kostnader och marginaler, både i bank och i verkstad.

Ericsson landade ju idag fredag, och kursen rasar på rapporten. Jag tycker att rapporten visar att bolaget är på rätt väg. Men förväntningarna har tidvis varit alldeles för höga, även om de kommit ned lite ju närmare rapportdagen vi kommit. Det spekuleras ju i analytikermassage.

Bolaget höjer utdelningen för att blidka aktieägarna, och min gissning var att detta delvis skulle kunna överväga de svaga delarna i rapporten. Men marknadens dom är skoningslös. USA, som är en viktig högmarginalmarknad, tappar fart. Och marginalerna fortsätter att pressas på nya 5G-kontrakt – ett tema som kommer att vara viktigt under hela 2020. Dessutom flaggar Börje Ekholm för ökade kostnader. Man kan ställa sig frågan när bordet egentligen är färdigrensat?

Bankerna

Jag tror att fokus kommer att ligga på kostnader hos bankerna. Kan banken visa om fler stora avsättningar eller direkta kostnader behöver tas hänförliga till bekämpningen av penningtvätt? Dessutom brottas alla banker med kostnader för annan regelefterlevnad och den digitala omställningen. En hel del bedömare tror att kostnaderna kan plana ut på den här nivån de närmaste åren, men det återstår att se.

Riksbankens senaste räntehöjning har inte hunnit slå igenom i fjärde kvartalet, men blir till en lättnad för bankerna. Kanske kan vi få någon framåtblickande ljusare guidning kring det.

Det blir intressant att se intäktsbenet, särskilt i den för exempelvis för Swedbank så viktiga bolånedelen. Känslan är att priskriget på bolån stannat av något och att några av storbankerna har hittat sin USP i bolånekriget; och det är inte att konkurrera med pris. Å andra sidan är det svårt att se att någon av storbankerna ska kunna öka sina marknadsandelar, fokus blir snarare på att behålla. Vad gäller SEB blir det intressant att se om banken kan säga något mer om kostnader hänförliga till åtgärder mot penningtvätt.

Underliggande verksamhet borde ha gått bra i kvartalet med tanke på att provisionsnettot är viktigt för SEB, och marknaden har varit stark. I förra kvartalsrapporten framstod SEB tydligt som stjärnan i sektorn, även om det redan då – innan UG:s program – stod klart att också SEB utreds av Finansinspektionen för misstänkt penningtvätt.

Swedbank och Nordea har redan meddelat utdelningsjusteringar, och det finns vissa farhågor om att även Handelsbanken ämnar se över utdelningsnivån. För sparare tycker jag detta bör vara något att ha koll på. Det är direktavkastningen som gör bankerna intressanta. Nu är de lågt värderade, och jag håller inte för osannolikt att de kan få något av en comeback på börsen under 2020. Detta om mörkret kring penningtvättsutredningarna klarnar samtidigt som minusränta ersatts av nollränta, vilket innebär en lättnad för bankerna. Dessutom måste även Handelsbanken en gång för alla få bukt med kostnader, men vd Carina Åkerström genomför nu en stor omställning med stora besparingar. Det behövs. Även nye vd:n Vang Jensen i Nordea har samma utmaning. Han tycks dock orädd och har flaggat för att kostnader, som varit ett stort problem i Nordea, ska ned. Därför blir just kostnadssidan mycket intressant även i Nordea. Lönsamheten måste upp för att marknaden ska bli nöjd. Dessutom finns utmaningar i form av penningstvättanklagelser och en kundnöjdhet som varit i botten.

Telia

Det har knappast funnits någon anledning alls de senaste åren att äga Telia om det inte hade varit för direktavkastningen. Telia har genomgått en stor omvandling från eurasiatiskt bolag till baltisk-svensk telekomoperatör. Men ska det bära sig måste man få bukt med den numera centrala svenska verksamheten, och det har man inte fått än. Framför allt är det kostnaderna man inte får bukt med. Nu byts ledningen ut och jag tror att Kirkby och nya ordföranden Jarnheimer är rätt personer för att ta sig an Telia. I denna kvartalsrapport kommer dock mycket handla om kostnader, integreringen av Bonnier TV och så förstås utdelningsbeskedet.

SKF

Konjunkturkänsliga SKF blir förstås högintressant i ett läge som detta. Lite nervöst är det när det som var svagt i Sandviks rapport också finns i SKF. Men jag tror marknaden är beredd på att det kommer att vara svagt. Det man främst av allt vill se är någon form av intäkt på att det kommer en ljusning under 2020, så vd-ordet lär hårdgranskas. SKF har de senaste åren genomfört ett antal åtgärder för att öka effektiviteten och förbättra marginalerna genom att slå samman eller sälja av vissa enheter. Sådana åtgärder är viktiga för att kunna behålla marginalerna på hyfsad nivå i sämre tider.

Volvo

Vi vet att orderingången föll rejält under hösten. Frågan är med hur mycket och i hur stor utsträckning man behöll lönsamheten. Volvo har gjort en fin marginalresa de senaste åren och ska man stå pall i en snålare konjunktur krävs det att man behåller nivåerna. Men det som analytikerna biter mest på naglarna för är utdelningen. Marknaden räknar med en extrautdelning. Kommer inte den väntar besvikelse.

H&M

Förväntningarna på H&M har kommit ned något den senaste tiden, och det är nog hälsosamt. Nu förväntas en i princip oförändrad rörelsemarginal. Ändå finns förstås förhoppningar om att detta ska bli det fjärde kvartalet på raken med god försäljningstillväxt. Samtidigt vill marknaden nog se att antalet nyöppnade butiker fortsätter att bli färre. Detta för att visa att den nya kurs H&M slagit in på fixeras ytterligare.

Men man ska inte glömma att bolaget fortfarande befinner sig i en omställningsperiod. Varulagret är högt och det är tveksamt hur mycket man egentligen kan få upp marginalerna. Att hamna på marginaler från fornstora dagar igen bör man nog betrakta som i princip omöjligt.

Utdelningen i H&M är högintressant. Bolaget behöll utdelningsnivån trots den knackiga resa man gjort, då man alltså delat ut pengar man inte har tjänat in. Jag tror man behåller utdelningsnivån oförändrad, det vore en alltför stor negativ signal att sänka nu när man gör allt för att övertyga om att man är på rätt väg. Men det finns faktiskt de som tror på höjd utdelning. Jag är inte en av dem.

Vad håller du extra koll på i rapporterna?

/ Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-01-26 18:56

HM är intressant case