Det drar ihop sig

Det amerikanska presidentvalet närmar sig och det ligger oro och turbulens i luften på aktiemarknaden. Jag är inte så orolig för valet utan är mer bekymrad över portföljen och mina aktier som genomgår en svag period.

Stockholmsbörsen har backat den senaste veckan och index har halkat ned under nollstrecket igen för helåret. Det drar ihop sig till presidentval i USA och nervositet för utfallet ligger i luften och börsens aktörer positionerar sig inför händelsen.

I media förmedlas uppfattningen att det här är en viktig händelse med stora potentiella konsekvenser. Situationen påminner mycket om hur det såg ut inför Brexit tidigare i år, då stora negativa konsekvenser av ett negativt utfall förväntades. Marknaden överraskade då med att stiga efter den initiala turbulensen och kan mycket väl göra det igen.

Snabb diskontering av resultat

Enligt min erfarenhet har den här typen av händelser inte så stor betydelse för konjunktur- och börscykeln. De kan ge kortsiktig turbulens, men ändrar inte den underliggande trendens riktning. Effekterna av valresultatet på marknaderna kommer enligt min erfarenhet att vara kortvariga. Marknaden har redan diskonterat de möjliga utfallen och när väl resultatet är känt kommer den slutliga anpassningen enligt min uppfattning bli snabb.

Många har redan positionerat sig inför valet och min känsla är att rädsla för utfallet är den övervägande känslan på marknaderna. Så placerarna har garden uppe och ett negativt utfall skulle kunna ge kapitulation och ett köpläge. Ett scenario som skulle bekymra mig är att utfallet blir det många hoppas på, men att den positiva reaktionen på aktiemarknaden uteblir eller blir kortvarig och ljummen.

Motvind i portföljen

Min portfölj har lite motvind för tillfället. Rapportperioden var överlag ingen framgång för portföljbolagen och flertalet aktier har underpresterat mot index på sistone. Portföljen har gått sämre än index de senaste månaderna och i synnerhet de senaste veckorna. Frågan är om det är tillfälligt eller tecken på ändrade marknadsförutsättningar. Som jag nämnt tidigare har jag några köpkandidater på gång, men med nuvarande utveckling i portföljen är inte läget rätt att öka risken.

Hexagon i blåsväder

Ännu en aktie i portföljen har pressats under den gångna veckan. Hexagon har varit i rampljuset efter att bolagets VD, Ola Rollén, häktats i Norge på grund av misstankar om insiderhandel i biometribolaget Next. Jag har exponering mot Hexagon genom mitt innehav i investmentbolaget Melker Schörling, som har Hexagon som största innehav. Hexagon utgör hela 54 procent av investmentbolagets portfölj. Hexagon har backat närmare 20 procent och Melker Schörling med 15 procent på sistone.

Ola Rollén är långvarig VD på Hexagon och en viktig del i bolagets framgångar, så kortsiktig påverkan på aktiekursen är inte överraskande. Vad som händer i frågan återstår att se, men jag har svårt att se att Hexagon som företag är hotat av händelsen. Jag har dock inte råd med för många eftersläpare i portföljen och har nu en aktie till som är på bevakningslistan.

Stabil rapport från Fenix Outdoor

Friluftsföretaget Fenix Outdoor var ett av de sista bolagen i portföljen att rapportera i veckan. Rapporten för tredje kvartalet var stabil med ett omsättningslyft på knappt sju procent och förbättrade marginaler. Vinst per aktie ökar med 35 procent jämfört med samma period i fjol. Det innebär att bolaget ligger över sitt finansiella mål om 10 procents vinstmarginal. Ledningen vittnar samtidigt om att vädret varit en utmaning under kvartalet, så det goda resultatet har presterats under förutsättningarna som inte har varit optimala. Aktien befinner sig i stigande trend, nära historiska toppnivåer och utvecklas väl i förhållande till index. Så Fenix är en aktie som jag för tillfället inte behöver bekymra mig om.

/Roger Jansson, förvaltningsansvarig Nordnet

Private Banking-bloggen
Private Banking
Private Banking-bloggen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer