Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 116 – Det är häftigt att betala skatt, (lite väl häftigt?)

#Sparpodden Avsnitt 116. Blev det lite mindre lön den hör månaden? I dagarna kom årets första lön och i och med den kanske du märkte att du fick ut lite mindre den här gången? I år kommer allt fler betala en allt högre statlig skatt på sin inkomst.

Vad får det för konsekvenser på vår privatekonomi men också på samhällsekonomin.

Vi plockar förstås upp vad som hänt senaste veckan bla att Stockholmsbörsens VD slutar och vi ger dig svaret på vem som efterträder. Det har också hunnit komma in ett par rapporter som vi kommenterar.

Lyssnarfrågor                        

ISK ständigt denna ISK, jag och Peter kommer aldrig ur ISK frågorna 😉 . Kan man låna ut sina aktier till de som vill blanka? Blir det nyemission i SSAB? M.m…

Sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt?

Sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål. Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt? Lämna gärna kommenterar här eller ställ frågor till oss på Twitter under hashtagen #sparpodden.

Hälsningar,

Jocke Bornold, Sparekonom på Nordnet, som du kan följa på Twitter här.

 

Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
15 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-01-27 19:47

Hej! Tyvärr missade ni ännu en vända när det gäller flytt av värdepapper till ISK på Nordnet. Som ni säger går det inte att hur som helst flytta värdepapper från en depå i annan bank till ISK på Nordnet utan att det i första steget räknas som en försäljning. Däremot går det att genomföra en sådan flytt, utan skatteeffekt, förutsatt att det sker från ett annat ISK. Jag har själv gjort det, och det framgår av Nordnets egen kundservice (https://www.nordnet.se/kundservice/start/flytt-av-vardepapper/flytt-till-nordnet.html): “Det går att flytta värdepapper från ett eget investeringssparkonto i annan bank till eget investeringssparkonto hos Nordnet. För att göra… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-01-29 14:56

Bra input! den frågan tror jag inte att vi har berört, tack! /Jocke

Anonym
Anonym
2016-01-27 21:00

Här kommer den utlovade följdfrågan om börsläget!

Enligt er sömn-metod ligger jag nog ganska lagom investerad. Men är egentligen ute efter en något mer sofistikerad analys av vad som är en rimlig börsvärdering, baserat på utvecklingen av börsbolagens vinster. Hur mycket har vinsterna ökat historiskt och följer detta börsvärdet?

Det kanske är naivt att tro att man kan outsmarta marknaden genom att försöka hitta toppar och dalar, men jag vill åtminstone försöka förstå hur marknaden i teorin värderar börsen och dess bolag!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-01-29 14:55

ok hm vi tar den i nästa veckas pod.

Anonym
Anonym
2016-01-27 23:14

Jag undrar vad ni anser det finns för argument för att man som privatperson skall tro det är rimligt att prestera bättre än börsindex? Min känsla är att det finns så många på marknaden som har både mer utbildning, kunskap och erfarenhet kring aktier än mig. Jag å andra sidan besitter begränsad kunskap och har ingen större erfarenhet av aktier. Jag är intresserad av att börja köpa aktier, istället för delar av mina index-fonder, men tror max jag skulle kunna avsätta 3-5 timmar per vecka för detta aktie-intresse. Så, vad talar egentligen för att jag skulle kunna prestera bättre än… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-01-29 14:54

Bra fråga! den kommer vi ta upp nästa vecka i poden.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-01-30 01:26
Anonym
Anonym
2016-01-28 17:01

Ni svarade på en fråga om värdet på fonder kring löning. Ni sa att där inte finns någon effekt eftersom den höjda efterfrågan var för liten, men är det inte så att en fonds värde bara bestäms av de underliggande tillgångarna (NAV?) delat på antalet andelar och inte efterfrågan på själva fonden?

Dvs om följer personer köper fonden ökar ju värdet eftersom mer pengar kommer in men det “skapas” också nya andelar, så värdet för en tidigare ägare påverkas inte. Eller har jag missförstått något?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-01-29 14:53

absolut, det var mer om pengarna som kommer in i fonderna får aktiemarknaden att öka, vi plockar upp den här frågan i nästa podd!

Anonym
Anonym
2016-01-30 01:31

Hej! Skulle ni kunna ni kunna upp hur Nasdaq After Hours Market fungerar?
Mvh Benjamin

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-02-06 12:46

tog upp frågan i podden! har frågat internt om vi kanöppna upp den marknaden för våra kunder.

Anonym
Anonym
2016-01-30 02:27

Hej, jag följer stora Amerikanska bolag och jag har lagt märket till att de bara tar emot frågor från Investmentbanker under sin Q and A. Tex. JPMorgan Chase, Goldman sachs, Deutche bank, Credit suisse osv. Får man som bolag bestäma vilka man vill ta frågor ifrån? Känns lite skumt.

Anonym
Anonym
2016-02-01 11:38

Vad är skillnaden att äga utländska bolag genom KF eller ISK när det gäller deklaration på utdelning och vinster?

Anonym
Anonym
2016-02-03 17:13

Hej! Tack för en grym pod! Kan ni inte diskutera robo-advisors i nästa avsnitt? Tack!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-02-06 12:44

Tack, Absolut!