Hoppa till huvudinnehållet

Dessa aktier på Large Cap kan gå bäst i sommar enligt twitterföljare

Ericsson kan gå bäst bland bolagen på Large Cap i Norden i sommar. Det tror följare som svarat på en twitterundersökning signerad daytradern Madz Trader.

På delad andraplats kommer Fingerprint Cards, MTG och danska Novo Nordisk. Själv tippar han på SCA, Pandora och danska STG.Några uppstickare i undersökningen är också Pandora, Sobi och Telia.

“Besparingar, ny vd och uppköpsrykten”

Telekombolaget Ericsson har haft det mycket tufft sedan aktien toppade på 120 kronor i april 2015. Aktien föll ned till drygt 43 kronor i november 2016 och har därefter återhämtat sig till att handlas till 61 kronor i skrivande stund. Bolaget har vidtagit hårda besparingsåtgärder och Börje Ekholm, mångårig vd för investmentbolaget Investor har tillträtt som vd för Ericsson. Bolaget kapade även sin utdelning som lämnades i mars med nästa tre fjärdedelar. I bakgrunden finns sedan flera år spekulationer om att den amerikanska nätverksjätten Cisco kan vara intresserade av att lägga bud på Ericsson. Storägarna, de båda investmentbolagen Investor och Industrivärden, har delad vårdnad om Ericsson i kraft av sina röststarka A-aktier.

Härdade aktieägare efter flera vinstvarningar

Biometribolaget Fingerprint Cards kan beskrivas upp som en sol, ner som en pannkaka.
Aktien steg med osannolika 1 598 procent under 2015 och gav alltså 16 gånger pengarna på ett år. Därefter vände aktien nästan lika snabbt nedåt och föll med 47 procent under 2016 och i skrivande stund har aktien halverats igen med ett kursfall på 51 procent från årsskiftet. Den kometliknande uppgången under 2015 fick tusentals småsparare att hoppa på tåget och på chatforum skrevs flera hundra inlägg om bolaget dagligen. Aktien har också varit hårt blankad av framför allt amerikanska firmor som fått rätt i sin satsning när bolaget gjort aktieägarna besvikna med flera vinstvarningar. Värt att notera är att den som varit med sedan årsskiftet 2014/15 och behållit sina aktier fortfarande har kvar en vinst på 340 procent efter all turbulens.

“Satsar på e-sport”

Mediebolaget MTG genomgår en strukturomvandling. Bolaget har sålt eller är på väg att sälja sin traditionella tv-verksamhet i Baltikum, Tjeckien och Bulgarien. Det finns spekulationer om att även den skandinaviska tv-verksamheten kan vara på väg att säljas. Bolaget satsar nu på sin e-sportverksamheten med målet att den ska vara lönsam 2018 och på strömningstjänster som Viaplay.

Fall för högst värderade bolaget i Norden

Danska diabetesbolaget Novo Nordisk var under många år en kursraket på Köpenhamnsbörsen. Bolaget växte till att nå det högsta börsvärdet av alla nordiska bolag.
Hårdare konkurrens och prispress på den amerikanska marknaden fick därefter aktien att tappa rejält. Aktien föll från 415 danska kronor i augusti 2015 ned till 218 danska kronor i november 2016, i princip en halvering vilket kom som en chock för många investerare. Aktien har därefter återhämtat sig en del och handlas just nu till 277 danska kronor.

Henrik Öhlin, Rikard Jansson
Nyhetsbyrån FinWire, @FinWire

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer