Hoppa till huvudinnehållet

De största vinnarna finns bland de mindre bolagen

Detta inlägg är marknadsföring.

Catrin Jansson förvaltar Enter Småbolagsfond som startade för ca 2 år sedan, den 1 september 2015. Hon har en civilingenjörs- och ekonomie magisterexamen från Lunds universitet.

Sedan start har fonden levererat ca 39% värdeökning på det investerade kapitalet.

För läsare av Privata Affärer är Catrin bekant som en av tidningens placeringsexperter i Börspanelen där hon varje månad lämnar ett aktietips till läsarna. Catrin medverkar också återkommande i EFN:s börsluncher.

  • Hur resonerar du när du väljer ut bolag till fonden?

Jag älskar att hitta oupptäckta bolag i ett tidigt skede och få se dem växa långsiktigt. Fokus i investeringsprocessen ligger på långsiktiga värden; alltifrån digitalisering, globalisering och hållbarhet till demografi/hälsotrender som i princip alla branscher måste förhålla sig till. Tillväxt är viktigt för mig och att bolagen har starka egna produkter, hög teknisk nivå, solida finanser och välfungerande ledning. På så sätt skapar vi värden för den som investerar i fonden.

  • Vilka branscher tycker du är intressantast den närmaste tiden?

Snarare än att bedöma bolag utifrån branschtillhörighet, gör jag mina urval utifrån de specifika bolagen – det ger en bra spridning på olika branscher. Den största sektorn i fonden är industri. Med tanke på mitt fokus på tillväxt och digitalisering, är även it/tech en stor sektor, där fonden investerat i bolag med fantastiska tillväxtmöjligheter.

  • Vad innebär det för kunden att Enter Småbolagsfond är aktivt förvaltad och hur vet man att det verkligen är så?

En tumregel är att undersöka antal innehav. Det finns över 200 småbolag på börsen. Många platsar inte i Enter Småbolagsfond, utan vi investerar i dem som har bäst möjlighet att leverera värde till fonden och de placeringarna följer vi upp noga. Det handlar om cirka 40 bolag. Min långa erfarenhet av bolagsanalys utgör en god grund för att bedöma småbolag, och urvalsprocessen och uppföljningen av investeringarna är en stor del av att vara aktiv förvaltare. Detta och fokus på hållbarhet medför dessutom att Enter Småbolagsfond har ett mycket lägre CO2-avtryck än småbolagsindex och börsen som helhet. 

  • Är det ”köpläge” i fonden nu – eller hur skall man tänka när man vill köpa andelar i fonden?

Försök inte tajma börsen. Priset på tillgångar varierar – men över tid ger börsen god avkastning i linje med bolagens tillväxt. I dagens ränteläge råder det brist på investeringsalternativ och jag tycker att börsen är fortsatt attraktiv. Vi ser tydliga signaler på att konjunkturen är på uppgång, både i Europa och omvärlden. Dessutom är jag övertygad om att det över tid är bland de mindre bolagen som de största vinnarna finns, det är också vad historien visar. Själv investerar jag privat i Enter Småbolagsfond genom att månadsspara i fonden.

Du hittar fonden här

Text: Enter Fonder

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer