Läs vad Börsplus tycker om Bilia, Probi, Paradox, Eniro, Kabe, BIMobject, THQ Nordic, IAR Systems, Byggpartner och Nibe. För att kunna läsa alla analyser krävs en prenumeration på Börsplus, se erbjudandet via Nordnet längst ner.
Bilia tittar på ett nytt litet förvärv. Denna gång i Belgien. Kalkylen är nog bra. Bilias aktie pressas dock av orosmoln kring leasingmarknaden och begagnatpriserna. Men 70 procent av vinsten kommer från Serviceaffären, alltså reperationer, däckbyten och annan service. En utdelning på 4,50 kronor ger drygt 6 procents direktavkastning.
Probiotikabolaget redovisar ett resultat i andra kvartalet som var klart bättre än det första och aktien stiger 9 procent. Kommande kvartal lär se bättre ut men aktien är skyhögt värderad och många frågetecken kvarstår.
Datorspelsbolaget faller 14 procent efter en rapport med trög tillväxt och kraftigt sämre resultat. Tyvärr ser inte det kommande halvåret bättre ut.
Vilka är de smarta respektive dumma pengarna? Eniros banker har full insyn och de är glada att sälja sina fordringar för en fjärdedel av värdet. Aktieägarna värderar bolaget som om det finns värden som vida överstiger bankernas fordran. Vem har rätt? Smartast är nog konsortiet bakom det nya obligationslånet. Men är det värt att köpa den “dumma stamaktien” för att få köpa den “smarta obligationen”?
Husvagnstillverkaren lockar med en aktie som värderas lågt kring 7 gånger rörelseresultatet trots kraftig tillväxt under året. Men införandet av det nya bonus malus-systemet kan ge kortsiktiga effekter som är viktiga att hålla koll på för den som funderar på att köpa aktien.
Kvartalsrapporten var bra. Vilket också krävs av ett bolag med en värdering på 19 gånger omsättningen. Men med stark tillväxt runt 70 procent per år så skapas mycket värde. Om bolagsbygget fortskrider som nu så ser aktien fortsatt intressant ut, kursrusningen till trots.
Datorspelsbolaget övertygar ännu en gång med en överraskande stark kvartalsrapport. Förmodligen har resan bara börjat men förväntningarna är skyhöga och aktien långt ifrån billig. Är det dags att ta hem vinsten?
Mjukvarubolaget är på många sätt ett superföretag. Avancerade produkter, en global position och rörelsemarginaler runt 30 procent. Tillväxten är dock inte i superklass utan snarare utan “bara” cirka 10 procent per år. Det har IAR i alla år kämpat för att ändra på. Börsvärdet på tio gånger omsättningen innebör höga förväntningar på att det kan lyckas.
Det är svårt att ifrågasätta den fantastiska utveckling som värmepumpsbolaget Nibe haft. Omsättningen har trefaldigats sedan 2010 och nådde nu under andra kvartalet strax över 20 miljarder kronor. Nu siktar bolaget mot 40 miljarder. Detta är en favorit att hålla koll på men den investerare som köper aktien behöver ha ungefär lika lång tidshorisont som bolagets ledning.
Halvårsrapporten från Byggpartner var i linje med den senaste historiken. Stark orderingång, tillväxt och fint kassaflöde. Redan här är aktien billig men lyckas nye VD:n Fredrik Leo även lyfta marginalen så blir det jättebra.
Portföljen: köper Byggpartner och halverar Bahnhof
En gnagande oro för rallyt i Bahnhof kopplat till kraschen för “fiberrallarna” Hexatronic, Alcadon och Transtema gör att vi halverar innehavet i Bahnhof. Istället köper vi en liten post i Byggpartner med sikte på en högre utdelning i vår.