Läs vad Börsplus tycker om Coor, Frill, Starbreeze, Arion Bank, Atlas Copco, Projektengagemang, Gasporox, MIPS, Formpipe, Systemair, H&M, Nobina m.m. För att kunna läsa alla analyser krävs en prenumeration på Börsplus, se erbjudandet via Nordnet längst ner.
Stabil verksamhet, låga kapitalbehov och en bra utdelning är några trevliga egenskaper i servicebolaget Coor. I år pressas lönsamheten av kontraktsförnyelser och förvärv. Det kan å andra sidan bädda för bättre siffror framöver.
Sol och värme är perfekt för Frill Holding som siktar på First North. Aktien är också prissatt som om affärsplanen rullar på perfekt. Lite magstarkt. Men visst är det en frestande idé. Glass och frusen smoothie utan extra socker men med mer fiber än i frukt. Får produkterna fotfäste är aktien värd sitt pris.
Totalt sex köpråd delades ut bland de aktier vi analyserade för ett år sedan. Råden i Cherry, Boozt, Wise och norska Link Mobility blev lyckade. Mindre bra blev det att köpa Byggpartner och Studsvik. Andra aktier som analyserades var Recipharm och Rootfruit.
Såväl zombies som Starbreeze aktie slaktades rejält under den stora internationella spelmässan E3. Detta efter att bolaget visat upp de första klippen från höstens stora spelförhoppning, Overkill’s The Walking Dead. Vi ger vår syn på aktien efter raset.
Ett betalbolag med fintech-potential och feta extrautdelningar. Det lockar isländska Arion Bank med när aktien nu ska dubbelnoteras i Stockholm och Reykjavik. Räcker det när det finns prisvärda alternativ som Swedbank eller SEB?
Idag gjordes avknoppningen av Atlas Copcos affärsområde gruv- och bergbrytningsteknik, nu under namnet Epiroc. Atlas Copcos aktie faller cirka 86 kronor vilket värderar det återstående Atlas Copco till ungefär 300 miljarder kronor.
Teknikkonsultkoncernen Projektengagemang är ett bra bolag i en bransch där skickliga aktörer som Sweco kan nå hög vinsttillväxt. Frågan är om Projektengagemang efter börsnoteringen kommer värderas som Sweco? Lönsamheten är lägre och storleksmässigt är man närmare “värdefällorna” Rejlers och Hifab.
Lundabolaget Gasporox har fått fäste på marknaden med sina sensorer för kvalitetskontroll av förpackningar. En rejäl omsättningsökning ligger i korten kommande år. Bolaget tar nu in kapital för ett par andra tillväxtinitiativ. Gasporox är lovande men är potentialen tillräcklig för att satsa på aktien?
MIPS har gått upp drygt 40 procent sedan vårt köpråd i april efter ett framgångsrikt försvar av sina patent och en hygglig delårsrapport. Det går att argumentera för att aktien kan gå högre. Vi använder till exempel EV/Ebit 15 som långsiktig multipel vilket inte är särskilt högt för tillväxtbolag. Men bågen är rätt hårt spänd i fråga om framtida tillväxt och MIPS är trots allt att se som ett en-produktbolag. Potentialen är inte vad den var i aktien. Köprådet slopas.
Mjukvarubolaget Formpipe är på väg att få upp lönsamheten till riktigt fina nivåer och kan beta av sina skulder. Nu börjar Formpipe ta formen av en riktigt aptitlig utdelningsaktie. Tillräckligt mycket för att köpa den?
Ventilationstillverkaren Systemairs dagsfärska bokslut var ingen höjdare. Börsplus har också gjort en längre jämförelse med den jämförbara ventilationsaktören Lindab som visar att Systemair är det svagare bolaget mätt på avkastning, kapitalbindning, personaltäthet med mera. Systemairs aktie är på bottennivåer. Men om eländet redan är inprisat så finns det kanske bara uppsida?
Nuläge: Familjen Persson badar i kapital och har en alltmer riskspridd och obelånad mångmiljardförmögenhet.
Uppköpsplanen: Sälja eller belåna allt man äger och lägga alla äggen i en halvtrasig korg som ingen vet om den går att laga.
I dag kom beskedet att bussoperatören Nobina förvärvar Stockholms ledande aktör inom särskild kollektivtrafik, Samtrans. Lönsamheten tycks vara skyhög men vad Nobina inte uppger är att Samtrans lönsamhet är tillfälligt upptryckt på grund av vissa tillfälligt hyperlönsamma kontrakt.
Omsättningen ökade 1,2 procent i Q2. För H&M låter det som en dålig men stabil siffra. Fel. När Börsplus borrar i siffrorna och justerar för online och nya butiker får vi det till att omsättningen per butik rasade med −9 procent. Det är riktigt dåligt. Analytikerna kommer behöva justera ner sina vinstförväntningar igen. Aktien ska nog under 100 kronor.
Topplista: Pressade aktier med stor uppvärderingspotential
Börsplus listar vilka aktier som ser billiga (och dyra) ut om dagens värdering av omsättningen (EV/Sales) återgår till vad som gällt historiskt för respektive aktie. På listan finns tio aktier med dubblingschans.