De senaste analyserna från SvD Börsplus

Läs vad Börsplus tycker om Prostalund, MAG Interactive, Autoliv, Swedbank, Resurs Bank, Axfood, Nokia, Ework, Proact, Image Systems, Collector och Minesto. Börsplus portfölj och rådutveckling följs också upp. För att kunna läsa alla analyser krävs en prenumeration på Börsplus, se erbjudandet via Nordnet längst ner.

Prostalund

Prostalunds metod CoreTherm används för behandling av godartad prostataförstoring med hjälp av värme. Trots många år av marknadsbearbetning har det inte riktigt lyft och nu görs en nyemission för att ta ett omtag produktmässigt och kring strategin i USA. Man anar potential i bolaget men frågan gnager hela tiden – varför går det så trögt?

Mag Interactive

Förändring i Börsplus portfölj: Spelbolaget Mag Interactive har fallit fritt på börsen efter sin svaga debutrapport i januari. Vi anar ändå intressanta värden i bolaget och köper en post till Börsplus portfölj.

Autoliv

Tillväxten ser bra ut för bilsäkerhetskoncernen Autoliv. I år och nästa år kan bli riktigt bra år för Passive Safety. Om inte bilproduktionen rasar ihop räcker detta för att räkna hem Autolivs aktie. Det snart avknoppade teknikbolaget Veoneer investerar tungt i framtida tillväxt så här finns inga vinster. Men orderingången lovar gott och Veoneer kan i dagens konjunktur ledigt värderas till 300 kronor per aktie.

Update: Swedbank & Resurs

SWEDBANK: Vi på Börsplus hade nog hoppats på ett lite mer långvarigt börsras och fiskade bland annat i Swedbank under morgonens börspanik. Vi fick inte tag på några innan aktien återhämtade sig. Men även till ett lite högre pris lockar Swedbank med en värdering under 12 gånger vinsten och hög direktavkastning.

RESURS BANK: Trots att tillväxten stannat upp totalt på den norska marknaden levererar nischbanken en fin rapport. Vi är försiktigt optimistiska kring framtiden – men det räcker gott och väl för att se stor uppsida i aktien.

Axfood

Dagligvarujätten närmar sig 50 miljarder i omsättning. Tillväxten är modest men stabil och Axfood ligger i framkant för att parera utmaningen från internet. Aktien ser dyr ut på p/e 20 men Axfood är skuldfritt och ger generös utdelning. Jämfört med en företagsobligation är Axfood en rätt bra långsiktig sparaktie.

Nokia

Till skillnad från Ericsson hade Nokia en bra avslutning på 2017 och dessutom bjöd ledningen på oväntat positiva tongångar om framtiden. Når man hyggligt upp till sina mål för 2020 så ser aktien riktigt billig ut – och målen är faktiskt inte så långsökta. Visserligen är telekomutrustning lite av en krisbransch som skördar sina offer och bör hanteras med försiktighet.

Ework

I konsultmäklarens bokslut kan man ana signaler om högre lönsamhet framöver. Om inte konjunkturen säckar ihop tror vi rörelseresultatet kan dubbleras till 2020. Får vi rätt i den saken kan aktien närma sig 150 spänn om två-tre år med feta utdelningar längs vägen. Ework är tilltalande för både tillväxtjägaren, utdelningsfantasten och värdeinvesteraren.

Update: Image Systems & Proact

PROACT: Bokslutet var ingen höjdare med negativ organisk tillväxt och försämrat resultat. Men nu värderas konsulten inom datalagring som ett rent konjunkturoffer. Det är nog överdrivet negativt.

IMAGE SYSTEMS: Ett mikrobolag som mycket väl kan bli något mycket större och bättre, har vi hävdat. En avstämning mot bokslutet visar att man har mycket mer att jobba på än sin image. Tillväxten exempelvis.

Portföljen: Nischbanksbyte

Resurs Bank levererade en hyfsad rapport och klarade sig helt oskadd genom veckans börsturbulens. Detsamma kan inte sägas om välskötta Collector som fallit 10 procent under månaden efter ett bokslut som svek marknadens höga förväntningar. Vi tycker nuvarande värderingar talar starkt för snabbväxaren Collector och plockar in aktien i stället för Resurs.

Minesto

Göteborgsbolaget Minesto har utvecklat ett system för elproduktion ur långsamma havsströmmar. Nu tar Minesto in cirka 100 Mkr för att bygga sitt första kraftverk i kommersiell skala. Börsvärdet är cirka 350 Mkr så för att intressera sig för bolaget måste man hitta en miljardpotential. Det är inte omöjligt, men riskabelt. Att befintliga huvudägare inte kan eller vill ta sin andel i emissionen stämmer till eftertanke.

Senaste uppföljningarna av Börsplus råd och portfölj: 

PORTFÖLJEN: Börsplus portfölj inledde året starkt efter en period med lite knackigare utveckling. Vår portfölj avancerade tre procent vilket kan jämföras med index som bara steg en procent. Under början av februari har försprånget utvidgats lite till. Kanske presterar vi bättre när det är lite skakigare på börsen?

RÅDUPPFÖLJNING: Av de analyser som vi tittar tillbaka på denna gång hade tre köp- eller säljetiketter. På dessa ger vi oss alla rätt. Köpråd i Tomra och Agromino, som båda tidigare varit i Börsplus portfölj, slog ut väl. Även säljrådet i förhoppningsbolaget Ortoma blev bra. Andra aktier som analyserades var: Fingerprint, Telia, Atlas Copco, Oboya, Avanza, Castellum, Ambia, Strax, Byggmax, Qliro och Pexa.

Vill du läsa hela analyserna och många fler? Läs mer om rabatten du får med Nordnets erbjudande på Börsplus

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer