Hoppa till huvudinnehållet

Traders tvingas till nya strategier

Nya förutsättningar för traders

Klimatet för trading är inte vad det en gång har varit. Förutsättningarna har förändrats på en rad punkter och de som vill försörja sig på trading tvingas nu till fler men mindre affärer om de inte står reda att skruva upp risken i sin tradingstrategi. Här går jag igenom några av de saker som förändrat förutsättningarna.

Spread-handel

Ju större spreaden är (skillnaden mellan köpare och säljare i orderboken) desto större potential finns det att göra snabba vinster till begränsat risktagande. Generellt är strävan är att köpa och sälja inom ramen för spreaden och i synnerhet att köpa på botten av spreaden och sälja på toppen. Potentialen med att handla på breda spreadar ligger i att det kan ge en bra avkastning trots att aktien inte nödvändigtvis har rört sig. Denna typ av trading har kommit att bli mindre lönsam efter att de flesta börserna i världen infört lägre tick size (lägsta tillåtna ordernivå). Däremot finns fortfarande intervall som är särskilt intressanta. När en aktie passerar 50,00 kr stiger tick sizen från 10 öre till 25 öre. Vid det tillfället är tick sizen värd en halv procent.

Trender

Att analysera aktiens rörelse under den senaste tiden med hjälp av teknisk analys ger en bra uppfattning om inom vilka intervaller aktien rör sig. Här finns många olika verktyg och modeller som ofta tillämpas av traders. Många traders som tidigare försörjde sig på att tjäna pengar i spreaden har tvingats övergå till att ta tidsmässigt längre positioner och försöka utnyttja rådande trendläge.

Likviditet

Att aktien har en hög likviditet, alltså handlas i stora volymer, är väldigt viktigt då man som traders snabbt måste ha möjlighet att komma ur en position om aktien rör  sig i en ofördelaktig riktning. En hög volym skapar även förutsättningarna för att kunna genomföra snabba affärer utan att driva kursen.

Volatilitet

Aktiens volatilitet är viktig att hålla koll på för att få en större inblick i vilket håll aktien rör sig. En kombination av trenden samt volatiliteten ger en bra bild av vart aktien är på väg och hur snabbt. För en aktie som uppvisar stor volatilitet så ökar också sannolikheten för rejäla prisförändringar på kort tid.

Volatilitet och omsättning OMXS30 Volatilitet OMXS30

Riskneutrala positioner

Som trader kan man skapa riskneutrala positioner som exempelvis att man går lång (köper) i ett investmentbolag samtidigt som man går kort (blankar) i dess underliggande aktier, kallas ofta short/long eller kort/lång. Det går även att ställa A- och B-aktier mot varandra om man vill spekulera i att skillnaden dem emellan skall röra sig i en speciell riktning. Båda dessa alternativ förutsätter dock att likviditeten är hög i respektive värdepapper. Eftersom denna typ av strategi innebär ett begränsat risktagande så är det vanligt att investerare använder sig av kraftig hävstång.

Felprissättning

Som trader vill man utnyttja att marknaden inte är effektiv, d.v.s. att felprissättningar uppstår. Felprissättningar kan uppstå när en aktie handlas på olika marknader samtidigt eller mellan olika instrument kopplade till en specifik aktie eller annan tillgång. Denna typ av affärer ger oftast en mager avkastning eftersom felprissättningar sällan blir stora. Av detta skäl har datorer kommit att överta denna del av tradingen. Andra tillfällen när felprissättningar ofta uppstår är i samband med emissioner då det skiftas ut teckningsrätter. Teckningsrätten ska då teoretiskt alltid spegla priset i underliggande aktie, men inte sällan uppstår mindre felprissättningar. Denna tradingstrategi kan tillämpas med lågt risktagande varför många traders väljer att skruva upp den finansiella risken genom belåning.

Var ligger avsluten?

Det är viktigt att hålla koll på om avsluten för en aktie ligger på köp- eller säljsidan. En aktie som t.ex. stiger kraftigt kommer att ha en tunn köpsida i orderboken då avsluten sker direkt mot säljarna vilket kan ge en felaktig bild på var aktien är på väg. Genom att titta på om avsluten ligger på köp- eller säljsidan kan man få en signal om var kursen är på väg. Men eftersom den datoriserade handeln har vunnit mark senaste tio åren så har värdet av informationen i de öppna orderböckerna sjunkit. Ett orderdjup kan snabbt förvrängas när tidigare dolda volymer plötsligt kan pumpas ut på sälj- och köpsidan. Samtidigt har den mindre tick sizen inneburit att orderboken bara visar en begränsad bild av utbudet och efterfrågan eftersom bara de fem närmsta nivåerna är synliga för vanliga investerare.

Svårare tider för traders

Den finansiella marknaden har förändrats mycket det senaste decenniet, framförallt genom den tekniska utvecklingen. Här har den datoriserade handeln gjort de mogna marknaderna mer effektiva vilket bl.a. leder till färre felprissättningar. I kombination med lägre volymer och en historiskt låg volatilitet minskar det utrymmet för en trader att skapa kortsiktiga vinster.

Men traders finns kvar

Hos Nordnet i Sverige finns idag ett drygt 1000-tal traders kvar. De försörjer sig helt eller delvis via sin aktiehandel. Bland denna grupp är det följande aktier som har varit populärast att trada i senaste månaderna:

Volvo
Africa Oil
Hennes & Mauritz
Sandvik
Nordea
Fingerprint
Ericsson
Kinnevik
Swedish Match
Boliden
Elekta
 Balder
SAS
Precise Biometrics
Lundin Petrolium
Precise Biometrics
Lundin Petrolium

Lycka till i dina investeringar – oavsett om det handlar om trading eller långsiktiga investeringar.

Sparhälsningar
Günther Mårder
På Twitter kan du följa mig under namnet @gunthermarder

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-01-27 17:05

Fråga (icke relaterat till inlägget ovan); Har på bankens (sw*dbank) inrådan börjat spara i ISK, men ska man verkligen ha fonder (som nyttjas för långsiktigt sparande och pensionsparande) på ISK?! Eftersom min enda potentiella avkastning är realisationsvinst som jag ej kommer utnyttja inom de närmsta 30-40 åren, och jag dessutom troligen inte kan räkna med lika låg statslåneränta i framtiden. Är det verkligen det bästa alternativet? –> Snälla ge din syn på frågan!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-01-27 17:51

Hej INF, ISK är absolut att rekommendera. De flesta fonder har en årlig utdelning, varför ISK blir bättre även för fondinnehav där du har riktigt lång tidshorisont. Men sedan ska du skärskåda fonderna. Köp inte några aktivt förvaltade fonder utan fokusera på indexfonder om du köper aktiefonder. Jag tror att detta skulle vara bästa alternativet för dig: https://www.nordnet.se/manadsspar/etf Där kan du välja och vraka och sätta ihop den globala aktiefond utifrån de marknader som du tror mest på – och till avgifter som får det flesta alternativen att framstå som rån. Hoppas få välkomna dig till Nordnet! Bästa hälsningar Günther… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-01-28 11:37

Tack för ditt svar.

Anonym
Anonym
2014-01-28 12:46

Hej!
Undrar bara vad ni anser är en bra riskspridning när det avser aktier?
Förutom en hel del fonder, så har jag några Investmentsbolag idag. Nu funderar jag även på att köpa nåt inom medicin/hälsa,försäkring och säkerhet. Men det känns som att de är ganska högt värderade idag. Vad har ni för åsikt inför framtiden om nämnda områden?

Tacksam för era funderingar

Anonym
Anonym
2014-02-01 16:29

Angående tick-size så måste du vara helt fel ute.
Så här ser det ut för de mest handlade aktierna på OMX
pris i SEK tick-size
0 – 0,4995 0,0001
0,5 – 0,999 0,0005
1 – 4,995 0,001
5 – 9,99 0,005
10 – 49,95 0,01
50 – 99,9 0,05
100 – 499,5 0,1
500 – 999 0,5
1000 – 4995 1
5000 – 9990 5
10000 10
Enligt dig stiger t-s från 10 –> 25 öre när priset går över 50 kr.
I själva verket ökar den får 1 öre till 5 öre.
Är det något jag har missförstått?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-02-02 21:33

Hej Urban,
Det stämmer i många fall, men på de mindre listorna är det annorlunda. Kolla t.ex: https://www.nordnet.se/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/bolagsfakta.html?identifier=4870&marketplace=11
Fingerprint handlas med 25-öringar efter 50 kr. Innan dess i 10-öringar.
Bästa hälsningar
Günther Mårder