Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 69 – Därför slutar jag på Nordnet

Då är det officiellt: jag har sagt upp mig och lämnar Nordnet efter drygt sex fantastiska år på företaget. Sex år är svårt att sammanfatta i ett blogginlägg, men jag ska försöka. Orkar du inte läsa min historia nedan så har vi även spelat in ett specialavsnitt av #sparpodden med detta som tema.

Hur jag hamnade på Nordnet

2008 stod jag inför ett vägval. Antingen skulle jag söka mig till Nordnet, ett bolag där min familj har ägarintressen, eller så skulle jag fortsätta en karriär utanför den verksamhet vi är engagerade i. Efter en hel del funderande valde jag att söka jobb på Nordnet. Jag mailade vår förra VD Carl-Viggo Östlund och vädrade min nyfikenhet. Jag hade studerat årsredovisningen och undrade varför avkastningen per sparad krona skilde sig så mycket mellan de sex (då hade vi även verksamhet i Tyskland och Luxemburg) länderna. Jag fick kort därpå som den första business controllern i Nordnets historia i uppdrag att undersöka just detta. Inför jobbintervjun pratade jag inte med familjen, eftersom jag ville uppvisa självständighet och försöka få jobb på egna meriter utan nepotism. Så här i efterhand kunde nog ett samtal med pappa eller farbror (som båda sitter i Nordnets styrelse) ha varit på sin plats.

Min tid som landschef för Finland och Sverige

Kort efter att Nordnet förvärvade eQ bank i Finland 2009 blev jag tillfrågad om jag ville ta över den finska verksamheten och sköta sammanslagningen av de båda bolagen. Det var en stor kulturkrock mellan två företag, en nätmäklare och en traditionell investment bank. Den första tiden handlade främst om krishantering och neddragningar, men det var en spännande resa att få vara med på. Efter några månader lyckades vi flytta kundstocken på 70 000 eQ-kunder utan betydande kundtapp. Det jag minns mest av mitt 1,5 år som Finlandschef är mina finska kollegors otroliga kundfokus och lojalitet. Därefter fick jag flytta hem (till min familjs stora glädje) och bli Sverigechef. Den svenska verksamheten var och är mer komplex än den finska med t ex stor partnerverksamhet, kundgruppen aktiva traders, produkterna tjänstepension och privatpension. Bredden gjorde det dock svårare för mig att fokusera. Majoriteten av min arbetstid gick åt att bygga struktur och en sälj- och serviceorganisation som präglades av proaktivitet istället för reaktivitet. Jag lyckades även rekrytera Günther Mårder till rollen som svensk sparekonom och vi startade tillsammans podcasten #sparpodden.

Rollen som innovationschef

Men under perioden som Sverigechef börjar jag känna en viss frustration över vår bristande innovationsförmåga. Som landschef är fokus tillväxt, men det försvåras om inte produkten utvecklas i den takt som kunderna förväntar sig. Så när vår nya vd Håkan Nyberg kom in 2012 var mitt budskap “Innovera eller dö”. Till min glädje gick Håkans planer för Nordnet i linje med mina egna och efter några månader på sin nya position så tillsatte han mig för att bygga upp Nordnets innovationsavdelning. Det har varit två grymt roliga år som innovationschef och om jag ska sammanfatta vårt arbetsfokus är det inom tre områden:

  • Skifte från finansiell till digital produktutveckling Vi är ett digitalt bolag som tillhandahåller finansiella tjänster, inte en bank med en IT-avdelning.
  • Sätt UX och design i centrum Vi behöver växla upp användarupplevelsen och lanseringen av våra mobilappar inom kort blir första beviset på att vi behärskar både design och användarvänlighet.
  • Autonomi Briljanta medarbetare vill ha en tydlig strategi och riktning, men vill ha utrymme att fatta egna beslut. Därför förflyttar vi makt från chefer till medarbetare.

Är vi klara? Nej, men vi är på rätt väg. Både kund- och medarbetarnöjdheten går stadigt upp i samtliga länder. Inflödet av kunder ökar, nettosparandet är starkt och det finns en härlig framtidstro i hela koncernen.

Så, varför lämnar jag ett fantastiskt jobb på ett underbart bolag?

Anledningen är simpel – jag vill uppfylla en dröm. Jag har länge längtat efter att prova på livet som entreprenör. Jag vill bygga en verksamhet från scratch, få känna både friheten och rädslan inför att inte veta om det kommer flyga. Nu var tajmingen rätt, både för Nordnet och för mig. Jag är övertygad om att Nordnet kommer att fortsätta utvecklas åt rätt håll även utan min medverkan. Vi söker nu min efterträdare (annons dyker upp här inom kort). Jag kan garantera ett roligt och fartfyllt jobb med många vassa medarbetare. Du får en engagerad VD och en väl fungerande ledningsgrupp, en miljö fri från internpolitik och långa beslutsvägar.  En kultur där medarbetarna vill växla upp ytterligare och vet att vägen till Nirvana är att skapa en briljant produkt som inkluderar företagets gemensamma ansträngningar. Jag är kvar på Nordnet fram till sommaren, men jag vill ändå ta tillfället i akt att tacka alla kollegor, kunder, sparpodden-lyssnare, twitterföljare och bloggläsare som har gett mig energi under min tid på Nordnet. Ett varmt och innerligt tack!

/Jan

PS. Sparpodden kommer fortsätta som vanligt fram tills min avgång i sommar. Fortsätt dessutom gärna följa mina investeringar på Shareville, där jag ser fram emot att att få släppa loss ännu mer när jag inte längre är anställd med handelsregler att förhålla mig till.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
20 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-01-23 15:33

Lycka till Jan!

Anonym
Anonym
2015-01-23 15:35

Trist!

Anonym
Anonym
2015-01-23 15:43

Tråkigt för oss fans av sparpodden men såklart kul för dig. Man hoppas ju lite att ni hittar en lösning där podden ändå kan fortsätta

Anonym
Anonym
2015-01-23 15:51

Lycka till Jan!

Anonym
Anonym
2015-01-23 15:55

Kommer sakna sparpodden jättemycket men lycka till Jan!

Anonym
Anonym
2015-01-23 16:38

Så, den stora frågan; vem kommer ersätta Jan i Sparpodden? 🙂

Anonym
Anonym
2015-01-23 17:15

Är riktigt glad för din skull att du följer dina drömmar, men tycker de är otroligt tråkigt att du lämnar Nordnet och framförallt Sparpodden – där du varit grym! Hoppas de hittar en ersättare som är minst hälften så bra som du är, då är jag nöjd!

Anonym
Anonym
2015-01-23 18:22

Vilken underlig känsla när jag upptäcker att jag sitter med gråten i halsen, när någon jag aldrig träffat sagt upp sig från ett företag jag aldrig besökt. Jag har t om haft mardrömmar om den dagen sparpodden upphör, och även om den inte gör det blir den nog aldrig densamma utan dig. Du har varit med och gjort Nordnet till något mer än en bank. Å andra sidan måste jag glädjas åt ett väldigt klokt beslut. Att driva eget är en dröm jag själv har och jag önskar dig all lycka. Du är kompetent och ödmjuk och förtjänar all framgång!… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-01-23 18:23

Fina ord , lev framtiden

Anonym
Anonym
2015-01-23 23:39

Himla synd. Jan är ändå den profil som förutom Günther är den jag förknippar med Nordnet. Riktigt trist. Hoppas det kommer gå bra för dig Jan! Låt inte rastlösheten äta upp dig!

Anonym
Anonym
2015-01-23 23:52

Neeeej!!!! Onsdags-eftermiddagarna är min absoluta höjdpunkt på veckan. Tycker ni har en extremt bra dynamik, vore kul om ni fortsatte producera även efter din avgång.

Anonym
Anonym
2015-01-23 23:54

Trodde faktiskt inte det skulle vara så sorgligt, men jag fällde faktiskt en tår. Vad ska man lyssna på nu?