Hoppa till huvudinnehållet

Därför ska USA-börserna fortsätta upp – Wall Streets analytiker dock skeptiska

USA-börsen med det breda S&P500 är övervärderat och kommer att gå ned fram till nyår, enligt den samlade analytikerkåren. Det finns dock de som istället tror på en uppgång på tio procent innan en korrektion på börsen kommer och motiverar också varför.


Analytikernas median för S&P500 fram till nyår är 3 000, enligt Bloomberg. Där ingår 21 storbanker och analytiker.

Tisdagens stängningskurs var 3 093,2 vilket betyder att analytikerkåren ser börsen som övervärderad med 3,1 procent. Spannet mellan förväntningarna är dock stort. Lägsta målkursen är 2 550 och högsta målkursen 3 250. De storbanker som fortfarande tror en uppgång från nuvarande nivåer är Deutsche Bank och Fundstrat. Överens om lägre uppgångstakt nästa år Hur ser det då ut för nästa år? Även de analytiker som är mest positivt inställda ser tveksamma ut med en vidare uppgång nästa år, enligt Bloomberg. Den som är mest positiv är Jonathan Golub, amerikansk aktiestrateg på Credit Suisse som på ett års sikt ser en tioprocentig uppgång till 3 425. Men även den mest positive ser alltså en halverad uppgångstakt för S&P500 nästa år, jämfört med i år.

Fundamenta talar för en uppgång

Man behöver inte gå särskilt långt utanför de etablerade storbankerna för att hitta personer som är betydligt mer positivt inställda till USA-börsen än dem.

Clif Droke står bakom nyhetsbrevet Momentum Strategies Report bedömer att marknaden kan fortsätta upp tio procent innan det kommer en sättning. Han anser att det inte är orimligt med ett rally till 3 450 för S&P 500 innan det vänder ned igen.

Många spekulerar i anledningarna till den senaste månadens kraftiga uppgång på New York-börserna, skriver han. Är det en diskontering av en nära förestående lösning på handelskriget mellan USA och Kina? Är det en förväntan om högre företagsvinster de kommande månaderna? Eller är det en på grund av Federal Reserves obligationsköp?

Clif Droke tror att alla dessa faktorer spelar in och mer därtill. Han skriver att flera förvaltare har ändrat inriktning och sålt defensiva aktier till förmån för mer offensiva. Fastighetsakter och bolag inom allmännytta har underpresterat jämfört med index sedan oktober, medan aktier inom finans och teknik istället har överpresterat på börsen.

Låg andel negativt inställda

Han lyfter också fram att enbart 33,6 procent av av investerarna är negativt inställa (bearish) enligt en undersökning av American Association of Individual Investors, (AAII). Det är lägre än genomsnittet historiskt på 38 procent och därtill betydligt lägre än hur det brukar se ut när börsen toppar.

Ytterligare en faktor som talar till aktiemarknadens fördel är en jämförelse mellan avkastningen på obligationer och aktier. Direktavkastningen på börsen för Dow Jones Industrial Average; DJIA, är för närvarande 2,21 procent, vilket är långt över det historiska tioårs-genomsnittet på 1,76 procent. Detta premium för aktier, jämfört med lägre avkastande räntor gör att det fortsätter att strömma in kapital in i fonder och ut på börsen och ett tydligt övertag för aktier jämfört med räntemarknaden.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer