Därför har analytikerna ändrat sina riktkurser på tre storbolag

Hur har analytikerna ändrat sina riktkurser på några av storbolagen den senaste månaden?

Finwire lyfter fram några av de mest intressanta med hjälp av data från Bloomberg. Marknaden verkar gilla Autolivs besked om uppdelning, reaoro har tyngt H&M senaste tiden och Volvo har skapat intresse efter nya finansiella mål

Marknaden pigg på Autoliv-besked

Autoliv har så sent som idag fått flera kommentarer från investmentbankerna. Orsaken är gårdagens besked från företaget om en möjlig uppdelning av företaget. Riktkursen har den senaste månaden genomsnittligt ökat med 4,11 procent till 111,62 dollar, motsvarande 889 kronor med dagens valutakurs.

UBS ser nyheten om uppdelning som positiv eftersom det bör möjliggöra en värdering som en ren ADAS-spelare. ADAS står för advanced driver-assistance-systems. Men givet premievärderingen 30 procent föredrar UBS hellre alternativen Conti eller Valeo. Vidare är UBS överraskade av att Autoliv höjde målen för 2019. UBS upprepar dock rekommendationen sälj med riktkursen 87 dollar.

Deutsche Bank frågar sig om uppdelningsbeskedet verkligen är positivt för Autoliv på lång sikt. Analytikern upprepar behåll men höjer riktkursen till 120 dollar från 101 dollar.

Pareto höjer estimat mot bakgrund av Autolivs nya mål. Mäklarhuset är försiktigt positiva till beskedet om uppdelning. De beräknar värdet av Passive Safety till 70 miljarder kronor (790 kronor) och Electronics till 14 miljarder kronor (160 kronor). De höjer rekommendationen till behåll (sälj) och skruvar upp riktkursen till 950 kronor (850).

Handelsbanken skriver att beskedet om uppdelning var en positiv överraskning. Banken upprepar rekommendationen öka.

Autolivs aktie backar idag på börsen med 0,1 procent till 1 006 kronor.

Reaoro har tyngt H&M senaste tiden

H&M är det bolag som har sänkts mest av analytikerna under den senaste månaden. Det har länge spekulerats i om den svenska klädjätten kunnat hänga med i e-handelsutvecklingen och om den dåliga försäljningstrenden är strukturell snarare än temporär. Därtill har bolaget flaggat för att varulagret var högt vilket har lett till oro för stora prisnedsättningar hos klädjätten.

H&M nådde idag fredag inte upp till analytikernas förväntningar på omsättning under det tredje kvartalet. H&M har brutet räkenskapsår. Företaget har fått en sänkt genomsnittlig riktkursförändring under den senaste månaden med drygt 3 procent ner till 210,71 kronor.

Omsättningen det tredje kvartalet blev drygt 51,2 miljarder kronor (49), att jämföra med Bloombergs analytikerkonsensus som låg på drygt 51,6 miljarder kronor.

Det är sommarrean som varit mer omfattande än samma kvartal föregående år. Det gäller både antal varor och genomsnittlig rabatt, något som dämpat försäljningsökningen.

Sommarens offensiva prisnedsättningar dock gett en bättre varulagersituation vilket gett goda förutsättningar för de nyinkomna höstvarorna. Därmed har försäljningen av höstkollektionerna har fått en bra start, enligt bolaget.

Efter dagens rapport där klädjätten inte nådde upp till förväntningarna hade dock aktien stigit med 2,8 procent till 219,40 kronor strax före lunch.

H&M:s aktie har fallit 35 procent sedan toppnoteringen i november 2015 då aktien stod i drygt 338,40 kronor. Den senaste månaden har utvecklingen varit nästan oförändrad -0,3 procent.

Intresse för Volvo efter nya finansiella mål

Volvo har fått höjd riktkurs med närmare 1 procent på en månad till 154,89 kronor. En bidragande orsak till den mer positiva bilden av företaget bland analytikerna är en starkare än väntad orderingång under andra kvartalet.

Vid månadsskiftet släppte verkstadsjätten också nya finansiella mål. Bland annat ska koncernens rörelsemarginal framöver överstiga 10 procent över en konjunkturcykel. Det kan jämföras med en rörelsemarginal på 9,4 procent under årets första sex månader.

“Det här är ett resultat av ett arbete som pågått sedan en tid tillbaka. Det har efterfrågats ett sånt här tydligt mål från finansmarknaden”, sade då presschefen Henry Sténson i en kommentar till Finwire.

Volvo uppger att företaget de senaste åren arbetat med en omfattande process för att få ned de strukturella kostnaderna och öka effektiviteten. Nu befinner sig företaget i en fas med fokus på organisk tillväxt och ökad lönsamhet.

För tre veckor sedan bedömde Handelsbanken att lönsamheten för lastbilsbolag håller på att förbättras, att fraktvolymerna återhämtas i Nordamerika och att fraktvolymtillväxten i Europa fortsätter.

Prognosen för lastbilsmarknaden i Europa höjdes till en ökning med 1,6 procent i år, från tidigare bedömning om oförändrad marknad.

Den nordamerikanska marknaden (class-8) spåddes då landa på 235 264 fordon, upp från tidigare bedömning om 220 000. Bakom höjningen ligger starkare än väntad orderingång under andra kvartalet.

För tre dagar sedan kom UBS med en analys och riktkurs på 155 kronor. Investmentbanken bedömde då att företaget ska kunna öka sin rörelsemarginal till 9,5 procent, från 9,1 procent, alltså en bit under Volvos nya egna mål.

Volvo har hittills i år stigit med drygt 40 procent till 149,80 senast betalt under fredagen. Idag är dock kursen plus minus noll. Under den senaste månaden är aktien upp 7,6 procent.

Aktie Riktskurs 18 aug Riktkurs 15 september Förändring
Autoliv 107,21 USD 111,62 USD 4,11%
Volvo 154,89 kr 156,39 kr 0,97%
H&M 217,50 kr 210,71 kr -3,12%

* Genomsnittlig riktkurs
Källa: Bloomberg

Fotnot: Bloombergs konsensus gäller de analytikerhus som uppdaterat sin riktkurs för de enskilda bolaget under de senaste tre månaderna.

Rikard Jansson, Lars Johansson
Nyhetsbyrån FinWire, @FinWire

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer