Hoppa till huvudinnehållet

Därför behöver du en framtidsfullmakt

Detta inlägg är marknadsföring.

Sedan 2017 kan du själv bestämma vem som ska ha rätt att fatta beslut åt dig i framtiden, då trädde nämligen lagen om framtidsfullmakter in. Här besvarar Molly Malm, jurist på avtal24, några av de vanligaste frågorna.

När behövs en framtidsfullmakt och vid vilken tidpunkt börjar den gälla?

En fullmakt behövs när du vill ge någon rätt att göra något i ditt namn. Med en framtidsfullmakt kan du bestämma vem som ska ha rätt att fatta beslut åt dig senare i livet, när du inte längre själv har möjlighet. Framtidsfullmakten fungerar som alternativ till god man och förvaltare och kan avse ekonomiska och personliga angelägenheter, men får enligt lag inte avse medicinsk vård.

Det är när du inte längre kan hantera dina angelägenheter på grund av sjukdom, demens eller försvagat hälsotillstånd som fullmakten behövs. Det är dock fullmaktshavaren som avgör när en framtidsfullmakt ska träda i kraft.

Vad krävs för att framtidsfullmakten ska vara giltig?

För att framtidsfullmakten ska vara giltig behöver den uppfylla vissa så kallade formkrav. Framtidsfullmakten ska vara skriftlig och underskriven av två vittnen vid samma tillfälle. Av framtidsfullmakten ska det även framgå vem eller vilka som är fullmaktshavare, vilka angelägenheter fullmakten omfattar, samt vilka villkor i övrigt som ska gälla.

Vad mer kan vara bra att tänka på?

Bra att veta är att du kan bestämma att framtidsfullmakten ska omfatta försäljning av bostad. För att kunna sälja en bostad som ägs gemensamt av ett gift par eller sambopar krävs nämligen bådas godkännande. Som det varit tidigare har det behövts en god man för att kunna sälja en bostad om exempelvis den ena maken på grund av försvagat hälsotillstånd eller demens inte kunnat ge sitt godkännande. Men om en framtidsfullmakt som omfattar bostadsförsäljning finns skriven kan man istället sköta det inom familjen.

Upprätta framtidsfullmakt online hos avtal24

Hos avtal24 kan du skriva framtidsfullmakt online eller tillsammans med en jurist via telefon, till fast pris. Som kund hos Nordnet får du dessutom 20 procent rabatt.

Om du väljer att skriva framtidsfullmakten online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas en skräddarsydd framtidsfullmakt som skickas direkt till din e-post. Som en extra trygghet identifierar du dig med Mobilt BankID innan fullmakten färdigställs.

Registrera dig på avtal24.se/nordnet för att ta del av dina förmåner och skriva de avtal just du behöver.

/Molly Malm,jurist hos avtal24

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer