Hoppa till huvudinnehållet

Därför är techfrossan inte början på ett nytt ras

Det är frossa i techaktierna. Frågar du mig är det en inte orimlig reaktion på en helt otroligt snabbt uppgång, som rentav kan vara sund. Jag tror inte att frossan är början på ett nytt stort ras. Men den är en sund påminnelse om att se över hur riskspridningen i din portfölj egentligen ser ut.

Det har varit skakigt på Wall Street de senaste dagarna, och det är techaktierna som oron gäller. Frågan många ställer sig är om det här är början på en ny stor nedgång? Är det nu V blir W?

Jag var en av dem som trodde på en W-formad återhämtning i våras. Stora börsfall har inte sällan historiskt åtföljts av en återhämtning som går i vågor. Men få är de i marknaden som INTE tagits på sängen av den oväntat snabba och långa uppgången sedan mars.

Men uppgången har inte varit bred. Den har drivits primärt av ett litet antal sektorer, med techbolagen i spetsen, som å sin sida nått i vissa fall mycket höga P/E-tal. Det gäller inte bara techjättarna i USA, där det nu kommer rapporter om att optionshandel av japanska Softbank drivit på uppgången. Även svenska it-bolag, särskilt bolag som kan kopplas samman med ökat hemmasittande och hemmjobb, har varit stekheta. Ta en titt på Bambuser, som ett exempel.

Höga krav på framtida vinster

Så är då detta början på en ny större nedgång? Är den rentav att jämföra med it-bubblan? Jag har fått frågan från ett flertal medier under våren och sommaren.

Mitt svar är nej. Jag tror inte att det här är en techbubbla som den vi såg i början av 2000-talet. Vad gäller både de hetaste amerikanska techjättarna och flera av de svenska it-bolagen ställer värderingarna visserligen stora krav på framtida vinstlyft. Men de amerikanska techjättarna tjänar bra med pengar – de är vinstmaskiner. De dominerar på sina marknader och flera av dem har verksamheter som lär fortsätta gynnas av beteendeförändringar som blir bestående efter pandemin, som exempelvis Microsoft med sitt Teams. Det finns egentligen finns bara ett hot; regleringar.

Men är det början på en ny större nedgång? Det som talar emot det är hur handeln sett ut i techjättarna de senaste dagarna, där både Tesla och Apple exempelvis varit nere på minus, men sedan stängt på noll eller svagt plus. Det är inte ett mönster som brukar karaktärisera riktigt rejäl oro, som den vi såg i våras.

Kolla riskspridningen

Jag tror att den här frossan blir temporär. Jag tror att börsen överlag kommer att hållas under armarna av låga räntor, där Feds nya inflationsmål stöttar. Men när stora krav ställs på framtida vinster så är det klart att det finns en fallhöjd. Frossan kan fungera som en sund påminnelse om att man alltid, ALLTID, behöver ha en god riskspridning i portföljen. Och kanske är det början på en kommande rotation från tillväxt till värdebolag.

Ha aldrig för mycket i enskilda bolag, och se till att komplettera techbolagen med innehav i andra sektorer. Är du fondsparare så var medveten om att techjättarna utgör en stor del i en vanlig globalfond. Du behöver inte komplettera med en techfond eller en USA-fond. Själv har jag börjat snegla mot cykliska Europa.

Hur resonerar du?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-09-10 10:53

🙂 Jag har 90% i Apple sedan 12 år tillbaka. Nu har iof bolaget äntligen värderats upp relativt sett Microsoft, Google och andra och fått samma multipel så en hel del vinst jag räknat med har nu -äntligen – realiserats. Nu återstår deras enorma vinster och återköp av egna aktier som bara de bör öka värdet 5% per år, samt att de kommer att ta över fler segment och öka vinsten ytterligare. Blir aktierna för dyra kommer de att öka utdelningen rejält istället vilket ger en bra aktie på lång sikt. Om jag ser att de tappar stinget kommer jag… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-10 21:29

Grattis till att du har haft mycket appel. Önskar ja också hade haft det

Anonym
Anonym
2020-09-07 21:46

Ja läste nån stans att tech var övervaderade. Poängen var att många köpte det för att det var säkert tyckte dom. Var typ 40 % över glidande medelvärde. När corona går mot sitt slut så säljer man och köper värdeaktier iställer. Som inte ha stigit så mycket. Utan har halkat efter.

Anonym
Anonym
2020-09-07 10:00

Jag omallokerar några procent av portföljen varje dag och planerar att parkera långsiktigt med två tredjedelar av portföljen i en billig indexfond som följer STOXX 600 (Europas motsvarighet till S&P 500) till en avgift på 0,07%:
Lyxor Core STOXX Europe 600 (DR) UCITS ETF – Acc (LYP6)
Den sista tredjedelen hamnar sannolikt i iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF USD (Acc) (IUSN)

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm