Hoppa till huvudinnehållet

Danske Bank Tvättar Pengar & Nasdaq Köper Cinnober.. Eller? Aktiesnack med Börsplus #17

Börsen är full av spännande händelser, Danske Bank är anklagat för mutor och penningtvätt samtidigt som Cinnober är en uppköpskandidat för Nasdaq. Joakim Bornold och Peter Benson analyserar bolagen och ger dig en prognos över vad som kommer att hända. Vad tycker du? Kommentera nedan.

Danske Bank:

Den estniska penningtvättsskandelen i Danske Bank sväller och nu är siffran över mysko betalningar uppe i 200 miljarder euro. Frågan är nu hur stora de kommande böterna blir. Börsplus skissar på monsterböter på upp till 90 miljarder danska kronor. Det innebär en gigantisk nyemission men att banken ändå överlever. Läs mer här

Danske Banks utredning av misstänkt rysk penningtvätt i Estland har identifierat totalt cirka 15 000 kunder och 9,5 miljoner transaktioner perioden 2007–2015. Totalt transaktionsflöde för dessa 15 000 kunder uppgick till cirka 200 miljarder euro.

Cinnober:

Börsoperatören Nasdaq lägger bud på fintech-bolaget Cinnober. Nivån 75 kronor är acceptabel men lämnar utrymme för budhöjning. Chansen till det är rätt god.

Ett viktigt skäl till att Stockholm blivit en bördig mylla för diverse nya bolag inom ”fintech” är OM Technology, alltså teknikbenet i 1980-talssuccén OM som sedermera köpte Stockholmsbörsen och sedan blev uppköpt av Nasdaq. Cinnober är ett av många bolag som grundats av avhoppare från OM Technology.

Nu väljer grundaren och huvudägaren Nils-Robert Persson att sälja sitt livsverk när Nasdaq lägger ett bud på totalt 1,7 miljarder kronor.

Budet från Nasdaq på 75 kronor per Cinnoberaktie rekommenderas i alla fall av styrelsen och grundarna “ämnar acceptera” budet. Men det är en väldigt mjuk formulering som öppnar upp för konkurrerande bud. Läs mer här

Visste du att du som Nordnetkund kan prenumerera på analyser från SvD Börsplus till rabatterat pris? Dessutom får du just nu första månaden gratis! Läs mer här

Hälsningar,

Bornold & Benson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer