Hoppa till huvudinnehållet

Handelsstatistik augusti – Dansk läkemedelsrea lockar

Nordnets kunder inom Private Banking plockade upp danska Novo Nordisk efter att bolagets rapport kom in under förväntan. Aktien var mest nettoköpta aktie under augusti månad. Haldex var mest sålda aktie och en del kunder missade således fortsättningen på budstriden i bolaget denna vecka.

Augusti blev en månad med överlag stigande kurser och en Stockholmsbörs som klättrade uppåt med drygt två procent. Så sammantaget blev det en bra börssommar i år när väl turbulensen kring Brexit lagt sig. Stockholmsbörsen står nu drygt 15 procent högre än efter kallduschen i den brittiska folkomröstningen i slutet av juni.

Nordnets kunder inom Private Banking var aktiva i många bekanta aktier under augusti. Investor, Telia och Hennes & Mauritz är normalt favoriter bland dessa kunder och de tillhörde de mest nettoköpta aktierna även under augusti.

Nedtryckt Novo Nordisk lockar

Den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk var dock den aktie som lockade mest under månaden. Aktien var den mest nettoköpta aktien under augusti efter att bolaget släppt en rapport för andra kvartalet som var sämre än väntat. Resultatet hamnade i linje med analytikernas förväntningar, men omsättningen hamnade under förväntan och framtidsutsikterna tonades ned. Ledningen presenterade sänkta förväntningar för vinst och försäljning för resten av året. Novo Nordisk föll drygt 8 procent på rapportdagen i början av augusti och slutade månaden på närmare 20 procent minus. Nordnets kunder ser uppenbarligen nedgången som en möjlighet att komma in i ett spännande bolag på lägre nivåer. Novo Nordisk är en fantastisk framgångssaga som har varit det riktiga dragloket i Köpenhamnsbörsen starka utveckling de senaste åren. Nordnets kunder siktar på att bolagets framgångar håller i sig och att nuvarande kurssvacka är övergående.

Fortsatt budstrid i Haldex

Haldex var mest nettosålda aktie under augusti. Bolaget har varit föremål för en budstrid under sommaren. Två bolag har lämnat konkurrerande bud, ett från SAF-Holland och ett från tyska ZF. ZF:s bud på 100 kronor var fram till idag högst och rekommenderades av styrelsen i Haldex. SAF-Holland har samtidigt meddelat att de inte tänker höja sitt bud. Många såg det uppenbarligen som tecken på chansen till ett sockrat bud var liten och många Nordnet-kunder valde att sälja och gå vidare. Det visade sig vara lite för tidigt då budstriden tog ny fart denna vecka i och med att en tredje budgivare tillkommit. Tyska Knorr-Bremse har lagt ett bud på 110 kronor kontant, vilket lyfte aktien dryga tio procent i måndagens handel. Aktien handlas nu över budkursen, så förväntningar finns på en fortsättning i striden om Haldex.

Fingerprint Cards hamnade på andra plats bland de mest nettosålda aktierna. Aktien steg med knappt tio procent under augusti och har klättrat dryga 50 procent sedan slutet av juni. Så vinsthemtagningar är ingen orimlig tolkning av försäljningarna under augusti, särskilt som aktien varit nettoköpt tidigare månader av kunderna inom Private Banking. Annars var Fingerprints rapport för andra kvartalet lite bättre än väntat avseende resultatet, men omsättningen hamnade strax under förväntningarna. Enligt prognoserna från SME Direkt förväntas bolaget omsätta knappt 8 miljarder i år med en vinst före skatt på tre miljarder, vilket innebär att aktien handlas till ett p/e-tal på runt 15. Den relativt låga värderingen speglar osäkerhet om uthålligheten i vinsterna och Fingerprints förmåga att bibehålla sin position i en bransch under snabb utveckling.

/Roger Jansson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer