Hoppa till huvudinnehållet

Dags för halvårsavstämning av Shareville-portföljen!

Första halvåret är avslutat och Twitter och bloggar svämmar över av grafer som visar hur portföljerna har presterat. Det är övervägande fin utveckling som visas, det är få som visar att det inte riktigt gått så bra som de har tänkt. Oavsett resultat är det alltid nyttigt att sätta sig och analysera och dra lärdomar av de affärer man har gjort (och även de man inte gjorde). Det är så mycket lättare att i efterhand se mönster i hur man agerar och även se enskilda bra respektive mindre bra händelser.

För enkelhetens skull så väljer jag att begränsa utvärderingen till min Shareville-portfölj, som hittas här. Totalavkastningsmässigt så är det januari och maj som var osedvanligt bra.

Vid årsskiftet hade jag 34 aktier, nu har jag 27 stycken, varav 14 har hängt med hela tiden. Totalt har jag genomfört ca 95 transaktioner.

Topp 10 aktierna är:

Trevligt att Paradox Interactive fått hänga med hela tiden och bra att jag skaffat mig några vinnare, men kunde jag ha hittat dem tidigare? Mastercard har gjort en fin resa, så den sålde jag helt klart för tidigt. Jag behöver sätta mig med graferna och mina anteckningar och försöka förstå varför jag inte hittade dem tidigare.

Botten 10 är:

Hej och hå, vilken trist lista! Det positiva är att flera av dem är borta från portföljen idag. Det som stör mig är att jag redan efter Arne Talvings kurs Kavastus Trender 3.0 i oktober-17 gjorde en utvärdering av min dåvarande portfölj och då hade tex Dividend Sweden under lupp, men trots det så sålde jag inte av helt. DIVI och Terranet är två aktier som jag tyvärr har hållit fast vid med en dåres envishet.

Reflektioner och erfarenheter på mitt eget beteende och resultat:

 • Det finns ett skäl till ordspråket: “Gift dig inte med dina aktier”!
 • Jag är ofta sen på bollen när det gäller att köpa aktier som trendar starkt positivt.
  • Tveka inte så länge,  försök komma med i matchen tidigare och bättre sent än aldrig är också en devis. Var dock vaksam på rekyl neråt.
  • Våga öka innehavet bitvis när det går bra och låt marknaden bedöma när det inte längre är positivt.
 • Jag har flera gånger köpt i dippar där vändningen inte bekräftats fullt ut alt. varit falska utbrott. Invänta tydligare bekräftelse, även om det kostar några procent.
 • Lägg in mindre på “frikorten” (de som är mer riskabla)!
 • Kvaliteten på aktierna har blivit mycket bättre
 • Dåligt presterande innehav släpps tidigare (och inte heller släpps det in skräpaktier)
 • Bli bättre på att nyttja stoppar på hela eller delar av ett innehav.  Jag är bättre på att sälja av delar när det går bra än när det går dåligt!
 • Försök att öka utdelningen. I år blev snittet 1,2%, det borde kunna bli bättre.
 • Var inte rädd för att investera på andra marknader, tex USA för att få bättre geografisk spridning.
 • Ha tålamod, så blir det ofta bättre affärer.

Nu har jag kikat igenom alla transaktioner sen årsskiftet och kommenterat varje aktie, utan att för den skull banka ner mig där jag kunde ha gjort bättre. Man ska ta lärdom av det som gått bra och det som man i framtiden kan göra bättre. Vi förtjänar alla att ge oss själva de bästa förutsättningarna och därför är det dumt att inte ta tillvara på den erfarenhet man på ett eller annat sätt ändå betalat för i historien. De goda affärerna är feedback på tur(?) eller någon form av skicklighet. De mindre lyckade affärerna är feedback att vi behöver göra något annorlunda

‘.

Jag tycker trots allt att nuvarande portfölj känns stabil och jag upplever att den går ner mindre än index på negativa dagar och att det är det som gör uppgången. Nu återstår det att fila vidare på formen. I morgon blir det aktiefika med vänner och då ser jag fram emot att höra hur det har gått för dem och bubbla och babbla om olika strategier och aktier. Det är så himla givande och kul att umgås med likasinnade!

Stort lycka till med dina investeringar och ha en härlig semester!!!

/Monica

PS: I min andra portfölj som inte är synlig här så har årets guldkorn varit G5 och K92 Mining varit guldkornen. Inte haft något direkt sänke i portföljen som tur är, men var lite sen på THQ. Pensionsfonderna visade jag status för i ett inlägg för några veckor sen, de har gått betydligt bättre än mina aktier, vilket iofs är bra då de motsvarar över 85% av mitt kapital.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-07-05 21:05

Hur bra har din aktieportfölj gått halv årsvis. Har du slagit index inklusive utdelning. Såg ingen siffra på det

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-07-06 10:40

Hej, sista halvåret finns i introbilden (ca 6% i år). OMXSGI är det som jämförelseindex jag föredrar (men det går inte att välja på Sharevillie). Det ligger på 2,14% på samma period.