Hoppa till huvudinnehållet

Dags att utvärdera 2017, ta lärdom och skapa ett grymt 2018.

Långledigheten är ett utmärkt tillfälle att titta igenom portföljen och se hur den mår. Hur presterade den 2017? Behöver du byta ut några innehav för att öka avkastningen i år?

Själv har jag under ledigheten analyserat mina innehav och bedömt vilka som ska få förnyat förtroende under 2018. Varje gång jag gör detta så blir det lättare och lättare, och mindre känslomässigt. Självklart passar jag även på att leta efter kandidater för 2018.

Utvärdering

I korthet så gillar jag bolag som kursmässigt ligger i en stadig positiv samt att de ska ha ett bra track record när det gäller omsättning och vinst. Utöver det så kollar jag en mängd andra parametrar och nyckeltal, tex direktavkastning, kassaflöde, ROA och PEG-tal. När det gäller trend så använder jag Hitta Kursvinnare där jag helt enkelt sitter och klickar igenom bolagen tills jag hittar de med tilltalande lutning. De lägger jag i en egen “bevakningslista” för vidare analys mha Börsdata. Börsdata använder jag för att snabbt få fram data och nyckeltal för mina innehav och de aktier jag lagt i bevakningslistan.

Lärdomsord som ringer i öronen just denna utvärdering är “Bli aldrig kär i dina aktier” samt “En portfölj är aldrig starkare än sitt svagaste innehåll” och det känns därför helt ok att vikta ner/släppa bla:

  • Dividend Sweden (DIVI): har haft det tufft med FIs föreläggande på storägaren Capensor Capital och svaga IPOer. Svårt att vikta ner pga låg omsättning.
  • FrontOffice Nordic (FRNT): har liknande inriktning som DIVI, men där det inte riktigt händer något. Att de dessutom missade att lämna kontrolluppgift till Skattemyndigheten för mitt  investeraravdrag eller svarar på mejl gör inte det hela bättre. God kommunikation med aktieägarna tycker jag är viktigt.
  • JM: har drabbats av bygg/fastighetsproblemen. Bra bolag i grunden och jag kommer att bevaka dem framöver.
  • Sotkamo Silver som inhandlades billigt vid nyemissionen förr sommaren. Dock svår att vikta ner pga för låg omsättning.
  • Wise: ett bolag jag har haft i några år (till och från) men som senaste året har på tok för svaga siffror (och därmed kursutveckling) för att det ska vara försvarbart att behålla. Lägger den i “återköpskandidater”-listan i Hitta Kursvinnare och kanske den kan kvala in i portföljen igen. Vem vet?

Sammanfattning

Den sammanfattande bedömningen av mina svenska innehav (exklusive min Magic Formula-portfölj) ser ni nedan.

Innehaven utvärderas löpande, men om jag rannsakar mig själv så har jag under året varit för mesig med att släppa vissa uppenbart dåliga val. De har fått hänga kvar av sentimentala eller förhoppningsmässiga skäl. Det finns fortfarande ett antal av dessa kvar, men i betydligt mindre omfattning. Några av dem är förknippade med att jag har gjort investeraravdrag i deklarationen (dvs skattelättnad på 15% av köpeskillingen), de kan därför ha lite större fallhöjd men måste återföras i deklarationen om jag säljer dem inom fem år. De aktier som fått omdömet “Bevaka” är jag tveksam till, de har alla en eller flera brister, men det är inte akut att sälja dem. Så fort jag hittar bättre kandidater så ryker dem.

Den vaksamme ser att jag har några förhoppningsposter eller poster på annat sätt inte uppfyller min vilja på positiv trend, vinst- och omsättningsökning, men jag har satt en regel att jag får ha max 5% av mitt kapital i såna bolag. Inom de 5% hamnar tex ev. IPOer.

Innehavsfördelning

Samtidigt som jag kikar på om bolagen kvalar in portföljen 2018 så bedöms viktningen. Jag vill inte att någon enskild aktie ska stå för mer än 5% av det totala värdet. Förra året var den siffran 10%, men lärdomen är att den får för stor inverkan på resultatet, så nu dras den ner. 2018 ska vara året då mina grafer inte längre åker berg- och dalbana, utan de ska tryggt och säkert tugga på uppåt.

För 2018 gäller att jag ska bli mer aktiv med mina portföljer, fortsätta pytsa in pengar samt sannolikt även sätta upp en separat swing-portfölj. I dagsläget swingar jag på demokontot hos IG samt lite skvättar här och var i mina ordinarie portföljer men den delen behöver stramas upp.

Hur har du lyckats hålla dig till din strategi 2017 och vilka förändringar ska du göra?

/Monica

Monica Sjödin
Entreprenör och ekonomientusiast

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
12 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-01-07 15:12

Vilket föredöme Monica!! Tack för att du delar med dig. Super bra att gå igenom sina innehav som du gör!!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-01-07 22:49

Tack Jessica! Det är nyttigt för mig och förhoppningsvis inspirerar det någon mer att göra en liknande genomgång. 🙂

Anonym
Anonym
2018-01-08 11:29

Har gjort en liknande genomgång, fast i mindre skala. Fjolåret gick bra tycker jag, upp 11,2% inklusive utdelningar. Dumpade ett sänke Fingerprint, de andra två stora Betsson och HM får vara kvart tills det vänder, köper nog fler aktier under tiden de ligger under gav. Har skapat en portfölj som delar ut varje månad. Ifjol gav sämsta månaden 25 kr och den bästa ca 16 500. Inför i år har jag byggt på de svagaste månaderna, den sämsta månaden ser ut att dela ut ca 600 kr (dec) och den bästa kring 15 000 kr. Tror att dec kommer att… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-01-08 22:12

Klokt att dumpa Fingerprint! Imponerande att du får ut så mkt i utdelningsportföljen, där ligger jag helt klart i lä. Det är flera som gillar det där med månatliga utbetalningar och jag kan förstå varför. Jag tillåter mig 5% förhoppningsbolag för att jag ska få testa runt lite, men du måste bestämma själv om det funkar för dig eller inte. En stram budget gör underverk för ekonomin och det låter som att du har en tydlig plan. Go for it!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-01-09 20:18

Tack! Lycka till själv med investeringarna! Hoppas portföljen ska snitta 4000 kr/ mån i direktavkastning. En ökning med ca 14 % jämfört med i år, troligen fullt möjligt men omöjligt att veta.

Anonym
Anonym
2018-01-08 13:44

Bra och nykter genomgång 🙂 Snyggt!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-01-08 22:13

Tack det går lättare och lättare för varje gång och man blir klokare och klokare för varje sänke man behåller för länge.

Anonym
Anonym
2018-01-08 17:27

“Alimak – negativt PEG”. Hur får du det till negativt? Eller menar du att PEG-talet har minskat?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-01-08 22:15

Hej Lisa, jag hade samma undran, men pratade med George på Börsdata och tydligen har antal aktier ökat, så därför blir tillväxten per aktie negativ. Tittar man på tillväxten Q-Q så har den däremot ökat med 40%.

Anonym
Anonym
2018-01-08 18:07

Toppen bra jobbat, när du letar i hitta Kursvinnare i vilka medelvärden o tidsperiod kör du på då?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-01-08 22:17

Tackar! Kollar normalt ett år tillbaka i dagsgrafen. Har MA200, MA100, MA50 och MA20, fokus ligger på primärtrenden men jag kikar även på de andra. Zoomar vid behov ut om det verkar osäkert och kollar över lite längre tid.

Anonym
Anonym
2018-01-11 21:06

Vad hade du för avkastning/utveckling under 2017, procentuellt?