Hoppa till huvudinnehållet

Dags att stämma av resultatet för 2018!

Det vi mäter har vi en tendens att fokusera på. Det vi fokuserar på, tänker vi på och därifrån är inte steget långt till att vi också agerar för att vi ska nå de mål vi fokuserar på. Detta sker både medvetet och omedvetet.

Det finns hur många exempel som helst:

  • den som vill gå ner i vikt och väger sig regelbundet har större sannolikhet att lyckas (då den kan justera mat och träning om han ser att det behövs), än en person som inte väger sig (som bara ställer sig på vågen sista dagen).
  • är nyårslöftet att börja träna så hjälper det helt klart att man bestämmer hur ofta och sen bokar in det i kalender.

Personligen så fokuserar jag på att bli ekonomiskt fri, eller rättare sagt ha möjligheten att leva ett liv där jag inte behöver jobba 9-17 om jag inte vill. Målet är att kunna ägna mig åt aktiviteter som ger energi, inte tar energi – utan behöva vara fokuserad på om jag får betalt för det eller ej. De senaste 10 åren har jag följt upp min ekonomi lite allmänt, men det är först de tre sista åren jag har nördat in totalt och loggat ner på skruv- och mutternivå. Allt för att ha bättre möjlighet att skruva på reglagen; behöver jag spara mer, investera smartare, öka mina intäkter etc.

Med tre års historik i ett Excel-ark är det lätt att se att öka sparandet, minskade kostnaderna i kombination med den underbara ränta-på-ränta effekten ger resultat.

Hur gick 2018?

Utifrån den sura börs vi har haft så är jag nöjd med att mina tillgångar ändå ökade med 2,8% (rensat för årets insättningar). Det är fördelen med att inte “lägga alla ägg i samma korg”, dvs sprida sina investeringar/tillgångar för att sprida riskerna och balansera så att inte hela “förmögenheten” riskera att gå förlorad för att det blir en börs- eller bostadskrasch.

Genom att mäta olika områden så får jag snabbt feedback på vilka områden som går bättre respektive sämre. Under året var jag uppenbarligen betydligt bättre på att välja fonder (i min privata pension och tjänstepension) än aktier. Alternativen för 2019 är därmed att 1) fokusera på att bara äga fonder, eller 2) lägga mer energi på mina aktier så att jag får ett bättre resultat under 2019. Det får bli det senare!

Hur ser det ut över tid?

Den totala värdeökningen under dessa år är 38%. Ökningen består av både inbetalningar och att huset och pensionerna har haft en positiv utveckling. I snitt per år blir det 8,39% vilket är bättre än väntat då den allmänna pensionen har betydligt sämre avkastning i börsen i stort och till det kan vi lägga den vacklande bostadsmarknaden. Då jag framöver inte kommer att ha någon tjänstepension eller löneväxling så kommer de delarna inte att öka i samma takt som innan, men jag hoppas istället kunna lägga till egna bolagets vinster.

Superintressant att se hur det blev totalt, men ännu roligare är att det se hur varje enskild del har utvecklats. Då jag har flyttat pengar från tex min aktieportfölj till förmån för handpenningen till en lägenhet blir siffrorna lite skeva. Det är ändå tydligt att inbetalningen till tjänstepensionen bidragit positivt och att min satsning på att ta maximal löneväxling (5% av bruttolönen) gett effekt.

I kommande inlägg ska jag följa upp vad sparkvoten landade på och hur välj jag höll min budget. Dessutom väntar en halvårsavstämning av Shareville-portföljen.

Nog om mig, hur gör du? Följer du upp din ekonomi regelbundet? I så fall, hur gick 2018 för dig?

Berätta gärna, det är alltid inspirerande att höra hur andra tänker!

/Monica

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer