Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Dags att shoppa pensionsfonder!

Vissa gillar att shoppa skor, kläder och annan flärd i vardagen, men själv så tycker jag att det är bra mycket mer tillfredställande att lägga pengarna på aktier och fonder. Som jag berättade i mitt förra inlägg så har jag lyckats med konststycket att flytta min största tjänstepension till Nordnet och det är nu dags att fylla den med ett gäng fonder som jag hoppas ska kunna generera god avkastning över tid. Jag kan sitta i timmar och jämföra fonder på Morningstar, men de detaljerna ska jag bespara dig. Risken är överhängande att du skulle klicka på en annan sida innan jag ens har hunnit börja min låååååånga förklaring och du skulle du ju missa detta.

Urval

Jaha, hur ska man välja undrar du kanske? Ja, det finns ju en herrejösses massa fonder att välja på i Sverige (mer exakt 4305 stycken enligt Morningstar), av dessa är ca 1500 valbara hos Nordnet så några guldkorn borde jag ju ändå kunna hitta. Femtonhundra är betydligt mer än det vanliga urvalet på 20-50 fonder hos en kollektivavtalad tjänstepension. Nu har vi bara lyxproblemet att skilja agnarna från vetet för att hitta de som passar mig bäst.

Aktivt eller passivt förvaltade fonder?

Du har säkert om och om igen hört mantrat “välj indexfonder med låga avgifter – det kommer att löna sig i längden”. Jag håller fullständigt med i det OM det är så att du tänker vara passiv i ditt investerande. Vill du däremot vara mer aktiv eller risktagande i ditt investerande och kan tänka dig att löpande hålla koll på dina val så tycker jag att du mycket väl kan överväga på aktivt förvaltade fonder. Avkastningen i mina pensionsförsäkringar kommer uteslutande från aktivt förvaltade fonder (med bättre och sämre resultat förstås…). En passiv fond kommer att prestera nära sitt index, varken bättre eller sämre. Går indexet ner så går fonden ner, stiger indexet så går fonden upp. Det är bra om du vill ha en avkastning som genererar som börsen, men om du vill att dina fonder ska avkasta bättre än börsen/indexet så behöver du höja din risk och välja en aktivt förvaltad fond. Här är det lite mer risky. Ett exempel: den bästa Sverige-fonden hos Nordnet (SEB Sverige Småbolag C/R) har avkastat ca 60% de senaste tre åren, medan den sämsta (Catella Sverige Aktiv Hållbarhet) knappt lyckades skrapa ihop 32%. Så det gäller att du har tillräcklig koll för att göra en rimlighetsbedömning om fonden har möjlighet att slå sitt index eller ej. Ett enkelt sätt är att jämföra med de andra fonderna – hamnar den i toppskiktet är det tummen upp, annars bör du välja någon annan fond.

Tratta ner

Det optimala vore att bara ha fonder som avkastar grymt bra men inte medför någon risk, men nu är detta inte någon saga där allt är rosenrött, utan vi får helt enkelt nöja oss med att se till att oddsen är på vår sida. Är du bekant med uttrycket Sharpe-kvot? Om inte så bör du läsa extra noggrant nu. Lite förenklat så beskriver Sharpe-kvoten vilken avkastning fonden gett i förhållande till den risk den tagit. Det kan vara lätt att ordna en hög avkastning om man tar hög risk, tänk Fingerprint eller någon annan högriskaktie där aktiekursen åker berg och dalbana. Där skulle Sharpe-kvoten bli väldigt låg. Jämför den med ett vanligt sparkonto – där är räntan låg men risken i det närmaste obefintlig. Sharpe-kvoten skulle därför bli hög. Utmaningen är att skapa avkastning utan att ta för hög risk, dvs en jämnt ökande kurva utan allt för stora gupp på vägen. En Sharpe-kvot som är större än 1 är bra och det är det jag siktar på när jag väljer fonder. Vet jag att det är en stadig ökning, utan alltför stor risk så kan jag ta att avkastningen blir lägre. Det är trots allt mina pensionspengar vi talar om! Fundera på hur riskbenägen du är.

Utöver en bra Sharpe-kvot så vill jag att fonden ska avkasta bra över tid och vara inriktad på ett område jag tror har framtiden för sig och/eller kommer att klara sig hyfsat bra ur framtida börssättningar. För att minska den totala risken så får gärna en del av portföljen vara lokal så jag slipper valuta risker. Dessutom måste jag har förtroende för fondförvaltare och då underlättar det att det har varit samma förvaltare en längre tid för då finns förutsättningarna att personen/personerna kan vidmakthålla liknande resultat som tidigare.

Urvalskriterier

Sammanfattar vi kriterierna så blir det ungefär så här:

 1. Sharpekvot > 1
 2. Fyra-fem stjärnor hos Morningstar
 3. Förvaltare med bra track record
 4. Framtiden för sig (innovativa bolag), eller
 5. “Kraschresistenta”, eller
 6. Valutaresistenta

Vad säger historien?

Kikar vi i backspegeln, som inte säger att framtiden blir likadan, men som visar hur det hittills har varit så har Ny Teknik överglänst alla andra område, men senaste året har både Östeuropa och Latinamerika glimmat till. Personligen så tycker jag att tillväxtländer och Öststaterna är för volatila för min smak – de rusar ett kvartal och faller katastrofalt nästa månad. Jag föredrar stabilitet före volatilitet, så jag undviker dem alternativt har dem bara som en krydda i portföljen (dvs bara några få procent), trots att det innebär att mina portföljer inte kommer att ha en optimal avkastning.

Valen

Jag saknar en sajt där jag kan filtrera mellan olika parametrar, tex Sharpe och Morningstar-stjärnor etc, så mitt urval baseras på Excel med data från diverse källor.

Det är ingen nyhet att jag tycker gillar “ny teknik”-fonder, men urvalet ovan kräver lite mer förklaring.

 • BGF Fintech A2 – Fonden startade 2018-09-04 så den saknar Morningstar stjärnor och längre historik. Huvudmarknad är USA och inriktningen är “ekonomisk verksamhet inom forskning, utveckling, produktion och/eller distribution av sådan teknik som används och tillämpas inom den finansiella tjänstesektorn”. Huvudinnehav är Fiserv, Fidelity, Mastercard och Visa. Jag tror att kortutgivare och tex Paypal kommer att ha en god framtid.
 • BFG Next Generation Technology A2 – Fonden startade 2019-08-04 så den saknar Morningstar stjärnor och längre historik. Fonden fokuserar på morgondagens teknik vilket känns spännande.Väl värt att notera är att förvaltaren är Tony Kim som med stor framgång har förvaltat BGF World Technology (en PPM-favorit). Det ska bli superintressant att följa denna fond. Största innehav är Twilio, Atlassian Corp, Okta Inc, Matazine Luiza samt RingCentral.
 • Core Ny Teknik – Fonden startades 2019-02-04 av succéförvaltarna Carl Armfelt och Erik Springchorn som tidigare framgångsrikt förvaltat Swedbank Robur Ny Teknik. En stor del av min “pensionsförmögenhet” har genom åren kommit från Robur Ny Teknik, så jag har stort förtroende för dessa killar.. De fokuserar på teknik, hälsa och digitala varumärken på den nordiska marknaden. För mig är detta ett bra alternativ till alla amerikanska fonder även om Core än så länge inte presterar lika bra, men jag tror och hoppas att det kommer att rätta till sig med tiden när fonden blir större och förvaltarna kan fokusera mer på bolagsinventering än marknadsföring. Största innehaven är Take Two Interactive, Novo Nordisk, Evolution Gaming och THQ Nordic.
 • DNB Teknologi – En teknologifond som har avkastat +1600% sen 2001! Nuvarande förvaltare har drivit fonden sen 2014. Huvudmarknad är USA och de största innehaven är Alphabet, Microsoft, Ingenico, Vodaphone och Facebook. En pålitlig partner i portföljer.
 • Länsförsäkringar Fastighetsfond – Fonden har avkastat fenomenala 10 250% sen 1991. Man må säga att fastighetsbranschen är skakig, men i längden så har det visa sig vara ett bra val. Fonden fokuserar på bolag verksamma inom den nordiska fastighets- och byggbranschen. Jag hade gärna hittat motsvarande fond som agerar globalt, men jag har inte hittat någon lika högavkastande.
 • MS INVF Global Brands – Detta är mitt ankare. Den är inte en högavkastare men fonden investerar i stora, globala varumärken som är trygga i ett längre perspektiv. Huvudmarknad är USA och de största innehaven är Microsoft, Reckitt Benckiser, Philip Morris och SAP.
 • MS INVF Global Opportunity – Fonden investerar i företag som “anser ha hållbara konkurrensfördelar och som är undervärderade vid tidpunkten för investeringen”. Huvudmarknad är USA och de största innehaven är Mastercard, Amazon, TAL Education, DSV och HDFC Bank.
 • PriorNilsson RealInvest – En fond som fokuserar på reala tillgångar inom fastighet, skog, råvaror och kraftindustrin. Huvudmarknad är Sverige och de största innehaven är SCA, Klövern B, John Mattson, Telia och Kungsleden.
 • SEB Sverige Småbolag C/R – Generellt sett sägs småbolag prestera bättre än storbolag så denna fond bör prestera bättre än andra mer generella Sverige-fonder. “Fondens innehav är koncentrerat till mindre småbolag som vid investeringstillfället har ett börsvärde om högst 0,5 procent av Stockholmsbörsens totala börsvärde”. De största innehaven är OMX 30 Index Future, AAK, Sweco, Nibe och Balder. Personligen har jag både Sweco, Nibe och Balder i min aktieportfölj så jag hoppas på det bästa.
 • Skandia Time Global – Detta är ännu en ny teknik-fond. TIME = Telekom, Information, Media och underhållning (Entertainment). De investerar i olika länder, främst USA. De största innehaven är Alpahbet, Vodafone, Microsoft och Ingenico. Detta är i mångt och mycket lik DNB Teknologi, men just nu får den hänga med ändå.

Sammanfattning

I tidigare inlägg indikerade jag att jag bara skulle investera 50% av kapitalet, men nu har jag bestämt mig att gå “all-in” med motivet att “time in the market, beats timing the market”. Portföljen hittar du här: https://www.shareville.se/me/portfolios/375991/positions

Ha i beaktande att detta är en mycket grov och förenklad sammanfattning av hur jag tänker. Personligen tycker jag att det är värt att lägga några timmar på att utvärdera fondvärlden för att hitta de bästa fonderna, men var och en gör det som passar en bäst.

Hoppas att jag har kunnat inspirera dig till att ta tag i dina fonder! Har du några fonder så skriv i kommentarerna nedan eller inboxa mig. Kan jag vara till hjälp så stöttar jag självklart!

/Monica

PS: Är du i närheten av Tibro den 20/10 så är du himla välkommen att kika förbi och lyssna på när jag och Elin Agorenius från Ung Privatekonomi pratar sparande och pension. https://www.aktiespararna.se/aktiviteter/kan-tjejer-bli-miljonarer

Monica Sjödin
Entreprenör och ekonomientusiast

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer