Hoppa till huvudinnehållet

Dags att kräva svar

Regeringens otillräckliga förslag för att få bukt med pensionsjättarnas höga avgiftsuttag vid flytt av pension är på väg till riksdagen. Vad tycker egentligen övriga partier? Ställer de sig liksom regeringen på branschens sida? Eller är det någon som tar spararnas parti? Det tänker jag kräva svar på nu.

Vi tar det från början.

Tidigare i vår lämnade regeringen en remiss till lagrådet för, vad man kallade, ”en effektivare flytträtt”. Framför allt var det pensionsjättarnas avgiftsuttag vid flytt man ville stoppa.

Det gick ju sådär, milt uttryckt. För branschen behövde inte mer än hosta förrän regeringen snabbt ändrade sig – till förmån för branschen. I kläm kom, som vanligt, spararna.

Det finns, framför allt, två stora brister i det förslag som lagrådet nu godkänt och som är på väg till riksdagen.

  • Höga flyttavgifter kvarstå

Enligt förslaget ska pensionsbolagen få ta ut en flyttavgift som motsvarar anskaffningskostnaden för försäkringen. I klartext betyder det att pensionsbolaget kan kräva spararen på ersättning motsvarande vad bolaget betalade en förmedlare/rådgivare i provision för att få spararen som kund. I det ursprungliga förslaget, som gick ut på remissrunda, ansåg regeringen att dessa kostnader ska anses vara ”avbetalade” efter fem år. Efter fem år ska alltså flytten kunna ske utan kostnad. Branschen sparkade bakut och krävde en ändring – till tio år. Och det fick de.

Nordnet tycker att ett tak istället bör sättas i kronor och ören. 500 kronor ska det max kosta att flytta sin pension, och det ska inte ta längre tid än 2 månader. Vi kallar det, med glimten i ögat, 500:2-metoden. Dessa synpunkter har vi lämnat in i ett eget remissvar till Per Bolund som du kan läsa i sin helhet här.

  • Äldre försäkringar är fortfarande låsta

Försöken att göra flyttavgifterna mer rimliga för spararen, som i sig är ett misslyckande, gäller endast försäkringar tecknade efter den 1 juli 2007. Det finns ingen anledning till att fondförsäkringar inom individuell tjänstepension och privat pensionssparande inte ska omfattas av fri flytträtt och skarpare regler för rimligare flyttvillkor. Ändå har regeringen gått med på detta.

Att regeringen tycker att det egna förslaget är bra får vi förutsätta. Frågan är nu om övriga partier gör samma sak, det vill säga ställer sig på branschens sida i flyttfrågan, eller om någon är beredd att liksom vi ta spararnas parti?

Frågan är inte partipolitiskt laddad, men bör kunna bli det. Regeringen S+MP har 116 ledamöter i riksdagen. Övriga har 233. Det finns alltså stora möjligheter att stoppa regeringens otillräckliga förslag, och skicka tillbaka det till ritbordet, om övriga partier ställer sig på spararnas sida och röstar emot förslaget.

Jag tänker nu kräva svar från samtliga partiers (förutom de som ingår i regeringen) ekonomisk-politiska talespersoner vad de anser om regeringens förslag. Och även vad de tycker om Nordnets, betydligt mer spararvänliga, förslag.

De här vill jag få svar från:

  • Elisabeth Svantesson (M)
  • Emil Källström (C)
  • Jakob Forssmed (KD)
  • Johan Pehrson (L)
  • Oscar Sjöstedt ( SD)
  • Ulla Andersson (V)

Frågan om flytträtt har känts långdragen och rätt sömnig under lång tid. Det är dags att den kastas in i den politiska hetluften. Den berör så oerhört många sparare, och anledningen till att regeringen kunnat lägga ett så dåligt förslag utan att någon politisk kraft sagt emot är att ingen haft kunskap eller politiska incitament att sätta emot.

Det är slut med det nu. Nu kan den politiker som vill visa att hen ställer sig på spararnas sida. Nu kräver vi svar för att stoppa ett urvattnat och otillräckligt förslag – och för att få till ett som gynnar spararna på riktigt.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer