Hoppa till huvudinnehållet

Dags att gå på bolagsjakt!

Storrensning = pengar i kassan

Efter storrensningen av mina innehav i början av januari så har jag en, för mig, ovanligt stor kassa att använda för lite mer långsiktiga innehav. Då året började starkt fanns det inget skäl att inte shoppa loss.

Att bara gå på känn och köpa det man får “feeling” för funkar inte för mig. Historiskt så har jag tagit en del riktigt dåliga beslut när jag gjort så, så jag har lärt mig min läxa. Fokus, struktur och en genomtänkt plan är A och O och för mig underlättar det att använda en mekanisk screeningprocess efter nya kandidater. Till min hjälp har jag Börsdata och Hitta Kursvinnare. Det är många som föredrar att göra djupa bransch analyser och vända ut och in på bolagen i detalj, men jag upplever inte att jag har den tiden, så denna metod passar mig för stunden.

Den inledande sökningen resulterade i påfyllning av EVO, Balder och Kindred. Dessutom blev det ett gäng nya bekantskaper i portföljerna; LUPE (tror att Sverdrup-fälten kan bli lönsamma. Break even är 20-25 USD/fat enligt Robert Eriksson från LUPE vid Aktiespararnas Börskväll i december-17), XANO, BTS, Thule, Softronic, Boliden och Nolato, G5 och Lifco.

Ahlström-Munksjö och Volvo har hunnit studsa både in och ut ur portföljen under denna tid. So far går portföljerna bra, men det är inte konstigt med tanke på den starka börs vi har haft i år.

Resultat av screening

Gjorde en ny screening i helgen utifrån ett gäng parametrar, men som vanligt så vill jag se att kursen ligger max 5% under MA200 (är för feg för att plocka de som ligger för långt ner, trots att uppsidan då är som störst) samt hälsosamma siffror när det gäller: omsättnings- resp. vinsttillväxt (på kort och lång sikt), PEG , ROA, kassaflöde samt direktavkastning. Gillar bolag med direktavkastning, men vill inte att de delar ut mer än de har råd med och att pengarna inte behövs för kommande investeringar. Det kan tyckas vara lite yxigt att förlita sig så på data, då det inte tar hänsyn till engångshändelser men det gör att jag snabbt kan få fram en short list att jobba vidare med. Screenern kördes på Stockholmsbörsen (dvs. Large, Mid och Small Cap), då jag för stunden är lite bränd på de allt för små bolagen.

Ovanstående lista är resultatet av helgens screening. De ljusblå är existerande innehav, de gula är inköp sen senaste inlägg och de övriga är kandidater att granska vidare. Efter att lagt in dessa i en bevakningslista hos Hitta Kursvinnare så visar det sig att de grönmarkerade ser extra intressanta ut (trendande men med en intressant rekyl). Jag la även till Ahlstrom-Munksjö som egentligen är diskvalificerad map på ett ROA på 2,3%, men den kvalar i övrigt in så den får hänga med på undantag.

Profilgruppen Micro Systemation Fenix Outdoor Ahlström-Munksjö

Utvärdering

Jaha, då är det dags att göra en snabbkoll; varför dippar dem? Överlag så hittar jag inget pressmeddelande, insiderhandel eller annat som ser konstigt ut och skulle försvarar dipparna (mer än att det är normala andhämtningspauser).

  • Profilgruppen – Vi har motstånd på ca 140:- (resp. 150:-). Klart intressant även om den långsiktiga trenden är lite svag.
  • Micro Systemation – lång svans på fredagens Candle. Dags för en vändning?
  • Fenix Outdoor – Hittar ingenting som förklarar torsdagens dipp.
  • Ahlstrom-Munksjö – Är mer tänkt som en bevakningspost. Har legat och skvalpat sen november. Har en tidigare ATH vid 199:50. Öppnade på 192:50 i fredags men dalade sen varje timme för att stänga på 176,80. Bevaka under veckan.

Så kuggfrågan är; är ovanstående bra köp på medellång sikt? Det är självklart upp till var och en att bedöma, men helt klart är att jag ser dem som starka kandidater till min medellånga/långa portfölj.

Vilka aktier ser du som kandidater till din portfölj?

/Monica

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-01-29 22:21

Så intressant att följa dig..👍👍