Hoppa till huvudinnehållet

Då kommer Vietnam att nå ett BNP per capita på $10 000

Enligt ett utkast på ett nytt ekonomiskt ramverk för perioden fram till 2035 räknar ministry of planning and investment att Vietnam kommer att rankas globalt som ett övre medelinkomstland 2035. Minister Nguyen Chi Dung underströk vikten att nya reformer krävs för att inte tappa momentum. Jag tittar närmare på siffrorna och försöker ge min syn på det hela.

Minister Nguyen Chi Dung presenterade ett nytt ekonomiskt ramverk för perioden fram till 2035. Under anförandet, som presenterades förra veckan, nämnde han några siffror. År 2030 räknar han med att Vietnams BNP per capita kommer att ligga på $6500 för att fem år senare uppnå $10000. Skulle detta inträffa, menar han att Vietnam skulle rankas som ett övre medelinkomstland. I samma veva siktar Vietnam på att minska fattigdomen i landet till 1 procent och öka medelklassen till omkring 50 procent.

Enligt Boston Consulting Group ligger lönenivån i ett medelinkomstland just nu på $714 i månaden och uppåt.

Dessa siffror säger inte mycket då det är omöjligt att prognostisera så långt fram i tiden, men är givetvis ett bra mål. Jag tänkte ta och kolla hur pass väl målsättningen håller sig gentemot dagens tillväxt. 2017 uppgick landets BNP per capita (nom) till $2354 enligt IMF och $2343 enligt Världsbanken. I mina beräkningar tar jag IMF.

y = a(1 + r)x

Använder man sig av ränta-på-ränta så kommer man snart fram till att Vietnam behöver slå fjolårets BNP-tillväxt på 6,8 procent och snitta en bra bit över det i 17 år till. Med en tillväxt på 6,8 procent kommer Vietnam att ha ett BNP per capita på $7679 år 2035. 1995 uppnådde Vietnam den starkaste tillväxten sedan mätningarna startade 1985 på hela 9,5 procent. Skulle Vietnam komma upp en tillväxttakt på den nivån kommer Vietnam ha $12037 per capita 2035. Även om matematiken inte riktigt går ihop med realiteten så finns det hopp och det stavas reformer. För att Vietnam ska bibehålla en genomsnittlig tillväxt på 8,89 procent CAGR som krävs kommande 17 år, behövs stora reformer på finansmarknaderna och framför allt arbetsmarknaden.

Viktiga områden inom dessa kategorier är digitaliseringen och hållbarhet. Dessutom behövs en mer liberal finansmarknad utan dagens snabba kast där statligt ägda bolag från dag till annan ändrar om i stadgarna och reducerar den tillåtna andelen utländska ägare från 50 till 0 procent.

Det stora problemet idag är inte att det inte finns tillräckligt intresserade investerare, utan att landets aktiemarknad är för begränsad, att stora investmentbolag och fonder har svårt att kunna bygga portföljer. Många fondbolag idag tvingas öka andelen bolag från 15 till över 40 bolag bara för att inte nå de viktiga tröskelvärdena för delägare. Bolagen är för små och som jag tidigare skrivit i bloggen kvarstår problemet att endast 25 börsbolag har slopat taket för andelen utländska ägare.

En annan viktig detalj är att Vietnam är fortfarande inte helt redo att stå på egna fötter. Tidigare i veckan skrev jag om att Hanwha Group ska öppna en fabrik för tillverkning av flygplansmotorer utanför Hanoi. I detta kommer ett fyrtiotal tekniker utbilda 200 vietnamesiska tekniker. Precis den här typen av investeringar är det som Vietnam behöver! För att Vietnam ska en vacker dag bli ett nytt Sydkorea krävs det mer än bara billig arbetskraft för att få dit stora företag som är beredda på att dela med sig av know-how mot exempelvis skattelättnader. 

Så för att lyckas nå ett så högt tillväxtsnitt så är min take på det hela att se till att jobba mer med reformarbetet och låt den privata sektorn få mer utrymme. Släpp sargen!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-12-16 21:02

Mycket intressant inlägg. Tack vare begränsningarna du beskriver här och tidigare på din blogg så kan vi småsparare fynda bland de noterade bolagen. HOSE/HNX är utan tvekan ett fantastiskt alternativ till alla alternativa “investeringar” som erbjuds såhär i slutet på en börscykel.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-12-18 03:41

Tack så jättemycket för dom orden! Vad roligt att du följer min blogg också! 🙂 /Fredrik