Hoppa till huvudinnehållet

Cyniskt att utnyttja coronakrisen för att stoppa maxtaket

Cyniskt och omoraliskt. Jag kan faktiskt inte komma på några ord som bättre beskriver pensionsjättarnas agerande just nu. I ett brev till Per Bolund “vädjar” de om att införandet av ett maxtak för pensionsflytt ska skjutas upp. Anledningen? Corona. Mer än något är det ett spel på våra känslor kring krisen för att stoppa en konsumentvänlig reform man kommer förlora pengar på.

Som ni vet har vi på Nordnet jobbat oerhört hårt med att driva frågan om en förbättrad flytträtt. Och vårt hårda jobb har gett resultat. Vi har hela tiden varit tydliga med att det behövs ett avgiftstak för pensionsflytt – och för några veckor sedan var det just vad regeringen föreslog i det förslag man av riksdagen uppmanades att återkomma med. Det ska max kosta 0,0123 prisbasbelopp för att flytta sin pension, och det föreslås gälla från 1 januari 2021.

Det är ett mycket bra förslag från Finansdepartementet. Det är lättbegripligt, transparent, konsumentvänligt och helt rimligt i en modern pensionsmarknad. Men framför allt kommer det i slutändan ge bättre pensioner till svenskarna. Dels eftersom fler kan flytta för att slippa höga skalavgifter, dels för att pensionsjättarna tvingas konkurrera med bra villkor när kunder inte längre i praktiken kan låsas in.

Det här kan pensionsjättarna naturligtvis inte acceptera. De tjänar ju stora pengar på att skrämma kunder att stanna kvar med hjälp av höga flyttavgifter. Under hela året har jättar som Skandia och Folksam medvetet missförstått debatten genom att låtsas att den handlar om tradliv-kunder (där kvarvarande sparare kan drabbas av flyttar) när den egentligen handlat om fondförsäkringar (där det inte finns någon sådan mekanism). Ibland har media tyvärr gått på försöken att blanda bort korten.

Men när den spararvänliga sidan nu vunnit och ett maxtak kommer att bli verklighet – ja då griper man efter ett halmstrå som sitter riktigt, riktigt lågt.

Coronakrisen är en tragedi på många sätt. Nära och kära runt omkring oss dör, ekonomin går i kras. Det är en oerhört utmaning för alla.

Men vad coronakrisen INTE påverkar är möjligheten att förbättra för sparare genom maxtak för flytt. Det finns ingen koppling mellan corona och flytträtt.

Att försöka få oss att tro att en sådan finns är ett genomskinligt försök att vädja kring våra oroskänslor kring corona, ocxh utnyttja en allmänt spridd acceptans att saker numera ställs in, skjuts upp och inte blir av. Det är beräknande och cyniskt.

Jag hoppas och tror att finansmarknadsminister Per Bolund ser igenom detta.

Du kan läsa mer om min kritik mot pensionsbolagens brev i Dagens industri, Privata Affärer, Realtid och Sakochliv.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-04-08 09:38

Ärligt talat Frida tycker jag det är för jävligt du går ut i media och uppmanar folk sluta köpa aktier. Senast idag i Affärsvärlden. Du åsamkar Nordnet och oss kunder skada genom att elda på ett negativt sentiment mot aktier. Nu behövs lugn och långsiktighet. Aktier går alltid upp över tid. Skärpning!

Anonym
Anonym
2020-04-09 13:05

Hej Frida! Det hade varit intressant att se ett inlägg hu man bör sätta upp sitt sparande som sambos. Jag sökte runt lite men hittade inte exakt vad jag letade efter. Vi är ett par som har väldig olik inkomst, jag tjänar mer än dubbelt så mycket som min sambo. Min partner är ny på arbetsmarknaden och jag har jobbat ett par år. Mitt drömscenario hade varit att dela på en ISK, där jag sätter 10 000 och min sambo 5 000 varje månad. Över tid kan detta bli stora belopp, vad gör man om något tråkigt skulle ske, t.ex.… Läs mer »