Börsen tappade rejält under ”Corona-veckan” och de globala finansmarknaderna drabbades av panik på grund av Coronasviruset. Det många förvånades över är att majoriteten av tillgångar föll, även guld. Här kommer några lärdomar från en kris-liknande vecka.
Majoriteten av tillgångarna på börsen föll p.g.a Corona viruset (Covid-19)

Mellan perioden 24 till 28 februari drabbades finansvärlden av corona skräck. En intressant lärdom från den veckan vara att i princip allt föll. Olja föll med -14%, S&P500 indexet i USA föll med nästan -12% och OMXS30 här i Sverige föll med ca -11%.
Även alternativa tillgångar så som Bitcoin föll med -11% och även Guld föll med nästan -4%. Till och med några räntefonder föll under veckan.
Det enda som egentligen inte föll var Cash. Att hålla likvida medel på kontot var fortfarande lika mycket värt en vecka senare. Det är en påminnelse väl värt att lyfta, att Cash faktiskt är ett investeringsalternativ också.
Cash är på lång sikt en av de sämsta tillgångsklasserna av den enkla anledningen att det växer inte, utan det dessutom blir mindre värt tack vare inflation. En liten del av portföljen som Cash var inte bara ett skydd mot kursfall, utan möjliggjorde också att man kunde köpa om man tyckte börsen blev billigare.
Cash är en tillgångsklass som ofta glöms bort.
Tillgångar under 2008 kraschen

OMXS30 under kalenderåret 2008

Guld under kalenderåret 2008

Olja under kalenderåret 2008
Även under finanskrisen 2008 så tenderade majoriteten av tillgångar att falla. Guldet steg något under helåret 2008, men efter Lehman Brother kraschen 15e september och framåt så föll även guld, precis som OMXS30 och olja.
Guld fungerar större delen av tiden som en motpol mot börsen. När det blir kris eller kris-liknande situationer och total panik råder så tenderar större delen av investerarkollektivet att sälja av för att få ut cash.
Cash ska inte vara en betydande del av portföljen, men det kan vara värt att ha det som ett alternativ om man upplever att aktiemarknaden har för mycket risk.
Hur kommer Corona påverka ekonomin framåt då? Här kommer några tankar nedan.
Likheter med SARS påverkar på börsen 2002
Finwire gjorde en jämförelse med både SARS och Svininfluensan och hur börsen reagerade i samband med detta. Kolla in den här.
I skrivande stund har ännu inte World Health Organisation utfärdat pandemi varning för Corona, men läget är givetvis kritiskt och smittan har spridit sig utanför Kina.
Vilka hälsoimplikationer som följer av detta har jag låg kunskap om, det jag tänkte ta upp här är de ekonomiska konsekvenserna.
BNP utvecklingen vid SARS

De asiatiska länderna fick en ordentlig smocka av SARS sett ur ett BNP-tillväxt perspektiv. För Q2 2003 blev tillväxten betydligt lägre och i vissa länder negativ.
Hur utvecklades börsen under svininfluensan
Frågan är om vi nu kommer se liknande effekt av Corona, det mest troliga svaret är Ja. Kinesiska fabriker har stått still under inledningen av 2020 dels efter ett kinesiskt nyår och sen som en konsekvens av Coronaviruset för att hindre smittospridning.
Så kommer börsen gå ner då? Det är en knepigare fråga, börsen blickar framåt och det som händer i ekonomin närmaste halvåret kan till och med vara föråldrad information. Av bilden ovan så ser du också att Q3 2003 blev ett av de starkaste kvartalen under mätperioden. Rimligtvis sker även en återhämtning efter coronaviruset, problemet är att vi just nu befinner oss mitt i stormen och det är för många osäkra parametrar för att kunna ge något definitivt svar.
För ekonomin är det inte spridningen av coronaviruset i sig som är farligast, utan spridningen av skräcken att samhällsfunktioner krackelerar att produktionen stannar upp och att konsumtionen avtar.
Håll huvudet kallt och betrakta utvecklingen det är bästa rådet i osäkra tider. Har du för hög risk i portföljen så gör du rätt i att minska den risken, oavsett om det innebär att ta en förlust. Om du är bekväm med din risk och har en placeringshorisont som sträcker sig långt ut i framtiden så finns det ingen anledning att av drabbas av paniken.
Tack Alexander. Det är alltid lika intressant att ta del av dina faktabaserade och konkreta analyser. Inte bara fritt tyckande, som alltför många andra som uttalar sig ägnar sig åt.
Tack Göran.
Jag ska fortsätta i det spåret. Jag gillar själv att få datan presenterad och sen får alla dra sina egna slutsatser.
Mycket tänkvärt om cash som tillgångsvara. Jag har aldrig tänkt den tanken. Har haft en alldeles för stor kassa eftersom jag under alla åren ansett börsen för högvärderat. Och retat mig på all tillväxt som gått min näsa förbi. Nu har jag rena julafton. Min nya strategi blir att när börsen vänder upp så ska jag ta hem vinsten så att jag får en kassa på runt 20-30%. Vilka fynd jag gör nu! Dessutom är den en klok taktik att ta hem lite vinster emellanåt. Det har jag varit väldigt dålig med…..
Hej Amis,
Ja, det är en bra påminnelse att cash faktiskt är en tillgångsklass också.
Det är alltid ett tveeggat svärd, som inte gör nytta när börsen stiger men är ovärderligt när börsen faller.
Själv sålde jag hela mitt innehav mitt i första dippen, vinst knappa 8% sedan c:a ett år tillbaka. Någon vecka senare har de fonder jag hade tappat c:a 10% till. Just nu ligger jag lågt med cash på kontot, följer noggrant utvecklingen och tänker mig att jag hoppar på tåget när jag får tydliga signaler att raset är förbi…
Hoppas att du gör comeback i UFC
Haha, jag fightas med börsen just nu.
Bra analys, men håll gärna koll på särskrivningarna, så känns det mer seriöst. T.ex. “corona skräck” -> coronaskräck; “pandemi varning” -> pandemivarning. Det sammansatta ordet “kris-liknande” ska heller inte skrivas med bindestreck. Formatet blogg behöver inte innebära att språket är felaktigt.
Du kunde bara inte låta bli va? 😘
Hej Marko,
Tack för påminnelse, jag har väldigt svårt med särskrivningar. (Lättare dyslexi)
Försöker tänka på det, men det kommer inte lika naturligt till mig.
Men vill bli bättre, så ska öva mer på det. Tack för feedbacken
Min uppfattning är att alltför stora stödpaket som införs nu, inte är tillräckligt strategiska. De baseras i allt för hög grad på att den globala ekonomin som den sett ut de senaste 20 åren skall fortsätta som förut. D v s en väldigt stor del av ekonomin som vilar på egentligen “luft”, en virtuell och på konstlad väg framställda behov och behovsmönster. Resultatet av den här pandemin kommer med allra största sannolikhet att leda att ekonomin som behövs för att stödja denna s.k. “konstlade”, ur grundläggande behov ej nödvändiga livsmönstret och konsumtionen, försvinner m e m helt och hållet. Sannolikt… Läs mer »