Hoppa till huvudinnehållet

Så har corona påverkat FAANG-aktierna

Utvecklingen för FAANG-bolagen på börsen under coronaepidemin spretar betänkligt. Hittills i år har Netflix gått bäst, följt av Amazon. Facebooks aktie har sett störst kursfall, följt av Google.

Värt att notera är att alla FAANG-bolagen har sjunkit sedan toppnoteringen tidigare i år. Netflix har dock bara tappat 6,1 procent efter den senaste tidens uppgång. Även Amazon har gjort en stark upphämtning och handlas nu 12,1 procent lägre än toppnoteringen.

Tre av bolagen har gått sämre än Nasdaq. Teknikindexet har fallit 25 procent sedan toppnoteringen medan Facebook rasat 28,5 procent, följt av Google som tappat 27,8 procent och Apple som sjunkit 26,4 procent.

Facebook rapporterade fallande annonsintäkter i spåren av coronavirusepidemin. Bolaget gick nyligen ut med att de sänker kvaliteten tillfälligt inom videostreaming i Europa efter uppmaning från EU-kommissionen. I slutet av februari tvingades Facebook ställa in sin utvecklarkonferens F8 på grund av virusets spridning. Eventet skulle ha ägt rum i början av maj.

Amazon återhämtning den senaste tiden drivs av e-handeln när många väljer bort fysiska inköp för att istället handla via nätet. Amazon gick i mitten av mars ut med att de ska rekrytera 100 000 personer i USA för att klara av anstormningen av kunder som vill ha hemleveranser. I mitten av februari pausade en federal domare Jedi-kontraktet till Microsoft, värt 10 miljarder dollar, som Amazon konkurrerade om.

Apple drabbades hårt av virusutbrottet redan i början av året med bruten leveranskedja från Kina och stängda butiker. Försäljningen har rasat på grund av viruset. Det visar inte minst statistik från februari då försäljningen i Kina mer än halverades.

Nyligen satte Apple tillfälligt en begränsning till max två iPhones av samma modell, per kund, från deras onlinebutik på grund av störningar i leveranskedjan av komponenter. Av samma skäl överväger bolaget att skjuta på lanseringen av sina första 5G-telefoner. Techjätten har bland annat gått ut med att de donerar miljontals ansiktsmasker under coronakrisen.

Även Netflix, Youtube (Google) och Amazon har meddelat att kvaliteten sänks som default för att undvika överbelastning av näten i Europa.

Netflix går starkt trots att streamingjätten har höjt priset på premiumabonnemang i januari. Piper Sandler gjorde en undersökning som visade på att de flesta Netflix-användare i USA kunde acceptera prishöjningar på 2,40 dollar per månad.

Det bör också stå bortom varje rimligt tvivel att aktien handlas upp på grund av nedstängningar av många ekonomier och att fler väljer att sätta sig i självkarantän för att stoppa spridningen av viruset. Det är dock fortfarande oklart hur kommande produktioner av unikt Netflix-material påverkas av viruset.

I februari ingick också Netflix och Samsung ett samarbete för att möjliggöra en större integration av streamingtjänsten i Samsungs enheter.

Google har efter virusutbrottet skiftat produktion från Kina. Bolaget har omstrukturerat den viktiga molverksamheten.

Googles video- och streamingtjänst Youtube Premium och Music hade i början av februari 20 miljoner abonnenter globalt. Youtube ligger därmed långt efter Spotify som har 113 miljoner betalande användare och Apple Music som har 60 miljoner kunder. Amazon Music hade 55 miljoner användare men det är oklart hur många av dessa som är betalande kunder. Livesatsningen Youtube TV hade 2 miljoner abonnenter i slutet av året.

För två veckor sedan gick Google ut med att de inom kort skulle en sajt som samlar all nödvändig information hur man förebygger coronasmitta.

Förändring sedan toppenFörändring i år
Facebook−28,53%−22,2
Amazon−12,10%3,2
Apple−26,37%−17,9
Netflix−6,11%12,6
Google−27,83%−17,7
Nasdaq−25,02%−18

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer