Hoppa till huvudinnehållet

Corona och börsen. Fråga Frida om privatekonomi och sparande 25 mars kl. 14.

Den senaste månaden har präglats av hög osäkerhet på de finansiella marknaderna. Länder, företag och privatpersoner är osäkra på hur en ökad spridning av coronaviruset kommer att påverka ekonomin.

Jag får dagligen frågor från media och oroliga privatsparare. Man undrar hur man ska tänka och agera. Om man ska säkra sitt sparande genom att flytta det från börsen, eller om man hinner med en uppgång innan det är dags att gå i pension. Nu besvarar jag dina frågor direkt här på Nordnetbloggen.

Chatten öppnar på den här sidan klockan 14 onsdagen den 25 mars. Välkommen!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

22 Comments
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-03-25 13:59

Hej på er! Jag ska försöka fsvara på era frågor om börsen, sparande, privatekonomi, boendeekonomi etc. Varsågoda att ställa era frågor 🙂

Anonym
Anonym
2020-03-25 14:43

Nu är det dags att avsluta chatten. Tack så mycket för era kloka frågor! Man kan bara gissa vad som väntar. Ta hand om er! Hälsningar Frida

Anonym
Anonym
2020-03-25 14:03

Hur ska jag som småsparare i fonder agera på kort sikt? Och hur stor fortsatt nedgång bör man räkna med på världens börser generellt?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 14:07

Hej Christian! Det jag tror vi kan vänta oss nu är något av en W-formation. Det vill säga vi har haft en liten våg av optimism nu pga stora stödpaket från centralbanker och regeringar, nu senast från Trumpadministrationen, men så länge inte virusspridningen avtar eller vi får ett vaccin är problemet inte löst. Då kommer tvärniten i ekonomin att fortsätta och det kommer att vara fortsatt osäkert. Därför tror jag att en ny våg av pessimism kommer att dra in och att vi tyvärr då kommer att få se fortsatta nedgångar. Hur stora går inte att säga. Det här är… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-03-25 14:05

finns det något sätt att få avkastning idag om man inte vill köpa aktier? Sparkontona har ju ingen ränta…

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 14:11

Hej! Det är svårt att få avkastning om man inte vill ta risk, det är ju det som har drivit börsen under flera år nu; dvs det låga ränteläget. Stöket på företagsobligationsmarknaden har visat hur riskfyllda företagsobligationsfonder kan vara, trots att många har sett dem som ett alternativ till räntesparande som kan ge lite mer. Jag skulle säga att vill man inte ta risk i nuläget är sparkonto/cash tyvärr det som står till buds. Inom pensionssparande är det korträntefond, se till att det är en riktig sådan som bara investerar i säkra statspapper.

Anonym
Anonym
2020-03-25 14:05

Hej! vi är högt belånade och om detta fortsätter så riskerar vi jobben, kommer man ta bort amorteringskravet och hur ser räntebanan för bolån ut?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 14:14

Hej Gunnar! Vill det sig så illa att ni riskerar jobben bör ni kontakta banken. Banken kan nämligen tillåta amorteringsfrihet under vissa omständigheter, och Finansinspektionen har förtydligat att coronakrisen är en sådan. Vad gäller räntan tror jag på låga räntor under en lång tid framöver, som en följd av stora stimulanser från centralbanker, däribland den svenska. Visserligen har vi kunnat se att bankernas finansieringskostnader ökat något den senaste tiden till följd av stöket på obligationsmarknaden, men Riksbanken pressar med sina köp av bostadsobligationer tillbaka räntorna. Köpen är faktiskt lite som en förtäckt räntesänkning. Ingen vill att hushållen ska tyngas ytterligare… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-03-25 14:06

Hej! läste att utbudet på bostäder ökar snabbt, kommer vi se en krasch på bostadsmarknaden i spåren av Covid-19 nu?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 14:17

Hej Mats! Ja, utbudet har ökat som en följd av att fler vill passa på att sälja nu innan läget blir värre. En krasch vet vi ju inte om det blir, men får vi en hög arbetslöshet i Sverige – vilket dessvärre väntas som en följd av åtgärder för att stoppa virusspridningen – så kommer potentiella köpare som blir av med jobbet helt enkelt försvinna från marknaden. Man ska heller inte förringa de psykologiska effekter som ett kraftigt fall av värdet på sparkapitalet ger, och kanske var det dessutom kapital som skulle ha gått till en bostad. Som motvikt till… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-03-25 14:06

Hej! Vad är anledningen till att börsen kan rekylera så kraftigt vissa dagar, trots all osäkerhet som finns för tillfället?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 14:21

Hej Hanna! Bra fråga du ställer. Så här kraftiga rörelser under enskilda handelsdagar som vi ser nu är ett typiskt tecken på just osäkerhet. Investerare kastas i princip mellan hopp och förtvivland, mest förtvivlan. Men det finns parallellt med paniken faktiskt fortfarande en känsla av att inte vilja missa tåget när det väl går upp. Dessutom förstärks rörelser inte sällan av stora flöden från ETF:er exempelvis. Så stora rörelser, både uppåt och nedåt, blir än större. Men min syn är alltså att rekylerna vissa dagar (tillsammans med de kraftiga nedgångarna) snarar är ett uttryck för osäkerhet än ett undantag från… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-03-25 14:07

Hej Frida. är 50 år och har mycket placerat i fonder. ska jag bara låta det vara? det är pensionssparande

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 14:24

Hej Mats! Jag tycker egentligen att 50-årsåldern är en bra ålder att successivt så smått börja lägga en del av kapitalet i korträntefonder. Tanken är då alltså att du under flera år trappar upp andelen räntefonder tills det är läge att gå i pension. Nu är ju inte känslan att det är ett kanonläge att börja sälja av, så det är därför man bör göra det i väldigt liten skala och väldigt successivt. Så att du parallelt behåller en stor del av kapitalet i aktiefonder och är med på en uppgång, när den väl kommer.

Anonym
Anonym
2020-03-25 14:12

Hej Frida! Jag har en portfölj för sparhorisont 2-3 år 80% räntor och 20% aktier. Bland räntorna kanske hälften är företagsobligationer till stabila, stora bolag.

Med tanke på vad som händer med företagsobligationerna just nu (frusen marknad och stängd handel), bör man sälja av dessa vid tillfälle och välja andra tillgångar/sparkonto? Eller ska man sitta still. Just nu är handeln med företagsobligationer låsta.

Tacksam för svar!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 14:38

Hej Claes! Ja företagsobligationsmarknaden är riktigt stökig just nu. Jag tycker man ska fråga sig varför man köpte företagsobligationerna från början, särskilt om de innehåller sk high yield, alltså högriskobligationer. Var detsom ett alternativ till vanligt räntesparande? Då kanske man köpt fonden på lite fel premisser och då kan det vara läge att justera risknivån genom att köpa korträntefond istället (när det går).

Anonym
Anonym
2020-03-25 14:13

Hur ska jag som småsparare i aktier agera på kort sikt resp. långsikt? Med tanke på det lilla kapitalet jag har i aktier, kommer det allra mesta att försvinna pga en fortsatt nedgång. Det bästa vore väl att sälja av allt nu?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 14:41

Hej Zenith! Det beror på när du tänkt använda pengarna. Visst måste vi vara beredda på fortsatta nedgångar, så ska du ha pengarna inom en snar framtid så ja, då kan det vara läge att kanske sälja av en del åtminstone. Men sparar du på lång sikt öppnar sig möjligheter. Då kan du ju faktiskt också se detta som ett köpläge. Som sagt, läget är enormt osäkert, men vi kommer att ta oss igenom detta och börsen kommer att vända upp någon gång även om vi inte vet när. Kort sagt, sparar du på lång sikt så fortsätt månadsspara.

Anonym
Anonym
2020-03-25 14:17

Kan ni säga något om vilka regioners/länders börser som kommer att drabbas hårdast av Corona? Känns som att USA ligger pyrt till?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 14:34

Hej! I princip har de flesta stora börser drabbats hård av detta. Den kinesiska börsen har senast jag kollade faktiskt klarat sig lite bättre än många andra börser. Så länge det inte kommer en andra våg får man säga att de kinesiska myndigheterna tycks ha klarat sig igenom detta bra (om de officiella siffrorna stämmer..). USA framstod dessvärre åtminstone till en början som dåligt förberedda på detta och Trump ville länge att detta skulle uppfattas som ett asiatiskt eller europeiskt problem. Tyvärr tror många nu att USA har det värsta framför sig vad gäller just smittspridningen. Den svenska börsen är… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-03-25 14:18

Hej! Jag sitter som många andra inlåst i Spiltans räntefond. Jag har följt dina kommentarer kring problemen på företagsobligationsmarknaden. Finns det något jag kan göra i denna situation? Är det positivt eller negativt att Spiltan håller stängt när deras konkurrenter har öppnat sina fonder?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 14:29

Hej Jakob! Kul att du följt min bevakning av detta. Jag tycker inte att man kan slå fast att Spiltan nödvändigtvis är den aktör som gör fel som håller stängt i det läge marknaden nu befinner sig i (men det är märkligt att fondbolagen gör så olika bedömningar). Alla andelsägare ska behandlas lika enligt reglerna, och försäljningar till skambud eller att likvida inmnehav säljs av för att möta utflöden skulle drabba kvarvarande sparare. det stora problemet tycker jag är att fonden sålts in som trygg och som ett alternativ till banksparande. Det tycker jag man som kund och sparare verkligen… Läs mer »