Hoppa till huvudinnehållet

Chatta med @NordnetAxel och @AlexanderGust fredag kl. 15

Han har nära 10 000 följare på Twitter och hans tweets om börs, aktier och trading har fler än en halv miljon visningar per dag. Under den pågående coronakrisen är @NordnetAxel en aldrig sinande källa till kunskap och information.

@AlexanderGust är investeringscoachen och börsexperten som under årens lopp utbildat tusentals aktieintresserade kunder om sparande och om allt som hör investeringar till. Nu jobbar han för fullt med att lugna oroliga privatsparare.

På fredag 27 mars har du möjlighet att ställa dina frågor om den ekonomiska härdsmälta som drabbat oss mitt i coronakrisen. Chatten öppnar på den här sidan klockan 15.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

18 Comments
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-03-27 14:56

Välkomna.
Här kan ni skriva era frågor! 😉

Anonym
Anonym
2020-03-27 15:00

Hej, tänkte börja handla lite och eventuellt doppa fötterna i day/vecko handling. Funkar ISK bra för detta eller när skulle ni rekommendera DEPÅ istället för ISK?
Kommer börja med mindre summor men om det känns bra öka.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-27 15:02

Hej!

ISK är är en bättre depåtyp när det kommer till de flesta typerna av handel på börsen. Du slipper deklarera och skatten är väsentligt lägre, dock betalar ma skatt även om din depå går ner för året.

De saker som inte går att göra i en ISK är att ligga kort, blanka, över natt. Detta måste göras i en aktie- och fonddepå. Lagen om ISK förbjuder korta positioner över natt i ett investeringssparkonto.

Hoppas detta skänkte lite klarhet 🙂

Trevlig helg!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-27 15:27

Tack så jätte mycket för svar 🙂 Trevlig helg!

Anonym
Anonym
2020-03-27 15:04

Usa rapporterade de värsta “jobless claims” i historien på ca 3.3 miljoner nya arbetslösa under 1 vecka. Trots det gick börsen amerikanska börsen upp 4-5% igår, vad har ni för tankar och åsikter om det?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-27 15:06

Ryktet säger att många trodde på ännu fler arbetslösa, samt att många tror detta kan leda till mer stimulanser vilket är positivt för börsen på kort sikt. På lite längre sikt är detta givetvis inte bra. Min känsla är att börsen är ganska närsynt just nu och fokuserar på det som händer just nu

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-27 15:15

Tack för svar, på samma ämne: Tror ni det blir en mer “realistisk” reaktion på NFP-siffrorna från Usa nästa vecka?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-27 15:20

Min spontana tanke är att vi kommer se en korrektion från dagens läge. Dels NFP siffror, dels framtida initiala arbetslöshetssiffror och inte minst här i Sverige där antalet permitterade och varslade kommer öka. Men det vill till att inte bli för negativ, förr eller senare når vi peak-fear och då kan vi börja bygga en långsam uppgång på börsen.

Anonym
Anonym
2020-03-27 15:04

Hej!

Fråga till Axel.

Jag har sett att du trejdar en hel del trots att du har 30-dagarsregeln. Jag sitter i samma situation som du och undrar om du har några tips på vad man kan tänka på specifikt kring detta (såg någon kommentar du skrev på Twitter om att det t.ex. inte är en bra idé att fånga fallande knivar när man har 30-dagarsregeln).

/Hannes

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-27 15:07

Hej!

Det är ju lite trixigt, men viktigt, att hålla sig till 30-dagarsregeln. Jag övergår mer och mer till fonder då dom inte innefattas i 30d-regeln, blir enklare att handla. Får dessutom mindre och mindre tid till att hålla koll på mina egna affärer.

Just strategin som jag hade innan börsen packade ihop för några veckor sen var att stockpicka intressanta aktier samt ta större sektorrotationer som längre swings.

Hoppas det var ett hyfsat svar på frågan 🙂

Trevlig helg!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-27 15:16

Tack, väldigt intressant att höra hur du agerar! Det blir ju en stor omställning när man kommer från att ha haft full flexibilitet, men jag börjar väl också inse att man får lägga om strategin mot mer långsiktiga affärer (tycker fonder är lite småläskigt iom att man inte har kontroll på var man kommer in / ur när det är så här mycket volla..).

Tack igen och trevlig helg!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-27 15:18

Jag håller med, men bra att veta är att du får affärsdag(99% av gångerna, ibland när det är sådant stök som nu kan det bli senare) den dagen du lägger säljordern 🙂

Anonym
Anonym
2020-03-27 15:06

Hur kan jag lättast komma åt aktier på asiatiska marknaden?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-27 15:11

ETFer är enklaste sättet att exponera sig som svenska placerare. Att direktköpa aktier blir aningen svårare, Nordnet har inte koppling till asiatiska börser i dagsläget. Här hittar du lite ETFer https://www.nordnet.se/marknaden/etf-listor?sortField=name&sortOrder=asc&fundRegionCategories=ASIA

Anonym
Anonym
2020-03-27 15:10

I vilken Huvudstad ligger alla fullexponerade mot aktiemarknaden?
tALLINn
Jag hittar ut själv

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-27 15:12

Vad säger man till en dansk som har för många båtar?

Köpenhamn.

Anonym
Anonym
2020-03-27 15:25

Hej! Hur ser ni på framtiden för företagsobligationer? Många sparare sitter inlåsta i Spiltan räntefond och högräntefond. Spiltan försöker lugna ned och menar att Riksbanken utlovat köp av obligationer för att få igång marknaden. Med tanke på att många har dessa fonder som lågrisk-spar, bör man sitta kvar när det lättar eller förespråkar ni istället bankkonto?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-27 15:29

Gjorde en podd om detta i onsdags. Lyssna gärna in; https://soundcloud.com/sparpodden/oro-pa-kreditmarknaden